Avdotka - popis, lokalita, zaujímavé fakty

V prírode sa môžete stretnúť s množstvom vtákov rôznych typov, veľkostí a farieb. Ale aby sme si vychutnali názory a návyky nadšeného pôvabného pestrého vtáka vo dne, je veľmi ťažké - tento svetlý obyvateľ stepí žije a pôsobí v noci. Aký je to vták, ako žije a kde žije?

vzhľad

Avdotka vyzerá ako sandpiper. Je známa o existencii 9 druhov tohto vtáka z čeľade avdotkovy čaty charadriiformes. Ornitológovia sa na tomto druhu nikdy nedohodli. Niektorí veria, že najbližší príbuzní avdotki sú drop, zatiaľ čo iní veria, že sú to sandpiper. Veľkosť trochu viac mestského holuba, dĺžka tela - od 38 do 47 cm, veľmi dlhý chvost - až 25 cm, hmotnosť sa pohybuje od 500 gramov. do 1 kg Krídla sú nasmerované na koniec, majú rozpätie až 85 cm.

Pero je dosť zvláštne - každé bielošedé perie je zdobené svetlým pruhom a tmavohnedou škvrnou. Táto farba slúži ako vynikajúci prevlek, ktorý vám umožní schovať sa v minuloročnej suchej tráve. Tenké a dlhé nohy sú žlté, väčšina zobáku má rovnakú žltú farbu, len špička je čierna. Opeň prsníka a brucha je biely, s niekoľkými čiernymi pruhmi na hrudi. Zvonka je ťažké odlíšiť samce a samice - ani vo farbe, ani vo veľkosti.

stanovište

Habitat je veľmi široký a rôznorodý - žije v Eurázii, Afrike (v centrálnych a severných regiónoch), v krajinách južnej Európy. V Rusku sa rozhodla žiť v južných oblastiach Čierneho pôdneho regiónu, južného regiónu Volhy, Ciscaucasia a západného pobrežia Kaspického mora.

Pre hniezdenie si vyberá holé treeless pláne - miesta, ktoré sú málo zarastené trávou a nedostatkom kríkov. Je žiaduce, aby územie bolo piesčité a skalnaté. Najlepšie zo všetkého je vhodná step a terén, plný kopcov. Tam avdotki a radšej usadiť. Taktiež si vyberajú rieky, jazerá a iné nádrže na osídlenie, hniezdia pri močiaroch, pretože na týchto miestach je veľa vhodných potravín.

Spôsob života

Avdotka preferuje nočný život. Počas dňa spí v tráve, pre nikoho nepostrehnuteľného, ​​a večer začína byť aktívna. S dobrým sluchom a vynikajúcim zrakom je ľahké nájsť jedlo.

S pokojnou a pokojnou dispozíciou sa stretáva s niekým zriedkavo. Nebojí sa ľudí, preto sa často usadzuje v blízkosti dedín, dedín a poľnohospodárskych usadlostí.

Mlčí ticho, nízko nad zemou, rýchlo máva veľkými krídlami. Vo všeobecnosti však preferuje pohyb na zemskom povrchu na svalových labkách. Aj keď hrozí nebezpečenstvo, plynúce z jej behu. A beží veľmi rýchlo. Povedzme, že utečie od lovca, môže utekať, kým sa zameriava, tak ďaleko, že strela nedosiahne.

jedlo


Tento vták je väčšinou mäsožravý, jej potrava pre zvieratá. V podstate zachytáva veľký hmyz, vykopáva červy zo zeme. Ale schopný chytiť jedlo a väčšie. Často, korisť je myš, malé jašterice, žaby, malé zvieratá, ako gophers, stĺpy, škrečky.

Hniezdenie a chov

Avdotka láska páry začínajú tvoriť vo štvrtom roku života, pred týmto obdobím nepotrebujú partnerov. Začiatkom apríla, muž, aby pritiahol pozornosť ženy, hlasno a hlasno kričí, keď na ňu žena obráti pozornosť, začne tancovať. Tanec sa skladá z mávanie krídlami, chôdze a chváliť sa pred jej partnerom.

Tieto vtáky nepatria milovníkom stavby - hniezdo je usporiadané v akejkoľvek vhodnej plytkej jamke. Dve - tri hnedastošedé, podobné kačacím vajciam, sú položené a samica si sadne a vyliahne ich. Niekedy si muž vezme svoje miesto a dá nejaký oddych svojmu manželovi. Proces inkubácie trvá 26-27 dní. Po tomto období sa objavia mokré zvlnené mláďatá. Akonáhle vyschnú, rodina okamžite opustí toto miesto.

Prvých 40 dní života mladých vtákov sú vyživované a kŕmené rodičmi, čím sa pripravujú hotové jedlá, ale zároveň sa aktívne učia nájsť potravu sami. Okrem toho sa učia maskovať sa už od útleho veku. Je zábavné sledovať ako veľmi malé nadýchané telá, s akýmkoľvek náznakom nebezpečenstva, tlačiť na zem, umierajúc v nehybnosti.

zaujímavý

V nebezpečenstve, avdotka rýchlo utečie od nepriateľa, alebo sa skrýva v tráve a zamrzne. Vták skrytý hustými trávami rovnakej farby ako jeho sfarbenie je takmer neviditeľný.

Na začiatku lovu vták hlasno kričí - v noci je to výborne počuť. Ale významom zvukového signálu nie je varovať nešťastnú obeť: plač vystraší rôznych malých hlodavcov, ktorí sa odtrhnú od odľahlých miest a vydajú sa na útek. A behať korisť je oveľa ľahšie odhaliť a chytiť.

Keď nešťastné zviera spadne do nôh avdotky, zasiahne ho silným zobákom, zabije a potom opakovane udrie ten, ktorý sa chytil na kamene, brúsil a brúsil kosti. Robí to, aby bolo ľahšie prehltnúť korisť - avdotka, na rozdiel od iných vtákov, prehltne celé jedlo bez toho, aby ho oklamala.

Avdotka hmyz pred zabíja, len potom jej.

Výučba malých detí, aby si jedlo, ukazuje veľkú vytrvalosť a veľkú trpezlivosť. Proces učenia je nasledovný: vták chytí korisť zo zeme so zobákom, znova ho kvapká a čaká, kým ho dieťa zopakuje a urobí to isté. Od prvého dňa to dieťa nemôže urobiť a matka sa znovu a znovu opakuje, až kým dieťa nezrozumí a neučí sa.

Keď sa mláďatá vyliahnu z vajíčka, matka sa nevysunie zo spojky, ale zdvihne sa od seba a zjedne odtrhnuté mušle. Po vyliahnutí chytí prázdny obal a odtiahne ho.

Avdotka nie je schopná vzlietnuť z miesta ako ostatné pernaté vtáky. Aby sa zdvihla do vzduchu, musí najprv utiecť.

Ak je hniezdo zničené a spojka je zničená, po dvoch a pol týždni sa vajcia opäť odfúknu.

Hoci avdotki a nočné vtáky, ale počas párenia hier a násadových vajec loviť aj vo dne kŕmiť partnera, starostlivo inkubovať vajcia.

Počas posledných pol storočia sa biotop avdotok výrazne znížil v dôsledku zvýšenej ľudskej ekonomickej aktivity.

Video: Avdotka (Burhinus oedicnemus)