Jeleň európsky - popis, lokalita, životný štýl

V opačnom prípade sa srnčia zver zvaná divoké kozy, veľmi často sa títo členovia rodiny stávajú obeťami predátorov. V dnešnom materiáli zvážime všetko, čo ovplyvňuje týchto jednotlivcov. Ako dávajú prednosť jedlu, kde žijú, čo je obdobie párenia. Existuje mnoho aspektov, pohovorme si o nich.

popis

  1. Zástupcovia tejto odrody majú relatívne malé telo, je skôr skrátený alebo stredný, ale nie predĺžený. Zadná časť trupu je zdvihnutá, takže sa zdá, že predné nohy sú kratšie. Záď je hrubá a šikmá. Hmotnosť zvierat dosahuje približne 23 kg. Ich dĺžka tela je 100-130 cm, s ohľadom na výšku kohútika až do 80 cm.
  2. Sexuálny dimorfizmus sa prejavuje tým, že jedinci mužskej príslušnosti sú o niečo väčšie. V niektorých prípadoch však vôbec nie je badateľný. Najväčší predstavitelia tohto druhu sú vo východnej a severnej časti ich distribučného pásma. Hlava je skrátená, v klinovom formáte, zužuje sa k nosu. Oko je široké a vysoké. Lebka v tejto zóne sa rozširuje, predná časť je krátka, ale široká. Uši sú oválne a podlhovasté, sú tu ostré hrany. Oči veľkého formátu, vypuklé, žiaci nastavili krivé.
  3. Cervikálna oblasť je pretiahnutá, zhutnená. Končatiny dlhé, nie príliš hrubé, krátke pazúry. Chvost je skrytý pod vlneným poťahom. V letnej a jesennej sezóne sa ľudia mužského pohlavia veľmi potia. Vyrábajú tiež žieravé a silne páchnuce tajomstvo, že zvieratá označujú svoj teritoriálny majetok. Tieto zvieratá nie sú veľmi dobre videné, ale líšia sa vynikajúcim sluchom, ktorý umožňuje čas rozpoznať nebezpečenstvo a uniknúť. Čuch je tiež dobre vyvinutý.
  4. Muži majú dosť veľké rohy, ale nevyčnievajú. Prítomnosť nad obežnými dráhami chýba, hlavný roh sa ohýba dozadu. Formát rohov je zaoblený, majú veľa hrbole a sekcií. Túto štruktúru môžete zameniť za zásuvku. Niektorí jedinci majú abnormálne vyvinuté rohy. Svoju formáciu začínajú vo veku 4-5 mesiacov. Rohy pomaly rastú a rozvetvujú sa až na 3 roky. Zvieratá ich vyhadzujú uprostred jesene alebo na začiatku zimy.
  5. Jednotlivé rohy ženského pohlavia nemajú, ale v niektorých vzorkách môžu rásť v ošklivej forme. Pokiaľ ide o pigmentáciu tela, dospelé zvieratá sú prosté. Sú sivasté alebo hnedasto sivé s prechodom na hnedastý pigment v zadnej časti puzdra. Ale toto sú zimné šaty. Vo všetkých ostatných časoch sú jednotlivci spravidla hnedastí, béžoví, sivohnedí. Ocasná časť je svetločervená alebo belavá, rovnako ako chvostový disk.
  6. Keď príde letná sezóna, srnec zmení svoju farbu. Stávajú sa jednotnými a načervenalými, ale v oblasti brucha sa môže vyskytnúť zosvetlenie. Spravidla sú buď belavé alebo svetločervené. Pigmentácia trupu je v lete rovnomernejšia. Existujú niektoré odrody, napríklad v Nemecku, ktoré sú pigmentované čiernou farbou. Môžu byť lesklé, matné, sivohnedo-čierne.

