Spectacled Bear - popis, lokalita, životný štýl

Mnohí vedci a zoológovia tvrdia, že medveď môže byť nazývaný jedným z najinteligentnejších tvorov na planéte Zem. Tieto zvieratá sa vyznačujú nielen svojou impozantnou veľkosťou a zastrašujúcim vzhľadom, ale tiež lákajú svojou jedinečnou milosťou, charizmou, inšpirujúcou sa k človeku. Existuje mnoho druhov takýchto dravých jedincov, z ktorých každý má charakteristické znaky a vlastnosti, napríklad štruktúru, správanie, sfarbenie. Poznajme sa bližšie s takým málo známym predstaviteľom medveďov, ako je medveď s okuliarmi.

Lokalita a vzhľad

Zoznámte sa s medveďom, ktorý je vo voľnej prírode, je stále ťažšie. Tento druh už dlho patrí do zoznamu zvierat uvedených v Červenej knihe. Pre zoologické záhrady, aby videl medveďa, ktorý je v oku, je medzi jeho oddeleniami nemožné. Miestni obyvatelia vykonávajú masové vyhladzovanie takýchto predátorov, pretože sa obávajú útokov na hospodárske zvieratá alebo zničenia plodín na ich strane. Okrem toho sa žlčník medveďa používa na lekárske účely na liečbu určitých chorôb.

Objem odlesňovania sa každým rokom zvyšuje, zóna stavebných objektov sa rozširuje, miesta, kde sa hromadia medvede, sú ohrozené, čo ovplyvňuje pokles obyvateľstva. Mraky medvede sa nachádzajú hlavne v náročných horských oblastiach. V tomto ohľade nie je o ňom ani tak známe, ako o iných druhoch.

Predátor rast je asi 1,5-2 m, hmotnosť dosahuje 140 kg. Samice sú menšie ako samce. Zvieracia srsť je čierna s mierne hnedým nádychom.

Papuľa je v porovnaní s príbuznými mierne skrátená. Pôvod mena medvedíka má čo do činenia so svetelnými škvrnami umiestnenými na papuli v oblasti očí a hladko sa pripájajú na krk.

Podľa vedcov môže byť zviera posledným potomkom obrovského medveďa, ktorý existoval pred tisíckami rokov. Potom sa hmotnosť týchto predátorov priblížila k 500-600 kg. Boli dokonca prípady, keď jednotlivci dosiahli hmotnosť rádovo 1 tón. Telo vyzerá silné a svalnaté. Krk je krátky, končatiny odolávajú silnému stresu. Dvojica zadných končatín je kratšia ako predné nohy, takže medveď s okuliarmi môže vynikajúco vyliezť na strom.

Štruktúra kostry sa tiež významne líši od ostatných druhov. Zvyšok rodiny medveďov má 14 párov rebier v tele a medvede s okuliarmi majú jeden pár rebier menej.

Biotop tohto druhu sa nazýva územie Severnej Ameriky. Nachádzajú sa v krajinách Latinskej Ameriky ako Venezuela, Ekvádor, Kolumbia, Bolívia a Panama. Často sa dravci schovávajú v hornatom teréne alebo v savanách.

Charakterové vlastnosti a správanie

Medveď s okuliarmi je jedným z najpokojnejších a neškodných medveďov svojho druhu. Je zriedkavé počuť príbehy o útokoch na ľudí. Ani boj s inými zvieratami nie je smrteľný. Môžu ublížiť nepriateľovi len vtedy, ak je hrozbou. Ak sa medveď stretne s osobou, zviera sa snaží skrývať v stromoch. Preferuje uzavretý životný štýl. Otázka rozdelenia územia medzi mužmi nevzniká. Ak je oblasť obývaná jednotlivcami bohatá na jedlo, potom zvieratá žijú spolu vedľa seba bez konfliktu. Na rozdiel od medveďov hnedých, medvedíkov bez okuliarov nepotrebujú hibernáciu ani huby. Sú nočné a za denného svetla zaspávajú vo svojich vlastných hniezdach a usadzujú sa medzi húštinami.

jedlo


Slnečné okuliare sa živia hlavne vegetáciou. Mäsové jedlá sú zahrnuté v strave len v malých množstvách. Lov sa otvára na malých hlodavcoch, jeleňoch, vtákoch alebo králikoch.

