Klushitsa - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Klushitsy - zaujímavý druh vtákov, zaujme svojou chuťou počas obdobia párenia. Najmä veľkolepé lety týchto vtákov v čase, keď chugs vykonávajú akrobatické kúsky, ktoré sú nemysliteľné v ich zložitosti a kráse (prevraty, obraty, ostré kvapky dole a rovnaký ostrý prudký vzostup). Všimnite si, že dnes je populácia tohto druhu malá, kvôli jeho prudkému poklesu v posledných niekoľkých desaťročiach.

Opis druhu

Poťah z peria dospelých klushitsy - čierny, brilantný. U mladých predstaviteľov tohto druhu má perie matnejší odtieň, pernatý zobák je žltohnedý.

Pri lete sa jalovice vyznačujú vynikajúcou ľahkosťou a manévrovateľnosťou, letové perie je vo vzduchu dosť široké, vďaka čomu majú tieto vtáky dobré letové schopnosti. Často môžete vidieť osamelý let klushitsa alebo malú skupinu týchto vtákov lietajúcich na pomerne vysokej rýchlosti okolo skál, ktoré neočakávane získať nadmorskú výšku, a potom ostro ponáhľať nadol, zatiaľ čo vykonáva zložité letecké údaje. Pravidlom je, že počas letu zástupcovia tohto druhu často vydávajú hlasné a ostré výkriky "Kra-kra".

Najbližšia kolónia klushits sa nachádza v Alpách (juh a západ tejto hornatej oblasti). Aj malá populácia druhov žije vo Veľkej Británii a Írsku. Najčastejšie pre hniezdenie, tieto vtáky vybrať opustené bane, bane a lomy.

Svojou veľkosťou nie je polotovar väčší ako obyčajná čižma. Všimnite si, že sa jedná o kačice (priamo také druhy ako alpské údolia) sú najbližšie príbuzné druhy, ktoré sa líšia od kuschitov kratším žlto-sfarbeným zobákom.

Habitat a životný štýl

Hlavným miestom pobytu takýchto druhov vtákov ako klushitsy je Európa, Ázia, severozápadná časť afrického kontinentu. Aj keď tento druh pernatých druhov zaberá pomerne veľkú plochu v Ázii a Európe, je v tejto oblasti mimoriadne vzácny, hlavnou hniezdnou oblasťou je hornatá oblasť so zmiešanou krajinou, údoliami, morským pobrežím, charakterizovaným prítomnosťou skalnatých útesov, opustených lomov.

Spravidla klushitsy, hniezdiace na Vysočine, zriedka zostupovať, je to preto, že žijú na Vysočine dáva týmto vtákom všetko, čo potrebujú pre život a jedlo. Zvláštnosťou tohto druhu je, že vtáky trávia väčšinu svojho života vo vzduchu. Nad svojimi hniezdnymi lokalitami vykonávajú samci komplexné tance a priťahujú pozornosť svojich priateľiek.

Napriek tomu, že klushitsa je kŕdeľ vtákov, zástupcovia tohto druhu často držia rodinné skupiny pozostávajúce z niekoľkých vtákov alebo vo dvojiciach. Členovia takejto skupiny aktívne chránia rodinné územie pred zásahmi iných vtákov, čo sa prejavuje nielen agresívnym správaním voči cudzincom, ale aj agresívnym druhom - zvlnené perie a výkriky vydávané široko otvoreným zobákom.

Vlastnosti napájania

Takýto druh vtáka ako sústo nie je príliš vyberavý na jedlo. V niektorých oblastiach bývania sa tieto vtáky živia hlavne potravinami nachádzajúcimi sa na skládkach. Hlavnou stravou sú bezstavovce, malý hmyz, ovocie a semená rastlín. Časť potravín potrebných na výživu je zbieraná klushitsa v blízkosti hniezdiska, zvyšok sa týči vysoko v horách.

Najčastejšie tento malý vták vyberá miesta, kde sa nachádzajú potraviny s nízkou, ale zároveň hustou vegetáciou (lúky, dobre osvetlené lúky, polia). Aby sa našla obľúbená pochúťka v podobe bezstavovcov a drobného hmyzu, klushitsa sa často obracia cez malé kamienky, vykopáva v hromade hnoja. Aj vďaka pomerne dlhému zobáku sú tieto vtáky schopné skúmať pôdu pri hľadaní lariev rôznych druhov hmyzu a červov. V chladnom období roka si väčšina vtákov vyberá pobrežie ako miesto na hľadanie potravy, kde zbierajú morskú vegetáciu, ktorá bola vzatá na breh vlnami.

rozmnožovanie

Klushits hniezdenie sezóna začína príchodom tepla. Nadprúd tohto typu vtákov sa vyskytuje na zemi aj vo vzduchu. V lete tieto vtáky demonštrujú svoje výnimočné letové schopnosti, čo sa prejavuje vykonávaním zložitých akrobatických trikov, z ktorých sa naozaj nadýchajú (zložité prevraty, prudké vzostupy a pády, pôvabné kroky a oveľa viac).

Často má jedna žena súčasne niekoľko obdivovateľov, ktorí sa snažia navzájom prekonať, aby sa potešili objektom povzdychu. Po párení sa zástupcovia dvojice starajú o seba, čo sa prejavuje vzájomným čistením krytu z peria. Muž často prináša so svojou priateľkou rôzne pochúťky.

Pre stavbu hniezda si vtáky často vyberajú osamelé a ťažko dostupné miesta (trhliny, skalné rímsy). Počet vajec v tejto spojke nepresahuje 5 ks. Samica je zapojená do inkubácie potomstva, zatiaľ čo samec sa zaoberá poskytovaním potravy pre svojho priateľa. Krmia mláďatá, ktoré prišli na svet - obaja rodičia. Už po 6-7 týždňoch po pľuvaní sa mladí jedinci stávajú na krídle a sú pripravení na samostatný život.

Zaujímavé fakty

  1. Taký dravý vták ako sokol sťahovavý je hlavným prírodným nepriateľom klushitsa.
  2. Klushitsy - druh vtákov, ktorý hniezdi vo vysokých nadmorských výškach. Napríklad v Himalájach tieto vtáky stavajú hniezda vo výške najmenej 500 m nad morom. Ak chcete hľadať potrebné jedlo, môžu stúpať ešte vyššie.
  3. Po nájdení dostatočne veľkého množstva potravy, klushitsy často robiť zásoby v proc, takže jedlo na rôznych miestach na samote.

Video: klushitsa (Pyrrhocorax pyrrhocorax)