Spoločná Myna - opis, lokalita, zaujímavé fakty

Vtáčia dráha obyčajní ľudia niekedy nazývali locust starling. Patrí do rodiny škorcov. Celkovo je v prírode asi 12 poddruhov.

Charakteristickým znakom jazdného pruhu je, že je to dobrý výsmech. Pamätá si rôzne zvuky a dokáže ich zopakovať. Vták si tiež pamätá ľudskú reč. Latinský názov vtáka je Acridotheres tristis.

vzhľad

Ak sa pozriete na jazdný pruh obyčajný počas letu, vyzerá to ako stredne veľký vták s pestrou farbou. Ak sa pozriete na vtáka bližšie, farba vyzerá tmavšie.

Telo a krídla môžu byť pokryté čiernym alebo tmavohnedým perím. Ale na perie peria, ako aj čiastočne na chvoste sú biele škvrny malej veľkosti. Títo vtáci nemajú okolo očí oči a ich koža je žltá. Pero na hlave je sivé.

Tieto vtáky sú o niečo väčšie ako iné špačce. Dĺžka tela dosahuje približne 27 cm, vták váži 125-135 g.

Ak porovnávate jazdný pruh s inými špačkami, potom má hustejšie zloženie, jeho hlava je väčšia a chvost je kratší. Zástupcovia tohto druhu sa vyznačujú silnými nohami a dokonale vyvinutými pazúrmi.

Hľadáte jedlo na zemi, pohybujete sa pozdĺž neho s dlhými krokmi. Ak sa vták ponáhľa, nepohybuje sa po krokoch, ale skokom. Mayna, hoci má skôr krátke krídla, letí veľmi rýchlo. Ale let nie je ľahký. Mladí jedinci majú veľmi podobný vzhľad ako dospelí vtáky. Ale ich perie je trochu bledšie.

stanovište

Zástupcovia tohto druhu žijú v Afganistane, Iráne a Pakistane. Môžu byť videné aj na území Indie, Cejlónu, v niektorých krajinách Strednej Ázie, kde sa zástupcovia druhov objavili až na začiatku minulého storočia. V krátkom čase sa tam pruhy usadili všade. Dnes mnohí z týchto vtákov žijú v Kazachstane. Biotop spoločného minera sa ďalej rozširuje smerom na sever, ako aj na severozápad.

Dnes sú predstavitelia tohto druhu vidieť v Austrálii a južnej Afrike, kde ich zaviedli ľudia. Tento vták bol tiež privedený na mnohé ostrovy prakticky po celom svete.

Pásy sú odolné voči vonkajším podmienkam biotopov, takže niekedy ich možno vidieť aj tam, kde vtáky zvyčajne nežijú. Boli prípady, keď sa stretli na území Ruska a Izraela. Je známe, že malá populácia týchto vtákov sa usadila v Moskve.

Je to spôsobené tým, že vtáky boli pôvodne zakúpené na domácu údržbu. Človek bol priťahovaný svojou schopnosťou zapamätať si a opakovať slová. Ale po krátkom čase bolo mnoho vtákov jednoducho prepustených, pretože vydávali príliš veľa hluku. Majitelia jednoducho nemohli stáť taký počet hlasných zvukov, ktoré vták. A keď boli cesty uvoľnené, prispôsobili sa životu v prírode a vytvorili svoje kolónie na mieste.

Jedlo, životný štýl

V prírode sa títo vtáci radi usadia v blízkosti osoby. Môžu sa stretnúť v záhradách, kuchynských záhradách. Ďalším obľúbeným miestom pre nich je okraj lesa.

Základom stravy sú rôzne veľké hmyz. Spravidla ide o ortoptera alebo chrobáky. Títo vtáci sú sedaví, takže neodlietajú z hniezdísk na zimu. Zástupcovia tohto druhu sú schopní prežiť zimu. Ľudia niekedy volajú vtáka ako kobylku škvrnitú za to, čo kobylka je ich obľúbenou pochúťkou v lete. Rodičia kŕmia svoje mláďatá aj kobylkami. Nohy a krídla nejedia a odtrhnú. Jedlo pre nich je hlava a trup kobylky.

Vďaka tomu je možné poznamenať, že jazdný pruh poskytuje osobe s výraznými výhodami. Keď chytia svätojánske jedlá, aby kŕmili svoje potomstvo, v jednej sezóne je jeden pár vtákov schopný zničiť približne 150 000 jedincov, ktorí sú hrozbou pre poľnohospodárstvo. Ale výhody jazdného pruhu nie sú také jednoduché. Koniec koncov, oni sami spôsobujú značné škody na záhradách. Keď dozrievajú čerešne, marhule a iné šťavnaté plody, vták sa stáva častým návštevníkom záhrady.

Na jeseň av zime, keď je ťažšie nájsť potravu, sa pruhy stanú návštevníkmi skládok a barnyards. Tam nájdu pozostatky obilia a smeti, jedlé.

rozmnožovanie


Na začiatku jari v severných oblastiach biotopu sa vytvárajú páry párov. Pásy spievajú počas tohto obdobia. Medzi mužmi je vojna o dobré hniezdiská.

Pieseň týchto vtákov má veľmi zvláštny charakter. Spolu s vrzavými píšťalkami vyžarujú charakteristické chrumkanie.

Hniezdia v kolóniách pozostávajúcich z veľkého počtu jednotlivcov. Ich hniezda sú v dutinách rôznych stromov. Často sú vysoké. Niekedy sa miesto na usporiadanie hniezda pre nich stáva norkom na útese brehu, trhlinou v skale alebo trhlinou v opustenej budove.

V mestách tieto vtáky vybavujú svoje hniezda pod strechami rôznych budov. Často obývajú vtáčie domy. Obaja sa podieľajú na stavbe hniezda. V jednej spojke je až 5 vajec vymaľovaných v jasnom modrom odtieni. Vajcia sú pomerne veľké, ak sa porovnávajú s veľkosťou samotného vtáka. V priebehu roka môžu zástupcovia tohto druhu pestovať 3 generácie potomkov. Prvý sa narodil už v máji. Tretí plod na konci leta je schopný opustiť rodičovské hniezdo. Cesty počas leta sa starajú o svoje mláďatá. Keď sa tento druh chová v dobrých podmienkach, môžu žiť asi 50 rokov.

Prečo ich ľudia skrotili

Ako už bolo spomenuté, pruh je schopný kopírovať akýkoľvek zvuk, vrátane slov z ľudskej reči. V tomto môžu bezpečne súťažiť s papagájmi Jacquot. Skopírujú a caw, a cvrlikanie, a ďalšie zvuky z vtákov a zvierat. Môžete ich veľmi rýchlo skrotiť a potom držať v klietke.

Video: spoločný pruh (Acridotheres tristis)