Keď príde hlad, urobí nájazdy a zaútočí na dobytok, jedi mršinu. Vďaka jedinečnej štruktúre papule a dlhému jazyku je zviera schopné produkovať hmyz, termity z úzkych štrbín a hniezd. Med je obľúbenou pochúťkou, pre ktorú lovia a ničia úle.

Absorpcia rastlinnej potravy je u zvierat nedostatočne tolerovaná, ale okuliarové medvede využívajú trávnaté výhonky, plody a odnože. Výkonné čeľuste môžu súťažiť aj s čeľusťou obrovskej pandy, ktorá ľahko rozdeľuje potraviny, ktoré sú neprístupné pre iné zvieratá. V medvedej diéte zahŕňa kôru stromov a palmových konárov. Takéto pevné jedlo na zuby.

Medvede nevynechávajú kaktusy, stúpajú do kmeňa, kde rastú najchutnejšie plody. Z času na čas zvieratá putujú na územie poľnohospodárskych oblastí vo vlastníctve miestnych orgánov a poľnohospodárov. Cukrová trstina - pochúťka, ktorá ich zaujíma.

Chov a dlhovekosť

Proces párenia týchto predátorov môže nastať v priebehu celého roka, ale jar a začiatok leta pred nástupom obdobia dažďov sa považuje za vrchol aktivity. Akonáhle samica ukáže, že chce spárovať, muži medzi sebou začnú príkladný boj a čakajú na ňu, aby uprednostnila jedného z nich.

Po vytvorení páru, pripravený na chov, zvieratá žijú nejakú dobu spolu. Vedci neboli schopní plne preskúmať návyky medveďov v tomto štádiu života. Ukázalo sa však, že ženské telo sa ľahko prispôsobuje podmienkam neplánovaného tehotenstva. Oplodnené vajíčko sa naďalej delí a zostane vo vnútri maternice po dlhú dobu. Možnosť oddialenia implantácie umožňuje telu pripraviť a porodiť mláďatá v priaznivom období, keď je samica pripravená na kŕmenie potomstva.

Tehotenstvo zvierat na okuliaroch prebieha počas ôsmich mesiacov. Spravidla sa narodí 1 až 3 mláďatá. Slepá strúhanka môže vážiť asi 300 g. Koža medveďa má výraznú čiernu farbu so žltým škvrnom, ktoré je vlastné len tomuto druhu.

O mesiac neskôr sú malé zvieratá schopné loviť so svojou matkou. Po 6 mesiacoch začnú vážiť asi 10 kg. Vo voľnej prírode musia byť mladé mláďatá najskôr opatrné pred dospelými samcami a pumami. Od momentu narodenia matka chráni potomstvo a pripravuje mláďatá na samostatný život počas celého roka. Potom budú mladí schopní robiť bez pomoci samice a získať si vlastné jedlo.

Vedci ukázali, že medzi medveďmi hnedými a okuliarmi je veľká podobnosť, ale genetická výmena je nemožná. Pri párení rôznych druhov sú narušené reprodukčné vlastnosti organizmu. Aj keď sa objaví životaschopné potomstvo, pokračovanie tohto druhu nebude nasledovať.

Hnedé a okuliare medvede žijú približne rovnaké - asi 25 rokov. To bolo raz poznamenal, že zajatý muž, ktorý žil v zajatí žil až 36 rokov.

Všetci zástupcovia živočíšneho a rastlinného sveta sú nádherné a zaujímavé tvory, jedinečné svojím vlastným spôsobom a predstavujú vysokú hodnotu pre našu budúcu generáciu, ktorá má stále čo objavovať a objavovať.

Video: medveď divý (Tremarctos ornatus)