Adelie Penguin - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Druh Tučniak Adelie dostal svoje meno na počesť milovaného manžela bádateľa Dumont-Durville. Videl vtákov, keď išiel na územie Antarktídy. Pred tým bolo miesto, kde videl tučniakov, pomenované aj po jeho žene.

V správaní týchto jedincov existuje mnoho návykov, ktoré sú veľmi podobné ľudskému správaniu. Tieto tučniaky sú jedinečné a nemožno ich zamieňať s inými druhmi. Najbežnejšie druhy týchto severných vtákov, ktoré nemôžu lietať, sú cisárske, kráľovské a adely.

Pri pohľade na ne sa zdá, že tieto tvory sú veľmi neohrabané. Pri prezeraní obrázkov, ako aj pri ich prezeraní naživo, sa zdá, že nie sú skutočnými vtákmi, ale kreslenými postavičkami.

Keď sa s nimi prvýkrát stretnete, chcem sa dotknúť týchto roztomilých vtákov. Hoci žijú vo veľmi chladnom a drsnom podnebí, vyzerajú načechrané a teplé. Všetky tučniaky patriace k rôznym druhom sú si navzájom dosť podobné, ale zároveň majú dosť funkcií na ich odlíšenie.

popis

Tieto vtáky sú podobné svojim bratom, ale sú o niečo menšie. Odvážte asi 6 kg, nárast až 70 cm.

Telo v hornej časti je čierne s modrým odtieňom, bruško je biele. Adeli možno odlíšiť od iných tučniakov prítomnosťou bielej značky umiestnenej okolo očí.

Neboj sa ľudí a dôverujú im. Ak však chcú chrániť územie, sú schopní zobrazovať zlosť. Spôsob života tohto druhu sa stal základom karikatúr vytvorených v Japonsku a ZSSR. Bolo to o tučniakoch adele, že taká karikatúra bola natočená ako "Dobrodružstvo Lolo tučniaka". Ďalším príkladom je „do nohy“.

Ľudia, ktorí pracujú vo svojom prostredí, vtáky sú ošetrené špeciálnym teplom. Hovoria im adeles, pretože ich roztomilý vzhľad. V skutočnosti však vtáky majú ťažký charakter.

Habitat, životný štýl

V období od apríla do októbra je život v polárnych zemepisných šírkach južnej pologule veľmi ponurý. Počas tohto obdobia žijú zástupcovia druhov v mori. Z hniezdnych lokalít idú ďaleko - 700 km. Tu odpočívajú, jedia jedlo, aby získali silu, pretože potom budú musieť dlho hladovať.

V októbri sa vtáky vracajú do hniezdiska. Počasie v tej dobe je veľmi ťažké. Niekedy je silný mráz (asi 40 stupňov) v kombinácii s hrozným vetrom. Vtáky musia len prechádzať k dosiahnutiu cieľa. Pohybujú sa vo veľkých skupinách niekoľkých stoviek alebo tisícov jednotlivcov.

Majú pravidelných partnerov a stretávajú sa s nimi v blízkosti svojich starých hniezd. Keď sa stretnú, okamžite začnú obnovovať svoje staré hniezdo. Zdobia ho kameňmi, vďaka čomu môžu bojovať aj s inými pármi. V tejto dobe prestanú jesť, aj keď majú takúto príležitosť. Hotové hniezdo na výšku dosahuje cca 70 cm.

Zvyšok času vtáky sú v oceáne v blízkosti balenia ľadu. Môžete sa stretnúť so zástupcami tohto druhu tučniaka na skalnatom pobreží Antarktídy, ako aj na ostrovoch nachádzajúcich sa v blízkosti - Južný Sandwich, Južný Škótsko.

jedlo


Ich jedlo je monotónne. Obľúbenou pochúťkou je krill. Niekedy jedia ryby a mušle.

V deň, keď jedia asi 2 kg jedla. Počas lovu môže plávať rýchlosťou až 20 km / h.

rozmnožovanie

Ich obdobie hniezdenia je presne definované. Vtáky majú pravidelného partnera, s ktorým sa vracajú do svojho hniezda. Ak chcete dostať k nemu, vtáky trvať viac ako mesiac. Po týždni prídu samci, samičky.

Keď je hniezdo obnovené, samica kladie 2 vajcia a potom ide hľadať potravu. Samec je hladujúci a násadové vajcia. Po 3 týždňoch ich samičky nahradia. Mláďatá sa objavujú v polovici januára.

Po dobu dvoch týždňov ich rodičia pokrývajú telom, potom mláďatá chodia bok po boku. Vo veku jedného mesiaca sú zjednotení v „škôlke“, kde strávia asi mesiac. A potom, čo mladí ľudia začnú žiť nezávisle.

Zaujímavé fakty

  1. Populácia vtákov je okolo 5 miliónov.
  2. Majú veľmi hustú teplú mastnú vrstvu umiestnenú pod kožou. Niekedy to dokonca vedie k prehriatiu ich tela. Keď pozorujete, môžete vidieť, ako stoja tým, že šíria svoje krídla do strán. Týmto spôsobom sa tučniak snaží vychladnúť.
  3. Tento druh má obdobie pôstu. Spadá na začiatok hniezdneho obdobia. Trvanie je asi jeden a pol mesiaca. Počas tejto doby sa hmotnosť vtákov zníži o 40%.
  4. Prvýkrát rodičia nasledujú potomkov, a potom vstúpia do „škôlky pre tučniakov“.
  5. Keďže vtáky nemajú žiadny iný materiál na stavbu, hniezda pozostávajú z kameňov.
  6. Žijú 15-20 rokov. Uvedené v Červenej knihe.

Video: Tučniak Adelie (Pygoscelis adeliae)