Spoločný šakal - opis, lokalita, životný štýl

Šakáli sú zaradení ako psi a sú považovaní za predátorov. Sú podobné svojim príbuzným, ale líšia sa v niektorých zvyklostiach a spôsoboch, ako dostať jedlo. Ak porovnáme reprezentovaných jednotlivcov, napríklad s vlkmi, potom môžeme rozlíšiť ich menšie celkové črty. Šakáli útočia na vtáky a malé cicavce, ale môžu periodicky útočiť na choré zvieratá. Charakteristickým rysom šakal možno považovať za ich štýl skrývanie, čaká na obeť, potom ostro spech na ňu.

popis

  1. Cicavce sú klasifikované ako predátori stredných veľkostí. Patria do rodiny psov alebo psov. Zahrnuté v rode vlkov. Šakali majú výrazné črty. Medzi nimi je klinovitá hlava, nie príliš masívna, so špicatou papuľou.
  2. Lebka môže mať dĺžku až 18 cm, očné zuby sú silné, stredné a ostré. Nie sú príliš tenké, ale prispôsobené na extrakciu potravín. Oči zhnednú, môžu byť tmavé alebo svetlé. Uši sú vzpriamené, umiestnené v určitej vzdialenosti, s tupými hranami.
  3. Má zmysel dotýkať sa farby zvieraťa. Všetko záleží na tom, v ktorej oblasti žije, na čom sa živí, aké konkrétne druhy to je. V letnom období je srsť hrubá a krátka, v zime sa stáva mäkkou a našuchorenou.

druh

Jednotlivci diskutovanej rodiny sú klasifikovaní ako stredne veľké. Líšia sa od seba, pretože existuje mnoho odrôd. Preto sa externé údaje cicavcov líšia. Ale podobnosti sú rovnaké pre všetkých - šakali sa podobajú na krížence psov.

  1. Obyčajný. Nie príliš celkové zviera, podľa vonkajších vlastností sa podobá vlk, jeho znížená kópia. Dĺžka tela, s výnimkou chvosta, je ťahaná až do výšky 80 cm. Dospelí predstavitelia balenia v kohútiku nerastú viac ako 50 cm, pokiaľ ide o hmotnostnú kategóriu, zvieratá tvoria 9 kg hmotnosti. v priemere. Pigmentované sivým tónom môžu byť červené skvrny. Šedá sa často kombinuje so žltkastou alebo plavá. Hrudné a bočné časti tela sú natreté tmavšie, brušná časť s krkom je svetlá a žltkastá.
  2. Pruhované. Tlama sa skracuje a predlžuje, charakteristickou črtou je špeciálne sfarbenie tela. Vzhľadom k tomu, odroda dostala svoje meno. Na bočných častiach sú pruhy, sú odľahčené a rovnomerné pigmentáciou. Horná časť tela je sfarbená do hnedo-šedej, chvost má biely hrot a farba samotného chvosta je tmavá. Pruhované šakaly majú najsilnejšie a najhrubšie tesáky, ktoré zanechávajú rany na tele obete. Papuľa a oblasť konečníka sú vybavené špeciálnymi žľazami, ktoré vydávajú špecifický zápach.
  3. Čierna Charakteristickým znakom tohto typu zvierat je ich sivočervené sfarbenie, ktoré môže byť sprevádzané prítomnosťou zatemnených pruhov v zadnej oblasti. Je to tento vzor, ​​ktorý tvorí tzv. Cheprak, ktorý siaha až do chvostovej časti. To je kecy a slúžil ako základ pre pomenovanie odrody. Pokiaľ ide o celkové údaje, jednotlivci rastú až do 80 cm pozdĺž tela, a ich chvost je asi 30 cm dlhý, výška v kohútiku sa pohybuje medzi 45-55 cm, telesná hmotnosť je tiež pôsobivá a je 13 kg.
  4. Etiópska. Zviera sa vyznačuje nadmerne predĺženými končatinami a tým istým tlamy. Externé údaje sú podobné charakteristikám ostatných členov rodiny, ale len čiastočne. Zafarbením týchto šakali sú červené, tmavé. Môžu mať odľahčené alebo biele znaky na krku, hrudníku, vnútorných častiach labiek. Niektorí zástupcovia tohto druhu sa vyznačujú prítomnosťou škvŕn na iných úsekoch trupu. Horná zóna chvosta, ako aj oblasť za ušami sú tmavé, takmer čierne. Samce rastú do hmotnosti 16 kg, samice sú o niečo menšie, ich hmotnosť sa pohybuje v rozmedzí 12 kg. Šakal dosahuje výšku 63 cm na ramenách.

