Pinka - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Pěnkava je veľmi atraktívny a vyzerá spevák. Patrí do čeľade finch, ktorá má mnoho druhov vtákov. Žijú v Európe, Ázii. Možno ich nájsť aj v severnej Afrike.

Všeobecný popis

Meno vtáka dal ľuďom. Tak sa to nazýva takmer všade. Samica je niekedy označovaná ako finch. V niektorých oblastiach sa vták nazýva aj Yurok alebo železný hrniec.

Dospelý vták má malú veľkosť, rovnako ako všetci pastieri. Dĺžka tela vtáka môže dosiahnuť o niečo viac ako 14 cm, rozpätie krídiel je v priemere 25-28 cm, hmotnosť vtákov je od 20 do 40 g.

  1. Majú predĺžený a ostrý zobák.
  2. Chvost s výrazným zahĺbením.
  3. Ich perie je husté a skôr mäkké. Farba je svetlá.
  4. U samcov je hlava a krk modrastá so sivým nádychom. Čelo je čierne. Na zadnej strane peria nahnedlý. V bedrovej oblasti je žltozelená.
  5. Zaujímavé je, že počas obdobia párenia sa zobák samca stáva modrastým av ostatných mesiacoch je hnedasto-ružový.
  6. Lietajúce krídla u vtákov sú hnedé. Spodná časť tela je bledohnedá.
  7. Samice sú sivohnedé zospodu a zhora sú sfarbené hnedo. Mladé finches nemajú prakticky žiadne rozdiely medzi pohlaviami. Opečenie sa mení len s vekom.

Spôsob života

V jarných muškách lietajú do svojich severných hniezdísk v polovici apríla. V teplejších regiónoch, ktoré sa nachádzajú v centrálnej časti Ruska, prichádzajú o mesiac skôr. Tie vtáky, ktoré hniezdia na juhu pochádzajú zo zimovania ešte skôr. Tu sa nachádzajú v prvej polovici marca.

Na jeseň odlietajú, aby strávili zimu v teplejších oblastiach. Nestane sa to súčasne. Lietať trvá od samého začiatku jesene až do stredu. Odlietajú, zhromažďujú sa v pomerne početných kŕdľoch. Počet až stoviek vtákov. Počas letu sa kŕdle pěnkavy niekedy zastavia a nájdu si jedlo pre seba. V tejto dobe ich možno vidieť na severnom Kaukaze.

Existuje mnoho poddruhov finches. Líšia sa veľkosťou, farbou, dĺžkou zobáku, ako aj rôznymi behaviorálnymi vlastnosťami.

Priemerná dĺžka života týchto vtákov je malá. Jedinci, ktorí žijú vo voľnej prírode, môžu žiť len niekoľko rokov. Je to spôsobené tým, že v moderných podmienkach sú ovplyvnené mnohými nepriaznivými faktormi. V zajatí sú schopní žiť oveľa dlhšie. Boli prípady, keď pěnkavy žili 10-12 rokov. Ale na to sa musíte postarať o vtáka. Hoci tento druh sa vyznačuje neokázalosťou.

habitat

Tento druh žije na území Európy, ako aj v západných oblastiach Ázie. Na africkom kontinente žijú len v severozápadných regiónoch. Možno ich vidieť v niektorých regiónoch Nórska a Švédska. Žijú aj na Britských ostrovoch.

Veľa týchto vtákov žije takmer na celom území SNŠ. Niektorí vtáci lietajú do zimy v Kaspickom mori. V tom čase ich možno vidieť na severovýchodnom pobreží. Lietajú aj na Island a dokonca na Faerské ostrovy.

Zástupcovia tohto druhu žijú v rôznych lokalitách. Pre tieto malé vtáky je veľmi dôležité, aby tam, kde žijú, bola prítomná akákoľvek drevnatá vegetácia.

Veľmi často žijú na území domestikovaných zón stromov. Napríklad v záhradách, hájoch, na bulvároch av parkoch. Tieto vtáky sú často viditeľné na okrajoch lesa. Žijú v listnatých aj ihličnatých lesoch. Uprednostňujú riedke lesné zóny, ako aj ostrov, ktoré sa nachádzajú v strede stepi.

Tieto vtáky patria medzi najpočetnejšie spomedzi tých druhov, ktoré obývajú územie Ruska. Často ich možno vidieť v mestských parkoch. Často bývajú veľmi blízko k osobe.

jedlo

Загрузка...

V strave týchto vtákov sú hlavne rôzne druhy hmyzu. Boli uskutočnené štúdie na štúdium výživy finch. Vedci dospeli k záveru, že sa živia nielen hmyzom, ale aj semenami burín, ovocím a plodmi.