Spôsob života

  1. Toto zviera je charakterizované aktivitou v rôznych časových intervaloch. Určitý čas je pridelený na jedlo, ďalšie obdobie si odpočíva, tretia je vytvorená pre cestovanie a prechádzky. Najmä často sú tieto zvieratá prebudené skoro ráno alebo za súmraku, ale konečný štýl správania závisí od oblasti distribúcie a ďalších aspektov. Patrí sem sezóna, denná doba, úzkosť alebo nedostatok, atď.
  2. Zvieratá robia krásnych bežcov. To je to, čo používajú, keď idú utiecť od loveckého tigra alebo iného dravca. Srnčia zver môže dosiahnuť 60 kilometrov za hodinu alebo dokonca viac. Keď jej žerie, prechádza pastvou bez zhonu a rozruchu. Zastaví, počúva svoje okolie a spolieha sa výlučne na svoje pocity.
  3. V letných a jesenných sezónach sa jednotlivci pohybujú za súmraku, aby sa chránili pred hmyzom nasávajúcim krv. V zime kŕmenie trvá dlhšie, pretože je potrebné pokryť energetické rezervy a naplniť ich do budúcnosti. V tomto čase sa na pasenie podáva najmenej pol dňa. Zvyšok času jednotlivci stráviť jedlo a odpočinok. Keď sú zvieratá v pokoji, pohybujú sa v krokoch alebo kluse. Ak je nebezpečenstvo varenia, potom cvála s skoky.

obydlia

  1. Diskutovaní predstavitelia druhov obývajú smrekovce, zmiešané pruhy, iné lesostepné plochy. Nežijú v ihličnatých zónach, ak nie je aspoň niekoľko stromov smrekovca, z ktorých sa získava kvalitná podstielka. V celej divočine nie sú žiadne zvieratá, púšte, polopúšte. Pre nich je dôležité, aby sa dodávka potravín nachádzala na mieste distribúcie. Je lepšie, ak riedke lesné pásy s kríkmi a trávnikmi pôsobia ako trvalé biotopy.
  2. V lete sa môžu pásť vo vysokej tráve, podrostu s kríkmi. Majú radi lužné rokliny, odrezky, zarastené plochy. Kopytnatá zvieratá sa v lese nelesia. Ak sa pozriete všeobecne, všetci členovia rodiny sú zaradení do kategórie les-step. Mnohí však uprednostňujú typ krovia, nie úplne zalesnené prostredie alebo otvorený terén.
  3. Diskutovaní jednotlivci sa prispôsobili tomu, aby žili popri ľuďoch, v kultivovaných krajinách av iných konkrétnych oblastiach. Zvieratá sa rýchlo prispôsobujú zmenám v životnom prostredí a klimatickým podmienkam, takže v prípade potreby sa môžu presťahovať na iné miesto. Veľmi často sa jednotlivci nachádzajú v blízkosti poľnohospodárskej pôdy. Môžu sa schovať pod ihlami len za zlého počasia.
  4. Pri výbere trvalého biotopu cicavce zdôrazňujú prítomnosť alebo neprítomnosť jedla. Dôležité je aj to, že v blízkosti sa nachádzajú prírodné alebo umelé prístrešky, kde sa zviera ukryje pred predátormi.

životnosť

  1. Stojí za zmienku, že jednotlivci dosahujú sexuálnu zrelosť vo veku približne 6 rokov. V tomto čase sa zvieratá začnú pripravovať na obdobie párenia. Problém stále spočíva v tom, že keď zviera zreje, začína absorbovať horšie živiny, ktoré vstupujú do tela potravou.
  2. V dôsledku toho sa fyziologický stav jedincov stáva omnoho slabším ako pred obdobím puberty. Okrem všetkých ostatných vonkajších faktorov všetkých druhov ovplyvňujú celkový stav zvieraťa.
  3. Maximálny vek reprezentovaných zvierat tak bol 15 rokov. Takáto srnec žil vo voľnej prírode v Austrálii. Odborníci konkrétne označujú jednotlivcov po zachytení, potom uvoľňujú do voľnej prírody. Týmto spôsobom môžu sledovať celý svoj životný cyklus. V zajatí srnčia zver žije 25 rokov.