Spôsob života

  1. Hlavnou charakteristikou týchto jedincov je, že radšej zostávajú bdelí väčšinou v noci. Každý manželský pár si vyberá a vyhrá samostatné územie od spolubratov na lov. Zvyčajne je pozemok veľký. Povaha psov je dosť nedôverčivá, nemajú radi ľudí a cudzincov, vedú skrytý životný štýl.
  2. Zvieratá obyčajného druhu sa nevzdávajú z miesta na miesto, uprednostňujú sa neustále na jednom území. Tieto zvieratá nepodliehajú sezónnym migráciám, učia sa prispôsobiť okolitým miestam a hľadajú potravu tam, kde sú. V niektorých prípadoch, v drsných dňoch, môžu ísť veľmi ďaleko od miesta svojho bydliska. Tam hľadajú potravu, môžu útočiť na dobytok, jesť mrkvu a loviť zranené kopytníky.
  3. Psy z etiópskej odrody milujú lov. Sú šikovní, šikovní, šikovní. Môžu sprevádzať tehotného koňa alebo kravu, až kým sa narodí. Potom, čo sa dieťa narodí, šakáli si užijú placentu vľavo. Tento druh monogamných a teritoriálnych je nepriateľský voči všetkým jednotlivcom, ktorí prichádzajú do určenej oblasti.
  4. Zástupcovia čierno odetej odrody sú možno najviac kontaktný a dôverčivý. Sú to tí, ktorí sú viac naklonení mierumilovnému voči ľuďom, aby mohli komunikovať s osobou bez toho, aby mu ublížili. Niektorí sa dokonca prispôsobili tak, aby udržali takýchto šakalov doma a učili ich všetky potrebné návyky.
  5. Všetky mladé zvieratá, bez ohľadu na odrodu, neopúšťajú svoje pôvodné miesta po narodení. Mladšia generácia vstupuje do kŕdľov, pozostávajúcich z asi 5-8 jedincov. V niektorých samostatných zónach v balení je veľa samcov. Je to spôsobené tým, že ženy majú zvyk opúšťať svoje domovy a chodiť do iných oblastí.

obydlia

  1. Pruhované šakaly sú bežné v Afrike, presnejšie v jej centrálnej a južnej časti. V tejto oblasti sa jednotlivci radšej usadzujú v blízkosti osoby, sú tiež prítomní v savanách a polopúštnych zónach. Samozrejme, na týchto miestach sú aj iné druhy, ale najčastejšie sa nachádzajú pruhované. Niekedy majú bruško bok po boku so svojimi príbuznými iných druhov. V Južnej Afrike sú spoločné šakaly spoločné, nachádzajú sa v blízkosti Namíbie.
  2. Pokiaľ ide o bežných jedincov, zástupcovia tohto druhu žijú v mnohých klimatických regiónoch a regiónoch. Milujú húsenice, rákosie, zóny v blízkosti vodných zdrojov, ako aj opustené kanály a porasty. Cicavce stúpajú až na 2,5 km na vysočinu. nebi. V podhorských oblastiach sú menej časté.
  3. Charakteristickým rysom jednotlivcov je ich schopnosť tolerovať vysoké teploty vzduchu. Žijú v 35 stupňoch, nemajú pocit nepohodlia. Na druhej strane títo jedinci nie sú kategoricky prispôsobení na pohyb v snehu a najmä na ľade. Posúvajú sa po cestách pošlapaných inými tvormi.