Ale v období od apríla do jesene prevláda v ich strave potrava pre zvieratá. Najčastejšie jedia malé chrobáky, sú veľmi radi weevils. Preto zástupcovia tohto druhu vtákov prinášajú človeku veľa výhod. Koniec koncov, ničia veľmi veľa škodlivého hmyzu, ktorý je škodcom poľnohospodárstva a lesníctva.

Nepriatelia v prírode

Загрузка...

Zástupcovia druhov sú dosť nenároční na životné podmienky vtákov. Môžu žiť v rôznych podmienkach a vyznačujú sa vytrvalosťou. Ich počet je však dnes ovplyvnený rôznymi faktormi. Toto sú klimatické podmienky oblasti, v ktorej žijú. Okrem toho, počas hniezdenia sú tieto vtáky a ich hniezda často napadnuté inými vtákmi a zvieratami. Niekedy útočí na hniezda ďateľ. Ale častejšie iné vtáky ničia hniezda - sojky, havrany, tawny. Medzi cicavcami sú ich nepriatelia ermines a veveričky.

Chov a hniezdenie

Z zimovísk tieto vtáky prichádzajú do kŕdľov, ktoré pozostávajú zo zástupcov rovnakého pohlavia. Muži prichádzajú na hniezdiská skôr. Keď začína obdobie rozmnožovania, samci vydávajú zvláštne výkriky. Tieto zvuky trochu pripomínajú piskot mláďat. Striedajú sa so spevom.

Počas obdobia párenia samci spravidla lietajú z miesta na miesto, často spievajú, ako aj neustále bojujú medzi sebou. Tento prúd, ktorý je charakteristický pre mnoho iných druhov vtákov, úplne chýba v jemnozrnných muškách. Pářenie sa vyskytuje na zemi alebo na silných vetvách.

Tieto vtáky začínajú stavať hniezdo len mesiac po príchode. V mnohých oblastiach, kde to povoľujú klimatické podmienky, môžu tieto vtáky znášať vajcia viac ako raz za sezónu.

Hniezdo je postavené samičkou. Ale muž tiež zohráva významnú úlohu. Koniec koncov, nájde a prinesie jej všetok materiál. Tieto vtáky stavajú svoje hniezdo z rôznych tenkých vetvičiek, ako aj koreňov a stoniek rastlín. Vyrobené, vyzerá ako lopta, ktorej vrchol je vyrezaný. Plesne majú tendenciu maskovať svoje hniezdo tak, aby bolo čo najmenej viditeľné pre nepriateľov. Ako už bolo povedané, dravé vtáky a cicavce na ne často útočia. Aby bolo na strome čo najmenej viditeľné, obklopujú povrchy mechom a kôrou.

Vajcia týchto vtákov sú zvyčajne sfarbené do zelena s modrastým alebo červenkastým nádychom. Sú pokryté dosť veľkými škvrnami ružovočerveného odtieňa. V jednej spojke je zvyčajne 4 až 7 vajec. Inkubuje sa iba samica. Mláďatá sa javia pomerne rýchlo. K tomu zvyčajne dochádza približne po 2 týždňoch.

Matka aj otec prinášajú jedlo kurčatám. Nachádzajú pre ne rôzne bezstavovce. Mláďatá jedia húsenice, pavúky a larvy niektorých druhov hmyzu. Starostlivosť o potomstvo trvá príliš dlho. Rodičia kŕmia svoje kurčatá približne 2 týždne. Potom začnú žiť nezávisle. A samica sa začína pripravovať na ďalšie položenie. Za týmto účelom buduje nové hniezdo.

Stav a obyvateľstvo

Загрузка...

Tento druh je pomerne početný, ale stále je ovplyvnený mnohými negatívnymi faktormi. Veľa škodí týmto vtákom, ako aj mnohým iným vtákom. Prináša ľudskú činnosť. Veľa obyčajných vtáčích biotopov je zničených, dochádza k odlesňovaniu. To vedie k tomu, že vtáky prichádzajú zo zimovísk a nenachádzajú miesto na stavbu hniezda. Okrem toho je pre nich ťažšie nájsť jedlo. Mnohé hniezda sú zničené kvôli deštruktívnym ekonomickým aktivitám ľudí. Počas stavebného obdobia sú najčastejšie zbúrané. V tejto dobe nie sú dostatočne skryté a viditeľné pre nepriateľa.

Oblasti, ktoré sú vhodné na hniezdenie tohto vtáka, sa zmenšujú. To vedie k tomu, že sa ich distribúcia nezvyšuje, ale znižuje. V niektorých oblastiach pohľad jednoducho zmizne.

Napriek týmto ťažkostiam je však počet druhov veľmi vysoký. Len v Európe existuje asi 100 miliónov párov pěnkav. Okrem toho veľa z nich žije aj v Ázii. Hoci plesnivá sú početné druhy, ich biotopy musia byť chránené. Koniec koncov, tento malý vták prináša človeku veľa výhod ničením škodcov.

Video: Pinka (Fringilla coelebs)

Загрузка...

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...