Malý Gopher - popis, lokalita, životný štýl

Polostrov na Kryme je jedinečný. Na jeho území sa nachádzajú tri klimatické pásma. V dôsledku toho je bohatý na rôzne zvieratá. Bolo to na Kryme, kde sa našli starobylé pozostatky predkov malého gophera. Vedci pracovali dlhodobo na území polostrova počas vyšetrovania, chytili 179 jedincov.

Malá populácia gopherov

Časť populácie je biogeocenóza, špeciálne vytvorená ľudskými rukami, to znamená, že je to umelý ekosystém. Populácia sa nachádza v obilninách. Zo zachytených goferov sa našli tri na zimných plodinách.

V lesnom páse nájdete malý gopher. Nie je to však spojené so starovekými zložkami biotopu, čo znamená, že je možné stretnúť sa s malým gopherom len na jednom poschodí.

Malý gopher je druh zimovca. Prebudia sa na jar, okolo februára až marca. Prebudenie závisí od teploty. Niektorí gofers prezimujú v lete.

Typy malých gopherov

Dĺžka tela sa pohybuje od 19 do 24 centimetrov, hmotnosť jedinca je 460 gramov. Chvost je iba 1/5 tela, jeho dĺžka je menšia ako 4 cm. Napriek svojej veľkosti je však chvost veľmi dôležitý v živote hlodavca. Na chvoste sa nachádzajú špeciálne citlivé zakončenia, ktoré sú vodítkom pre gopher v jeho podzemných chodbách.

Farba tela gopheru môže byť sivohnedá a môže byť sivohnedá. Tvar tela je predĺžený, končatiny sú krátke. Hlava gopheru má vajcovitý tvar. Malé škvrny možno vidieť na lícach malého gophera. Zvyčajne gopher brucho sivá. Telo na bokoch, rovnako ako oblasť končatín, sú sivej farby, niekedy so žltkastým leskom.

Malé gofers trávia veľa času v podzemí, čo je dôvod, prečo majú zlý zrak. Z tohto dôvodu sa zvyčajne nepohybujú ďaleko od svojich dier.

Gophers majú slzy žľazy, ktoré im pomáhajú odolávať prachu a nečistotám. Je to veľmi dôležité, pretože oči goferov sú neustále znečistené. Preto majú veľmi malý, takmer neviditeľný uholník.

Malé gophers majú úžasnú schopnosť - zvukové upozornenie. Zvyčajne hlodavci piskot alebo píšťalku. Zvuk závisí od rozsahu nebezpečenstva.

Životaschopnosť malého gophera sa pohybuje od 1 do 3 rokov. Ak sú životné prostredie a klimatické podmienky priaznivé, hlodavec môže žiť až 5 rokov.

habitat

Šírenie malého gopheru je pomerne veľké. Zvyčajne sa usadzujú v nížinných a nížinných stepiach a polopúštach. Hranice osady malého gophera na východe - na púšti Betpak-Dala, na západe - nie ďalej ako Dneper; na severe - k jazeru Zaisan, na juhu - na pobreží Čierneho mora.

Spôsob života


Na základe pozorovaní vedcov sa zistilo, že existuje viac malých samíc veveričiek než mužov a index pohlavia je 0,8. Ak hovoríme o potomkoch, rodí sa viac žien ako mužov.

Reprodukcia prebieha po hibernácii. Tehotná samica sa zvyčajne nachádza na jar (marec - máj), ale stáva sa, že sa nachádza v lete (jún - júl). Veľkosť embryí nie je možné presne identifikovať, pretože sa stretli so samičkami s embryami dlhými 2-3 mm. Stalo sa to súčasne so ženami, v ktorých embryo už má telo 31-36 mm dlhé. Gophers sa veľmi starajú o svoje potomstvo. Mláďatá sa zdajú slepé, hluché a bez vlny, takže potrebujú niekoho, kto im pomôže.

Jeden rok existuje jeden generatívny cyklus. Zvyčajne samica prináša 5-8 mláďat. Prvýkrát svojho života, sú prísne v diere. V apríli - máji (v závislosti od poveternostných podmienok) mladý gopher z diery. Potom sa o mesiac neskôr uskutoční presídlenie.

Gophers žijú v kolóniách, ktoré sa môžu tiahnuť niekoľko kilometrov. Gophers žijú v norách, ktorých hĺbka môže dosiahnuť až 1,8 metra a dĺžka jeho ťahov môže byť viac ako 4 metre.

Pre zimné obdobie si gofers pripravujú svoje diery. Hlodavce zatvoria vchod špeciálnou hlinenou zátkou, ktorá je vykopaná len na jar. Proces opustenia jamky môže trvať až 3-4 dni. Ak je diera stará, potom môže byť niekoľko vchodov.

Dávajte pozor! Malý Gopher je nositeľom pôvodcu moru, tularémie a brucelózy. Na Kryme sa zistilo, že hlodavec má hemoragickú horúčku s renálnym syndrómom.

jedlo


Nemôžeme povedať, že gofers vyberajú v strave. Je známe, že jedinec konzumuje asi 32 druhov krmiva. Treba poznamenať, že malý gopher spotrebuje krmivo živočíšneho pôvodu, t. Krymská jašterica, ako aj rôzne druhy hmyzu. Aj malé gofers jedia rôzne obilniny - to je dôvod, prečo je hlodavce považovaný za škodcu. Môže jesť všetky potravinárske rastliny a zanecháva za sebou len burinu.

Strava malého gophera tiež zahŕňa mol, perie trávy, pšenice trávy a tulipány.

Nepriatelia

Vzhľadom k tomu, že miera rozmnožovania malého gopheru je veľmi vysoká a má vysokú závažnosť, tento druh hlodavcov nepatrí k chráneným druhom. Avšak, nory týchto zvierat sú veľmi dôležité, pretože sú používané mnohými zvieratami, ktoré sú uvedené v Červenej knihe

Vedci si všimli, že počet obyvateľov sa nedávno znížil, niektoré druhy úplne zmizli. Stalo sa to preto, lebo klíma sa postupne mení. Dôležitú úlohu zohrali pestovanie pôdy chemikáliami, ktoré negatívne ovplyvnili životaschopnosť malého gopheru.

Malý gopher je nútený čeliť veľkým nepriateľom: hadom, stepným orlom, looney, balabanom, tchorom a líškam. Typicky, hlodavce sú opatrní najprv predovšetkým presne sleďa čajka, potom líška, a až potom, bažina mesiac. Zostávajúci nepriatelia sú zriedka nájazdy.