prídel

  1. Treba poznamenať, že títo jedinci sa živia hlavne malými cicavcami a rôznymi druhmi ovocia. Niekedy sa šakali živia všetkými druhmi hmyzu. Najväčšou korisťou, ktorú môžu zvieratá loviť, je zajac.
  2. Pruhované šakaly sa líšia od ostatných príbuzných tým, že v ich strave existuje minimálne množstvo mreže. Takéto zvieratá stále preferujú živé jedlo a hmyz.
  3. Pokiaľ ide o obyčajných šakalov, v tomto prípade takéto zvieratá jedia všetko, čo musia. Začnú ukazovať najväčšiu aktivitu práve za súmraku. V tomto prípade je mrežou na základe takýchto šakov vrátane mreže.
  4. Okrem toho dospelí jedinci neustále aktívne lovia malé zvieratá a vtáky, živia sa jaštericami, žabami, slimákmi, hadmi, larvami a hmyzom. Neďaleko od nádrží sa šakali často živia mrazenými rybami. V zime útočia dravce na dravce.
  5. Zastúpení jednotlivci často lovia sami. Niekedy to môžu robiť vo dvojiciach. V tomto prípade prvý bude riadiť obeť, druhý ju zabije. Stojí za zmienku, že šakali skok veľmi vysoko, takže často chytiť vtáka vo skoku. Mrkva takéto zvieratá sa jedia s supmi.
  6. Často sú obeťami šakali a bažanti. Okrem toho dospelí považovali jednotlivcov aktívne a vo veľkých množstvách jedli rôzne druhy ovocia a bobúľ. Keď sa šakáli podávajú v blízkosti osoby, zviera má možnosť jesť rôzne odpadky z odpadu. Na skládkach sa preto často dajú pozorovať dravce.
  7. Treba poznamenať, že prezentované zvieratá majú hlasný hlas a plač. Tesne predtým, ako pôjdete na poľovačku, šakáli vydávajú charakteristický vytie. Vyzerá ako kňučanie a vysoký výkrik. V tomto okamihu, taký vytie je zdvihnutý ostatnými príbuznými po celom kraji.
  8. Mali by sme spomenúť aj etiópskeho šakala. Základom stravy týchto zvierat sú hlavne hlodavce. Títo predátori veľmi aktívne lovia veľkých slepých mužov a iných rovnako veľkých zástupcov z tejto rodiny.
  9. Etiópski šakáli často útočia na rôzne typy myší a potkanov. Okrem toho, predátori v otázke korisť na antilope a zajace mláďatá. Zatiaľ čo lovia, šakali sledujú svoju korisť v otvorenom priestore. Čo sa týka hospodárskych zvierat, šakalovia ho veľmi zriedka napadajú.

rozmnožovanie

  1. Doba rozmnožovania šakalov sa môže veľmi líšiť v dôsledku toho, v ktorej lokalite žijú. Po párení, samica nesie potomstvo asi 2 mesiace. Najčastejšie sa v období dažďov narodí 4 deti.
  2. Uvažovaní jednotlivci vybavia svoje domovy v starých doupätách aardových obydlí alebo termitov. Často je možné pozorovať, že žena pred pôrodom samostatne vykopá dieru pre seba a úplne ju vybaví. Muž sa na tom nezúčastňuje.
  3. Akonáhle sa narodia šteňatá, počas prvých pár dní samec nepretržite prináša jedlo do nory, aby kŕmil samicu. Ona zase živí deti mliekom. Doba laktácie testovaných jedincov trvá približne 10 dní. Potom muž a žena začnú spoločne loviť a zdokonaľovať potomkov.
  4. Pruhované šakaly sú monogamné a po vytvorení páru žijú týmto spôsobom celý život. To isté platí pre bežných zástupcov tohto druhu. Iba v tomto prípade samec samostatne pripraví dieru na dlhú dobu predtým, ako je samica pripravená na dodávku.
  5. V bežných šakaloch sa najčastejšie vyskytuje párenie na konci zimy alebo skoro na jar. Keď samci začnú kožu, stále hlasno a hlasno plačú. Tehotenstvo trvá približne 2 mesiace. V dôsledku toho sa mladé zvieratá objavia pred nástupom leta. Samica rodí vo vybavenej jamke, ktorá sa nachádza na nepriechodnom mieste.
  6. Mladé zásoby pokračujú v konzumácii materského mlieka počas 3 mesiacov. Stojí však za zmienku zaujímavý fakt, že už vo veku 3 týždňov, samica začína dávať šteniatkam ďalšie jedlo. Žuva a prehltne ju. Potom vyplivni mladistvých. Hneď ako príde jeseň, šteniatka sú už úplne nezávislé. Začnú loviť korisť. Najčastejšie to robia jeden po druhom.

Stojí za zmienku, že bez ohľadu na druh, šakali majú dosť prirodzených nepriateľov. Najväčším nebezpečenstvom pre nich sú takmer všetci predátori, ktorí sú o niečo väčší a silnejší ako jednotlivci. Najčastejšie vlci lovia šakaly, ak ich lokalita je v kontakte. Ak prezentované zvieratá žijú v blízkosti ľudí, aj dvorní psi môžu odtrhnúť šakal.

Video: šakal obyčajný (Canis aureus)