Kulan - opis, lokalita, životný štýl

Kulans patrí do kategórie zvierat, ktoré obdivujú svojou osobitnou krásou a nezvyčajnou farbou, pôvabným rýchlym behom, dlhou dobou odpočinku, ležaním na zemi. Majú príbuzných, a predovšetkým sú to zebry, osli a divoké kone, to znamená tí, ktorí patria k vyrovnaným cicavcom čeľade koňovitých.

Kulana sa často nazýva jigetaem - toto je mongolská verzia mena zvieraťa. A vzhľadom na to, že má veľa spoločného od koňa aj od osla, mnohí ho nazývajú polodivočinou. Nemôže byť však v žiadnom prípade vyškolený, na rozdiel od oslov, ktoré stále prinášajú prospech ľuďom.

Vzhľad Opis

Dĺžka tela je od 170 do 200 cm, výška v kohútiku je v priemere do 120-125 cm, hmotnosť dospelého Kulana môže byť od 120 kg, najmä od veľkých až po 300 kg, a tým sa líši od domácich oslov - oveľa väčších. A ak ho porovnáte s domácim koňom, stráca veľa kvôli menšej veľkosti hlavy a kratším ušiam: sú dlhé v klanoch - od 17 do 25 cm, ale kulan má užšie nohy a kopytá sú predĺžené.

Tieto zvieratá majú hrivu, začínajúc v kohútiku a končiac u uší. Je krátka a vždy stojí rovno. Ale rany, rovnako ako koňa, sú úplne neprítomné. Papuľa je predĺžená, oči sú od seba vzdialené.

V letnej sezóne, keď je horúca, je vlna týchto zvierat krátka a tesná. Keď príde zima, stane sa dlhou, trochu sa točí, takže klan nezmrzne. Matka Príroda sa veľmi starala o tieto zvieratá tým, že prezentovala takúto vlnu a obehový systém takým spôsobom, že katastrofy studených alebo horúcich pórov nie sú pre zvieratá hrozné.

Farbu Kulan možno vždy vidieť, pretože jeho horná časť tela, hlava a krk sú piesčité farby, a to môže byť rôznych odtieňov, alebo červenohnedé. Tí jedinci, ktorí žijú v podhorských oblastiach, majú výraznejšiu farbu a sú menšie v porovnaní s rovinami - vyššie a veľmi vyzerajúce kone.

Trup v spodnej časti, vnútorné zóny nôh a blízka časť chvosta majú biely odtieň. Kontrastné sú hriva a špičky uší - tmavohnedá farba. Tmavý úzky pás prechádza pozdĺž stredovej čiary chrbta, ktorá potom prechádza k chvostu. Chvost môže byť úplne tmavý alebo s hnedým odtieňom, je krátky - nie viac ako 40 cm a tenký, ale zdá sa, že je objemnejší kvôli partii dlhých vlasov a čiernej kefy.

Samci a samice sú ťažko rozpoznateľné vo vzhľadu, u tohto druhu solopedov, sexuálna deformita takmer nie je vyjadrená: samice sú vždy menšie.

Kulans má veľmi silné končatiny, takže zvieratá môžu bežať bez zastavenia na veľmi dlhú dobu. A rýchlosťou vyššou ako 65 km / h. A dokonca aj dieťa, ktoré sa narodilo tri - pred štyrmi dňami, nezaostáva za rodičmi, čím sa zvyšuje rýchlosť, ktorá je pre tento vek prekvapivá - až 40 km / h. Vysokorýchlostný beh a vysoká odolnosť vám umožňujú uniknúť z menej agilných predátorov. Kulans sa líši tým, že perfektne skáču. V prípade potreby dokážu prekonať výšku 1,5 ma ľahko a elegantne a tiež bez námahy skočiť z 3-metrovej plochy. Kulans, okrem chorých a starých jedincov, je vždy v dobrom fyzickom stave, aktívny a energický.

stanovište

Ak sa skôr tieto zvieratá žili v ukrajinských stepiach, v severných oblastiach Kaukazu, v panenských rozlohach Kazachstanu, Turkménska, Uzbekistanu, teraz obyvateľstvo upadá, keďže pôda postupne postupuje ľuďmi a panenské stepi sa zmenšujú.

Kulan bol zachovaný len preto, že je chránený ľuďmi, ktorí nie sú ľahostajní k prírode, prísnou ochranou. Pre nich a iné ohrozené druhy sa vytvárajú rezervy a je takmer nemožné vidieť jigetais mimo ich územia.

Ak naozaj chcete obdivovať tieto zvieratá, mali by ste ísť do južných oblastí Transbaikalia alebo západnej Sibíri, Mongolsku alebo Iránu, Afganistanu alebo Číny, kde sú suché ploché púšte alebo polopúšte, početné kopcovité oblasti, ale nie tam, kde pieskovec zaberá veľkú plochu. Kulan tiež žije v nadmorskej výške 300 - 600 m nad morskou hladinou.

Spôsob života

Kulans sú stádo zvierat. Môžu žiť v komunite 5 až 25 hláv. Môžu odpočívať v ležiacej polohe maximálne dve hodiny, v zime omnoho menej, v priemere 30 minút a zvyšok času, ak nie sú zaneprázdnení hľadaním jedla a pitia, pokojne spia do 8 hodín.

Vedúci sa zvyčajne nachádza trochu ďalej od každého, tiež sa živí oddelene, ale stále sa pozerá na okolie - zrazu tam budú nepriatelia alebo iné nebezpečenstvo. Celé stádo vždy vie, že je pod spoľahlivou ochranou av prípade poplachu ich vodca upozorní výkrikom, ktorý je veľmi podobný zvukom, ktoré urobil somár. Všetci, dokonca aj deti, okamžite reagujú na nebezpečný signál, ktorý sa okamžite rozbieha, vyvíjajúc veľkú rýchlosť a šikovne skákali cez prekážky.