jedlo

  1. Je pozoruhodné, že divé kozy majú rozsiahlu stravu. Ich hlavné menu môže obsahovať rôzne typy rastlín. Vo väčšine prípadov sa však artiodaktyly pokúšajú hodiť na nasýtených potravinách s ľahko stráviteľným jedlom.
  2. Takmer 70% hlavného menu takýchto jedincov sú dvojklíčnolisté bylinné rastliny. Aj v dennej strave obsahuje rôzne druhy stromov. Zvyšok srny nie je proti jedlu lišajníkov, machu, machu, papradí a húb.
  3. Okrem toho, jednotlivci zastúpení sú radi, že jedia rôzne obilniny. Kopytníci sa živia Tymiánom, Highlanderom, povodím, šťovníkom, sviňami, angelikami a veľkolepými. Uprednostňujú sa vodné rastliny.
  4. Najčastejšie sa toto jedlo nachádza na jazerách a močiaroch. Tam, srnec jesť orechy, bobule, žalude a gaštany. Zvážené zvieratá sú dosť chytré, pravidelne konzumujú liečivé rastliny, ktoré majú antiparazitické účinky.
  5. Okrem toho jednotlivci vedia, ako doplniť zásoby minerálnych látok v tele. Pravidelne navštevujú slané pôdy a pijú miestnu vodu. Takáto kvapalina je bohatá na rôzne minerály. Zvyšok parcipedov prijíma vodu hlavne zo snehu a rastlín.
  6. Zvieratá potrebujú len 1,5 litra denne. voda. S nástupom chladného obdobia sa výrazne znižuje rozmanitosť stravy. Srnčia zver sa živí kríkmi, púčikmi a výhonkami stromov. Konzumujú tiež suchú trávu a voľné listy.
  7. Keď je nedostatok jedla, divoké zvieratá sa snažia kopať lišajníky a machy pod snehom. Niekedy narazí na kôru a ihly. V takomto čase môže srnec vykopať diery v snehu pri hľadaní potravy až do 50 cm, ak si človek niečo nájde, okamžite to zjedol celý.
  8. Vzhľadom na malý objem žalúdka a zrýchlený metabolizmus potrebujú zvieratá časté kŕmenie. Najmä posilnená výživa je nevyhnutná pre tehotné osoby. Patria sem aj srnce, ktoré kŕmia mladé mlieko.
  9. Muži pred koňom sa snažia získať silu a veľa jesť. Keď je dostatok jedla, takéto zvieratá nejedia všetky dostupné potraviny, len čiastočne ho uštipnú. V dôsledku toho môže srnec poškodiť rôzne plodiny a plodiny.

Prírodní nepriatelia

  1. Títo jedinci vo voľnej prírode majú mnoho prirodzených nepriateľov. Srnec je aktívne lovený veľkými a stredne veľkými dravými zvieratami. Vlci a rysi sú hlavným nepriateľom artiodaktylov. Mláďatá sú lovené hlavne jazvecami, líškami a kunami.
  2. S nástupom zimného obdobia vlci začínajú loviť srnčiu zver zvlášť silno. Počas zasneženého času je veľmi ťažké pohybovať sa za jednotlivcami. Srnčia zver je preto mimoriadne zraniteľná.
  3. Stojí za zmienku, že dravé zvieratá útočia nielen na oslabenú srnec, ale aj na zdravé. Keď začnú ťažké snehové zrážky, zomrie mnoho ďalších artiodaktylov a ich mláďat. Je to spôsobené predátormi, ktorí ich lovia a nedostatkom potravy.

rozmnožovanie

  1. Najčastejšie prezentované zvieratá v období sobáša spadajú do polovice augusta. V tomto období muži získavajú silné rohy a trup ako celok. Gon sa vyskytuje na lesoch, lesných okrajoch a kríkoch. Počas obdobia párenia, samci jedia málo a sledujú ženy.
  2. Počas tejto doby môže jeden samec oplodniť až 5 až 6 samíc. Srnčia zver sú jedinými artiodaktylovými latentnými zvieratami. Preto môže obdobie gravidity trvať 260-320 dní. Najčastejšie sa mladí narodia na začiatku žily.

Srnec je dosť zaujímavý artiodaktyl. Kvôli špeciálnym poveternostným podmienkam a predátorom sa počet jednotlivcov postupne znižuje. Čoskoro môže byť ohrozená srnčia zver.

Video: Srnčia zver (Capreolus capreolus) t