Spoločný kukučka - popis, lokalita

Je ťažké si predstaviť ruské lesy bez nádherného zvukového vtáčieho spevu. Ešte ťažšie je predstaviť si prechádzku medzi stromami a zeleňou bez vzdialeného znenia. Tieto zvuky vyrába kukačka. Zdá sa, že je to obyčajný vták, ktorý nevyniká medzi inými, ale o ňom sa veľa nevie, pretože je ťažké ho študovať. Čo ľudia vedia o kukačke?

Spoločná kukačka je distribuovaná takmer na celom území Ruska, ale len málo ľudí sa jej podarilo kontemplovať. Každý počul "cookie", ktorú vydala, a málokto ho videl nažive.

Dĺžka tela je až 38 centimetrov, chvost je malý - 13-19 centimetrov, krídla v rozsahu dosahujú 55-57 centimetrov. Telesná hmotnosť je veľmi malá - asi 130-135 gramov. Nohy nie sú dlhé, ale dosť silné. Samce sa líšia od samíc farbou a vzhľadom.

  1. Samice. Opečenie je načervenalé alebo sivohnedé. Pozdĺž chrbta a hlavy sú čierne pruhy. Perie lemované bielou ozdobou. Hrudník a hlava sú vymaľované v bledosivých farbách s tenkými čiernymi pruhmi.
  2. Muži. Zadná strana má chvost tmavo šedej farby. Hrudník je šedý, hlava má rovnakú farbu. Zvyšok peria je svetlo s pruhmi tmavých odtieňov beží pozdĺž neho. Zobák je tmavý a nohy sú žlté.

habitat

Distribúcia kukučky je pomerne široká. Je to veľa v európskych krajinách, usadí sa v Afrike, na ázijskom území.

V Rusku žije takmer všade, okrem tundry. Pre bývanie si vyberá lesnú zónu, kde sa usadí na hranách a potokoch nachádzajúcich sa blízko odrezkov, rád hniezdi v húštinách pri vodných útvaroch a riekach.

rozmnožovanie

Spoločná kukačka je tajný vták, ktorý sa ukrýva pred zvedavými očami. Každý národ má o ňom legendy, pretože vedie nezvyčajnú (v porovnaní s inými vtákmi) osamotenú existenciu.

Hneď po príchode marca sa kukučky vracajú z južných hrán späť na svoje pôvodné miesta - do ázijských a európskych krajín. Samce si vyberajú a zaberajú veľké plochy niekoľkých hektárov. V ženských kukučkách je územie menšie ako -1-2 ha, pre nich je dôležité, aby sa v blízkosti nachádzajú hniezda iných vtákov. Muž, obiehajúci okolo územia, občas navštevuje dámy.

Kukučka nestavia hniezda a nekrúti ich, ale pozorne sleduje životy iných vtákov. Napríklad pre druhy z čeľade pašerákov. Robí to preto, aby si vybral pedagógov pre svoje deti. Každý vie, že kukačka vrhá vajíčka do hniezd iných ľudí.

Neobvyklé zvyky

Samica kukučka zariaďuje prepadnutie a po vykonaní potrebných opatrení sa pozerá na hniezdo vhodné pre danú vec. V pravý okamih za pár sekúnd tam položí vajíčko. Vedci sa domnievajú, že v tomto prípade nezvaný lóžnik vyhodí jedno mimozemské vajíčko, hoci to nie je jasné - na čo? Konieckoncov, vtáky nie sú úplne dotované prírodou schopnosť počítať, preto - majiteľ hniezda nebude môcť zistiť, že je viac pre jedno vajce.

Tam je ďalší názor, ako kukučka zvláda hodiť svoje vajcia do cudzích hniezd. Farba a perie samca sú trochu ako sokolie. Využívajúc to, on letí nad hniezdom, robí niekoľko kôl, hostitelia začnú panikať a schovávať sa v strachu v lístie alebo v tráve, takže spojka na niekoľko sekúnd bez dozoru. Samica má dosť času, aby vyhodila vajíčko niekoho iného a položila si vlastné. Vrátené hostitelia vidieť celé vajcia a pokračovať v inkubácii.

Ako prežijú mláďatá

Kukučka sa z väčšej časti vyliahne deň alebo dva pred zvyškom mláďat. Má dosť času na aklimatizáciu v podivnom hniezde. Je stále slepý a nahý, ale ejekčný inštinkt je už dobre vyvinutý. Hniezdo vyhodí z hniezda všetko, čo sa týka jeho nahého, citlivého chrbta - predovšetkým vajec a iných mláďat. Ukazuje najviac aktivity v neprítomnosti adoptívnych rodičov, keď odchádzajú na jedlo. V tomto čase „konsolidovaní“ malí príbuzní strácajú mobilitu kvôli nedostatku materského tepla. Kukučka šíri nohy tak široko, ako je to možné a robí pokus o lezenie pod hniezdo alebo semenník. Ak sa tento pokus úspešne skončí, kukučka urobí niekoľko úderov a obeť na konkávnu chrbát. Potom sa presunie späť na okraj hniezda, vystúpi na labky a vyhodí obsah chrbta von. Inštinkt je krátky - 4 dni, takže kukučka je v zhone. A je celkom úspešný. Od prežívajúcich spolubývajúcich si nájomca odniesol jedlo, ktoré priniesli starajúci rodičia.