Ak vodca nespadá predátor alebo sa nedostane chorý, bude schopný riadiť stádo až 10 rokov. Potom sa môžete zdať mladší a silnejší, ktorí sa chcú stať vodcom. Svojimi bojovými kvalitami a silou sa stal uznávaným lídrom. Smutný vodca čaká na starého vodcu: stádo, ktorému tak verne slúžil, ho prenasleduje.

Nepriatelia


Vlci - to je významné nebezpečenstvo pre dzhigetaev. Koniec koncov, sú tiež veľmi vytrvalí, a keď objavili stádo, môžu ho dlhodobo sledovať, kým nedokážu poraziť najslabšie zviera. Pre deti sú hyeny veľkým nebezpečenstvom. Matky však veľmi starostlivo strážia svoje potomstvo. Keby bolo jej dieťa napadnuté, mama Kulan bude statočne bojovať, aj keď sú sily zjavne nerovnaké. To útoky pomocou jeho silné končatiny - predné alebo zadné, a zuby sú tiež použité. Je veľmi ťažké odolať takémuto tlaku. Už dlho bolo pozorované, že dzhigetai sa neskladajú so psami a ovcami. Toto sú jediná zvieratá, ktorým prejavujú agresiu.

jedlo

Kulans jedia prevažne iba bylinné jedlá, preto sú rozprestreté na bezdôvodných priestoroch. Strava zvierat sa nelíši od pôžitkov, jedia sa všetky zelené a keď príde mráz, presunú sa do oblastí malého snehu pri hľadaní saxaul alebo inej konzervovanej vegetácie. Tráviaci systém kohúta je schopný recyklovať aj tie rastliny, ktoré iné zvieratá obchádzajú. To je vysvetlené tým, že je ťažké získať potraviny v oblastiach, ktoré nie sú bohaté na vegetáciu - a to ako v zime, tak aj v druhej polovici leta, keď spalujúce lúče slnka môžu zničiť šťavnatú trávu.

Kulans však bez toho, aby to vedel, prispieva k tomu, že trávny porast, a teda jedlo, je vždy v tomto riedkom teréne. S ich kopytami donekonečna uvoľňujú pôdu a poskytujú vegetáciu. Ale v tom im pomáhajú iní zástupcovia živočíšneho sveta: iní kopytníci, hlodavce, hmyz. Ako ukazuje prax, bez nich môžu na pôde rásť iba buriny.

Kvôli malému množstvu vody v zóne biotopov sa kulans naučil piť akúkoľvek vodu, aj keď je veľmi slaná alebo horká. Často, pri hľadaní vlhkosti, stádo môže cestovať až 40 km.

Manželstvo bojuje a plodenie

Chladiče sa v stáde chovajú veľmi pokojne, bez toho, aby vykazovali agresiu voči sebe a iným zvieratám. Umožňujú dokonca vtákom, najčastejšie ranám, vytiahnuť si chlpy, z ktorých sa získajú spoľahlivé a odolné hniezda.

Ale v období od mája do augusta, kde pokornosť a pokojná nálada idú! Ak chcete dobiť samochku, páni zariadia skutočné krvavé bitky. V týchto minútach sa premenia na skutočné unmanaged monštrá s krvavé oči a úsmevom čeľuste. Ich uši sú stlačené, postavia sa pred seba a potom sa pokúsia objať súpera svojimi prednými končatinami. Používajú sa aj zuby. Mnohí muži potom trpia zraneniami po dlhú dobu.

Aby sa prilákala žena, vodca, ktorý nebol len nedávno v blízkosti stáda, je teraz veľmi blízko. Jeho činy sú veľmi zaujímavé. Ak chce upriamiť pozornosť na seba, porazí zem svojimi kopytami, zrúti sa na najviac prašnom mieste. Tieto manipulácie znamenajú, že chce potešiť ženy. A oni sa oplatia, a to sa prejavuje v tom, že žena jemne uhryzne kohútikom zvoleného, ​​čo znamená, že prijíma námluvy a je pripravená na párovanie.

Obdobie tehotenstva je takmer rok. Pocit, že mláďa sa čoskoro objaví, sa samica nachádza v odľahlom mieste neďaleko od stáda, takže nikto nemôže poškodiť novorodenca. Bude trvať 2 - 3 dni, a matka s malým, ale už pevne stojí na nohách dieťa príde do stáda. Na kŕmenie dieťaťa bude materské mlieko. Navyše, ak by dieťa chcela jesť, ale matka o tom nevedela, kulanenok by jej nedovolil, aby sa pohla, zablokovala cestu, zlostne sa otočila nohami a zlovestne pokrútila hlavou. Ak sa matka v tomto čase rozhodla oddýchnuť si, dieťa nájde akúkoľvek metódu, ako ju zvýšiť.

Tento spôsob kŕmenia trvá 10 mesiacov. Počas tejto doby, postupne sa školenie pre rastlinné potraviny uskutočňuje tak, že sa žalúdok naučí, ako ho stráviť. Dieťa má veľa ťažkostí. Nielenže musí utiecť pred predátormi na rovnakej úrovni ako každý, ale tiež sa snaží ublížiť dieťaťu vo veku 1 - 2 roky, a zatiaľ čo sa jeho rodičia zrazu ocitnú ďaleko, snažia sa ho bolestne uhryznúť. Klid dieťaťa je však chránený dospelými.

Plná sexuálna zrelosť nastáva len o 4 roky, a potom zrelí muži môžu žiadať vedenie v stáde.

Video: Kulan (Equus hemionus)