Vačica anteater - popis, lokalita, životný štýl

Medzi exotickými živočíchmi je jeden z najzaujímavejších mravenekovcov vačnatcov. Toto roztomilé malé zviera je schopné jesť niekoľko tisíc termitov a mravcov do 24 hodín. Odtiaľ pochádza názov - mravenečník vačnatý. Ale tento zástupca rodiny rovnakého mena má aj iné meno - nambat. Mačiatko vačnatce patrí k cicavcom a prvýkrát ho opísal anglický zoolog George Robert Waterhouse. Stalo sa to v roku 1836, keď vedec študoval jedinečnú faunu vzdialeného austrálskeho kontinentu.

Distribučná oblasť

Загрузка...

Až do kolonizácie Austrálie Európanmi bol nambat na kontinente veľmi bežný. Jeho osady boli častejšie v južných a západných častiach Austrálie, až k pobrežiu Indického oceánu. A na severe kontinentu sa rozľahlý biotop tohto pestrého vačnatého predátora rozšíril na juhozápadné regióny. Prisťahovalci z Európy však priviedli domáce zvieratá, ako aj líšky, na pevninu. To všetko malo významný vplyv na zníženie počtu vačnatcov. Zároveň sa zmenšili štvorce, na ktorých by sa zviera mohlo ľahko žiť.

V týchto dňoch sa nambat nachádza len v západnej Austrálii. Dnes žije prevažne v eukalyptových lesoch, ako aj v miestach, kde dominuje suchý les. Zaujímavé je, že vačice anteaters dokonale koexistovať s koaly, zdieľanie s nimi jeden biotop.

Vonkajšie charakteristické vlastnosti

Ako už bolo uvedené, nambat má malú veľkosť: napríklad hmotnosť relatívne veľkých jedincov nepresahuje 500 gramov. A muži sú oveľa viac zástupcami opačného pohlavia. Ale s takými malými rozmermi má tento malý predátor veľmi originálne sfarbenie svetlých priečnych pruhov. Táto vlastnosť odlišuje zviera a robí z neho najatraktívnejšiu z celej austrálskej fauny.

Ale nielen neobvyklé sfarbenie zvýrazňuje nambatus, zviera má niekoľko pamätných vlastností. Po prvé, ide o jazyk, ktorý dosahuje dĺžku až 10 centimetrov. Má veľmi podobný vzhľad ako červ. Vzhľadom k špeciálnej štruktúre tohto tela, mravenečník úspešne loví bez pocitu nedostatku potravy.

Druhým charakteristickým znakom Nambatas je jeho luxusný, veľmi huňatý chvost. U dospelého zvieraťa dosahuje dĺžku niekoľko desiatok centimetrov, čo predstavuje takmer 2/3 dĺžky celého tela zvieraťa.

Papuľa mravenečníka je veľmi pekná. Je mierne predĺžená a špicatá. Ústa predátora sú malé, v ktorých je asi päťdesiat asymetrických slabých zubov, ktoré v zásade neinterferujú so zvieraťom, aby úspešne lovili.

Malo by sa povedať o inej anatomickej zvláštnosti vačnatca mravca, ktorý ho spája s pásmi a inými dlhodobými zástupcami austrálskej fauny. Toto tvrdé patro je relatívne väčšie ako u iných cicavcov.

Z charakteristík sexuálnej štruktúry stojí za to venovať pozornosť tomu, že samička vačnatca mravca má štyri papily. Je pravda, že nemá tašku. Toto telo nahrádza mliečne pole ohraničené hranou kučeravej vlny. Predné končatiny nambat sú päťprsté, majú ostré pazúry, ktoré umožňujú mať stabilnú oporu. Zadné nohy predátora sú štvorprsté.

A na konci opisu vzhľadu tohto roztomilého zvieraťa chcem zostať o niečo viac. Pásy na tele zvieraťa sú svetlé, väčšinou biele a krémové, na bruchu prevažujú žlté alebo okrové odtiene.

Čo robí život nambat?

Na rozdiel od mnohých cicavcov je mravenečník vačnatcov viac naklonený individuálnemu vzoru jeho existencie. Každý jednotlivec má svoj vlastný pozemok, ktorého plocha niekedy dosahuje až 150 hektárov alebo viac. Toto územie je potravou pre predátorov. Všeobecne platí, že Nambat miluje žiť v teplo a pohodlie. Snažiť sa vytvoriť pre seba príjemné životné podmienky, zviera v jeho diere alebo duté ťahá veľa suchých listov a mäkkej trávy. V takých podmienkach, on dostane dostatok spánku, a ráno ide do ťažby ustanovení.