Prečo vlastníci hniezd uvidia podvod?

Najpodivnejšou vecou je, že majitelia hniezda uvažujú o tom, čo sa deje dosť často a vynaložili veľké úsilie na kŕmenie jediného dieťaťa v hniezde. Nevidím, že mláďa je cudzinec. Prečo?

Nedávno zistili, prečo sa vtáky správajú tak zvláštne a nezvyčajné. Ukázalo sa, že žltá farba otvorených úst a červenej farby hltanu sú veľmi silným signálom pre dospelých vtákov, nútia krok-rodičia niesť jedlo už mladému kurčiatu. Dokonca aj cudzie vtáky reagujú na tento signál, a sú blízko - dávať jedlo určené pre svoje deti.

Mimochodom, kukačka je kŕmená po dlhú dobu - aj po tom, čo vstala na krídlo, rodičia naďalej dodávajú nepôvodnému dieťaťu jedlo na ďalší mesiac a pol.

Kukačka spravidla vrhá vajcia na pernaté malé plemená. Ako napríklad robins, skin, flycatchers. A navonok, semenníky tiež vyzerajú ako spojka, zničená rodičmi - a forma a farba. Existujú však druhy, ktoré ich vrhajú do vranských hniezd alebo do kačice. A čo je zaujímavé - podarí sa im nosiť vajcia tak veľké ako ich.

Použitie kukačky

Na jednej strane tento vták prispieva k smrti mláďat užitočných a potrebných vtákov. Na druhej strane, spoločná kukačka je veľmi nenásytná. A keďže sa z väčšej časti živí húsenicami, hmyzom a červami, prispieva k čisteniu prírody pred škodcami. Okrem toho môže jesť jedovatý hmyz, ktorý ostatní obyvatelia vtáčej ríše nejedia. Jeden z mála, ktorí jedia chlpaté jedovaté húsenice.

prezimovanie

Kukučky sú sťahovavé vtáky. Koncom jesene, s nástupom chladného počasia, idú do teplých krajín - na juh Afriky, aby zahriali Čínu, Indočínu, Srí Lanku, na južné špičky Arabského polostrova.

Najzaujímavejšia vec je, že nikto nikdy nevidel, že kukučkové kŕdle odlietajú na zimu, pravdepodobne lietajú sami. Návrat domov koncom marca - začiatkom apríla.

Zaujímavé fakty

  1. Životnosť spoločnej kukačky je 9-11 rokov. Existujú však prípady, že niektorí z nich žili dlhú dobu - 35 a niekedy aj 40 rokov.
  2. Samica môže naraz niesť 20 vajíčok a trvá menej ako minútu.
  3. Kukučky sú veľkými neúnavnými letákmi. Počas letov na zimovanie a späť môže balenie prekonať 3500 tisíc kilometrov bez zastavenia.
  4. Z každých piatich vajíčok, ktoré boli vyhodené do cudzích hniezd, prežili len jeden hniezdiaci poklop.
  5. Kukačka hádže v hniezde naraz len jedno vajíčko. Koniec koncov, ak sú dvaja z nich, žravá kukačka bude „jesť spolu“ navzájom a jeden z nich (alebo dokonca obaja) zomrie hladom.
  6. Mnohí veria, že kukačka hádže vajíčka len v hniezdach iných ľudí - v skutočnosti však často navštevujú dutiny iných ľudí a ponáhľajú sa tam. Presnejšie povedané, vajce leží niekde v blízkosti, a potom vezme vajíčko do zobáku a vydrží.
  7. Japonci považujú kukačka za cestujúceho do sveta mŕtvych. Podľa presvedčení ľudí tejto krajiny, zástupy ohlasujú problémy - alebo veľký požiar, alebo vznik moru.
  8. V iných krajinách, naopak: kukačkový spev sľubuje dobré úspešné manželstvo, plodný rok a mnoho rokov života. Uvažuje sa - spev kukačky znamená začiatok jari.
  9. Škóti volajú prvý aprílový deň, nie deň bláznov, ale kukučkový deň.
  10. Skus škorpióna nie je hrozné pre kukučka - škorpióny jed nemá žiadny vplyv na vtáka a nespôsobuje škodu.

Kukučky, ktoré sú tajnými stvoreniami, vedú skôr tichý životný štýl. Varte len v sobášnej sezóne. Je zvedavé, že len muži spievajú - sú to tie, ktoré sú počuť v lesnom dubovom lese. Vzývajú samicu so svojím nevinným "cookie", pozývajúc ju k kamarátke. Hlas samičiek vydáva zvuky skôr ako kríženec medzi vrtuľníkom, žabím krokom a smiechom.

Video: kukačka obyčajná (Cuculus canorus)