Lesný zver - opis, lokalita, životný štýl

Lesný hrádz je malý hlodavec z podrodiny voles. Malá veľkosť tela a farba, aby vyzerali ako myši. Sú dôležitou súčasťou potravinového reťazca, pretože sú súčasťou stravy mnohých dravých zvierat.

Všeobecný opis vzhľadu

Загрузка...

Lesný kôň má zaoblené telo 8-10 cm dlhé, s chvostovou dĺžkou 3-6 cm, oči a ušnice sú malé a skryté medzi hustou vlnou. Farba kože na zadnej strane má hrdzavý odtieň, zatiaľ čo brucho je farbené vo svetlých farbách. V chladnom období zarastú zvieratá hustou vrstvou hnedej vlny. Väčšina druhov hrabošov nemá molárne korene, ale majú lesné voles.

Podobne ako iné hlodavce, aj na tlamu hrabošov rastú citlivé fúzy (vibrissae), ktoré im pomáhajú vnímať zmeny prostredia a orientovať sa v priestore. Labky sú húževnaté a majú 4 prsty. Chvost svalov je pokrytý krátkymi vlasmi, takže vzhľadom na telo vyzerá tenký.

Životný štýl a výživa

Lesné voles obývajú obrovské územie Severnej Ameriky a Eurázie. Ako už názov napovedá, pre osídlenie zvierat preferujú lesy, a to ako listnaté a ihličnaté. Vulkán žije v pomerne rozmanitých klimatických podmienkach, vyskytujúcich sa medzi lesnými tundrami a na horách v nadmorskej výške 3000 m.

Väčšinu svojho času trávi vonku, hľadá jedlo. Tieto hlodavce majú jasne stanovený systém práce a odpočinku. Celkový počet zveri má 8 fáz aktivity, z ktorých každá trvá 60 minút. Počas tejto doby, hraboš nájde niečo jedlé, a potom spočíva presne v rovnakom čase.

Lesný hrášok sa vyberá vonku za súmraku, keď je najťažšie odhaliť. Rýchlo stúpa a beží a pri najmenšej hrozbe sa zviera skrýva v najbližšom kríku.

Napriek aktívnemu životnému štýlu sú hraboše opatrné a správajú sa veľmi tajne v prítomnosti väčších zvierat. Robia svoje domovy v hrabatách kopaných v lese alebo v machu. Sú tiež chránené kríkmi a koreňmi stromov. Voles sa naučil vyliezť na kmene a nízke konáre dobre. Niektorí jedinci dokonca žijú v prázdnych dutinách a vtáčích hniezdach.

Cez schopnosť kopať diery, voles to s neochotou, často preferring obsadiť existujúce diery a diery v krajine. Z obývanej diery v blízkosti voles bolo položených niekoľko stálych ciest na miesta kŕmenia. V zime sa tieto trasy premenia na tunely pod vrstvou snehu. Ak chcete kopať cez záveje, vole robí rýchle pohyby s jeho labky a hlavu zo strany na stranu.

Základom výživy je rastlinná potrava. Na rozdiel od mnohých iných hlodavcov nejedia hmyz. V lete okrem trávy a lišajníkov jedia huby a bobule. Za drsných zimných podmienok zvieratá dopĺňajú svoju stravu kôrou kríkov a mladých stromov. Na zimu vyrábajú obrovské zásoby semien, ktorých hmotnosť môže dosiahnuť polovicu kilogramu na zviera.

Najobľúbenejšou pochúťkou šišky sú rôzne semená bylinných rastlín, ako aj žalude. Ak zviera nejedlo orech, potom ho spoľahlivo vykopáva a pamätá si miesto pokladu. Vole sa môže vrátiť a vyzdvihnúť ľavé žaluď.

Aktívna reprodukcia

Zvieratá dávajú prednosť žiť v samote, spájajú sa v pároch počas chladného počasia a počas párenia. Počas obdobia tehotenstva a rozmnožovania sa ženy správajú agresívne voči svojim príbuzným, ktoré prenikli na jej územie.

Lesné hrable majú mnoho prirodzených nepriateľov, ktorí by tento druh zničili už dávno, ak nie pre jedinečnú schopnosť hlodavcov plemena. Počas roka, samica porodí 4 krát, produkovať až 40 mláďat počas tejto doby. Tehotenstvo trvá len 20 dní. Mláďatá sa zdajú byť slepé a bezsrsté, ich hmotnosť je iba 1-10 g. Dvanásteho dňa otvoria oči a o dva dni neskôr prvýkrát opustia dieru. Do konca prvého mesiaca života sú lesné hrachy pripravené viesť samostatný život a zúčastňovať sa na šľachtení.

Napriek takýmto mieram rozmnožovania hraboš neprevýšil lesy z jedného jednoduchého dôvodu: ich dĺžka života je rok a pol. V laboratórnych podmienkach je tento ukazovateľ o niečo vyšší, pretože divoké soby predčasne hynú predátormi. To však nespochybňuje skutočnosť, že ich organizmus má vysokú mieru starnutia a v priebehu roka a pol prechádzajú hlavné životné štádiá.

Uchovanie formulára

Vzhľadom na aktívnu reprodukciu a schopnosť prispôsobiť sa podmienkam životného prostredia sú hrabochy mnohými druhmi a nie sú na pokraji vyhynutia. Najväčšia hustota počtu zvierat dosahuje v listnatých lesoch Európy.

Ľudia nepoužívajú voles pre rôzne pobočky. Avšak, mnoho koristi na tieto zvieratá, pretože kazia jedlo v skladoch a poškodenie pestovaných rastlín. Okrem toho, lesné hrabochy sú nositeľmi mnohých nebezpečných chorôb, vrátane kliešťovej encefalitídy a hemoragickej horúčky.

Udržať v zajatí

Lesné hrabochy priťahujú mnoho ľudí svojím vzhľadom, takže nie je prekvapujúce, že tieto zvieratá sú často držané v byte ako domáce zvieratá. Voles toleruje domáci obsah a neukazuje agresiu voči ľuďom. Zvieratá sú ľahko skrotené, a čoskoro môžu byť žehlené a dokonca zasadené na dlani. Musí sa však zaistiť, aby nedošlo k úniku fazule. Je schopný preniknúť do ťažko dosiahnuteľnej medzery a bude veľmi ťažké ju dostať späť.

Pre kŕmenie lesných zveri doma, môžete použiť rôzne semená a zrná, orechy. Hoci hlodavec nejedie mäso v prírode, nevzdá sa niekoľkých varených kúskov kurčiat. Zuby voles rastú celý život, a oni potrebujú brúsiť. Preto je dôležité zabezpečiť, aby strava zvieraťa bola dostatočne pevná.

Video: lesné pólo (Clethrionomys)

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...