Denná aktivita predátora je do značnej miery závislá od teploty okolia. Vzhľadom k tomu, že v lete, keď sa pôda zahrieva, všetok hmyz sa schováva hlboko v zemi, Nambat začal loviť s vychádzajúcim slnkom. V zime je zviera aktívne až do tmy. Takýto výkon je však typickejší pre ženy a muži sú spokojní s lovom, ktorý trvá najviac 4 hodiny. Zvyšok času, zástupcovia silnejšieho pohlavia radšej trávia v útulnom norku.

Zaujímavý fakt! Vedci zistili, že spánok mravce je skôr stav anabiózy. Vzhľadom k tomu, že zviera doslova "padá" do režimu spánku, často sa stáva korisťou väčších predátorov. Boli dokonca tragické prípady, keď ľudia popálili mŕtve stromy spolu s malými zvieratami, ktoré v ňom zaspali.

Ale keď sa nambat nachádza v stave bdelosti, obratne sa vzdiali od akéhokoľvek nebezpečenstva, šplhajúcich stromov. Zaujímavé je, že ak chytíte zviera, nevykazuje agresiu a neskočí. Mravenečník vyjadruje svoju nespokojnosť s píšťalkou alebo akýmsi reptaním. Mnohí milovníci vzácnych zvierat skrotiť tieto roztomilé zvieratá. Mačiatko vačice žije v zajatí relatívne dlhý čas - až 6 rokov. A vo voľnej prírode je jeho život oveľa kratší.

diéta

Загрузка...

Mačiatko vačnatce je považované za jediné zviera svojho druhu, ktoré uprednostňuje konzumáciu sociálneho hmyzu. Väčšinou ide o termity. Iní zástupcovia bezstavovcov niekedy náhodou spadajú do jeho stravy. Je tu informácia, že za deň môže nambat konzumovať až 20 tisíc hmyzu, čo je asi 10% telesnej hmotnosti predátora. Najťažšie dostať jedlo prichádza v zime, pretože termity idú hlboko do zeme. Slabé pazúry nedovoľujú predátorovi odhaliť termity. Na druhej strane, keď sú hmyz mimo svojich domovov, piliere ich ľahko dostanú svojím špecifickým jazykom.

Úspešne hľadať hmyz zviera pomáha jeho veľmi jemný zmysel. Nambat prehltne svoju korisť úplne bez toho, aby sa obťažoval žuť na tvrdej škvrnitej škrupine, ktorá pokrýva termity.

Zaujímavý fakt! Nielen zoológovia, ale aj príležitostní svedkovia mravenečka vačnatcovia tvrdia, že zviera stráca svoju ostražitosť pri jedení. Niektorí očití svedkovia jeho večere sa dokonca pokúsili vziať zviera do náručia a pohladiť ho. Proti takýmto prejavom pocitov, mravenečník nevyjadril najmenšiu nespokojnosť.

Pářenie a potomstvo

Загрузка...

Aj keď čas párenia hier v anteaters prichádza na konci decembra, v septembri muži začínajú rozvíjať sexuálne tajomstvo, ktoré láka ženu. Počas celého tohto obdobia sú muži veľmi aktívni, hľadajú priateľku, majú sklon nechať svoje tajomstvo na každom kríku a strome. Ale keď sa stretnutie koná, jeho trvanie trvá najviac dva dni.

Ak je dátum páru korunovaný úspechom, to znamená, že dôjde k oplodneniu, potom len za dva týždne bude samica produkovať potomstvo. Novorodenec nambatov veľmi bezbranný prvýkrát. Narodili sa úplne nahí a viac ako malý červ, ktorého veľkosť nie je väčšia ako 1 cm. V takomto pozastavenom stave žijú mladí asi štyri mesiace. Počas tohto obdobia ich rast dosahuje už asi päť centimetrov. V tomto veku samica opúšťa mláďatá v jej diere a navštevuje ich len v noci. Nambatovia sú pripravení na nezávislý život vo veku deviatich mesiacov av druhom roku života potomstvo dosiahne normálnu sexuálnu zrelosť.

Počet

Ako už bolo uvedené na začiatku tohto materiálu, populácia vačnatcov je na pokraji vyhynutia. Obzvlášť prudká kríza bola zaznamenaná na konci 70. rokov dvadsiateho storočia. Vedci sa domnievajú, že zníženie počtu týchto zástupcov vzácnej fauny Austrálie je najviac spojené s agresívnou ľudskou činnosťou, ktorá značne zmenila biotop týchto malých zvierat. V súčasnosti je namáčik ako ohrozený druh zaradený do Červenej knihy.

Video: vačica bradavičnatá (Myrmecobius fasciatus) t

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...