Jedlík európskej - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Zlatý včelí jedlík nie je ťažké rozpoznať podlhovastými formami jeho tela, ako aj pestrým opeňom, zdobeným rôznymi farbami. Je schopná obratne chytiť hmyz za letu, ale medzi inými vták dáva prednosť včelám. Včelári sa obávajú zvykov tohto vtáka a snažia sa chrániť pred jeho inváziami. Celkovo je tu 28 rôznych druhov včelárov, z ktorých 18 si vybralo Afriku ako svoj biotop.

Charakteristické znaky

Загрузка...

V dávnych dobách bol tento vták nazývaný včelí jedlík, jeho príslušnosť patrí rodine páchateľov. Má niekoľko ďalších mien, z ktorých dve sú zlatá a žltá. Jednotlivec má zobák dlhý 3,5 cm, ktorý sa vyznačuje zakriveným tvarom. V oblasti zobáku je hlava natretá bielou farbou a bližšie k korunke je modrasto-zelené perie.

Od zobáku k uchu, cez oko, je pruh svetlej čiernej farby a vtáčie oči sú farebné modro. Pero, ktoré sa nachádza v oblasti hrdla, má svetložltý charakter, od hrudnej časti ho oddeľuje pás čiernej farby. Jeho chrbát dostal žlto-okrovú farbu a pestré krídla sa skladajú zo zeleného, ​​ako aj hnedého a modrého peria. Chvost tohto vtáka má klinovitý tvar, skladá sa zo zeleno-modrého peria. Stredné perie chvosta má trochu pretiahnutý tvar a nohy sú natreté červenohnedým odtieňom.

Obľúbené miesto

Európski včelári sú klasifikovaní ako sťahovavé vtáky, ktoré sú schopné prejsť na dlhé vzdialenosti v migrácii. Radšej trávi leto v južnej a východnej Európe alebo v juhozápadnej Ázii av zime letí na africký kontinent, južne od púštnej oblasti Sahary.

Okrem toho môže zima v južnej časti Arábie alebo vo východnej časti Indie. Je pozoruhodné, že ak má terén krátke letné obdobie sprevádzané vlhkosťou podnebia, nie je vhodný pre biotop včelára. Pre svoje hniezdiská si tento vták radšej vyberá priestory nachádzajúce sa na severe Afriky, vybrané oblasti juhozápadnej Ázie alebo južnej Afriky. Taktiež sa zistilo, že na území Talianska sa každoročne chovajú populácie jedlíkov v počte približne 10 000 párov, ktoré sa udržujú vo výške 500 metrov od hladiny mora.

Vlastnosti návyky a životný štýl

Podľa modelu jeho letu je zástupca tohto druhu včelárov veľmi podobný lastovičkám alebo swiftom. Títo vtáci uprednostňujú držať kŕdle, ktoré sa nachádzajú na rôznych miestach, môžu to byť hrubé kríky alebo skupiny stromov, drôtové prekážky, elektrické vedenia alebo všetky druhy prekážok. Ich lety nie sú zriedka sprevádzané ostrými výkrikmi, ktoré je možné počuť na dlhé vzdialenosti.

Títo vtáci uprednostňujú stavbu hniezdnych miest v nory, ktoré sa nachádzajú v rovinách strmých svahov roklín alebo útesov, na tento účel sú vhodné aj rôzne trámy alebo strmé brehy niektorých riek. V samotnom povrchu vybranej oblasti vtáky usporiadajú otvory o priemere 6 centimetrov a upustia ich o meter od hornej čiary horizontálnej roviny.

Mladé mláďatá získavajú schopnosť lietať v polovici leta. Tieto včely sa vracajú na miesta hniezdenia na jar, od začiatku apríla do polovice mája. Je pozoruhodné, že ak ideme na sezónny let do zimoviska, vtáky upchávajú vchod do svojho „bytu“ hliny, čím zabraňujú kolonizácii iných vtákov.

Na pokojné dni, keď nie je vietor a slnko nie je zakryté oblakmi, zlatí včelári radšej lovia vo vysokých nadmorských výškach, jedia hmyz, ktorý vstal do vzduchu. Keď atmosférický tlak neumožňuje vznášať hmyz vysoko, vtáky musia ísť nižšie. Nie je to však pre nich problém, pretože sú schopní zabezpečiť svoj lov takmer na povrchu pôdy, najmä na zamračené dni s daždivým počasím.

Letové funkcie


Zlatý včelí jedlík sa vyznačuje obratnosťou a rýchlosťou letu, vykonáva niekoľko energetických klapiek krídel a vznáša sa pri vysokých rýchlostiach. Jej let môže byť porovnaný s letom lastovičky alebo špačkami, hoci niekedy môže použiť výrazné techniky. Občas sa musí zmraziť v jej lete, po ktorom, za použitia prudkých úderov svojich krídiel, vták vykonáva chvenie akcie, pripomínajúce štýl kestrel alebo sokol. Keď sa počasie poteší za jasných dní, títo vtáci sú schopní vyliezť na oblohu do veľkej výšky, z ktorej už nemôžu byť odlíšení.

Individuálne hlasové charakteristiky

Charakteristickým znakom zlatého včelára sú jasné farby jeho farebného peria. Ale nemenej jednotlivec má nezvyčajný vtáčik hlas. Počas vzletu robia ostrý zvuk, zhodný so zvukovou kombináciou "pr-u-hipp". Pre normálnu komunikáciu si vtáky vyberajú tichšie a prerušované vrtáky, hoci sú z veľkej vzdialenosti počuteľné z dôvodu výšky kľúča. Ticho včelári sa nelíšia, ich let môže byť sprevádzaný nepretržitou komunikáciou. V období putovania si títo vtáci radi vyberajú jedny veľké stromy, usadzujúc sa na ich rozrastajúcich sa vetvách a určujú ich prítomnosť tlmenými zvukmi svojich hlasov.

diéta

Výnimočnou zložkou stravy vtákov tohto druhu sú všetky druhy hmyzu. Okrem toho je ich strava väčšinou zastúpená rôznymi druhmi lietajúceho hmyzu. Aj keď sa niekedy korisť včelárov môže stať aj plíživým zástupcom "hmyzej ríše", ktorí nemali to šťastie, že boli na vrchole rastlín.

Dospelý včelár je schopný absorbovať až 40 gramov rôznych druhov hmyzu. V kvantitatívnom ekvivalente môže byť táto hmotnosť reprezentovaná 225 včelami. Najžiadanejšou trofejou pre tento vták sú predstavitelia radu Hymenoptera, ktoré sú včely a osy. Nasleduje veľká časť lietajúceho hmyzu, diptera a ortoptera, ktoré sú reprezentované komármi, larvami mnohých vážok, chrobákmi tvorenými pozemnými chrobákmi a chrobákmi, ako aj všetkými druhmi motýľov. Okrem iného tieto vtáky nevynechajú možnosť jesť čmeliaky a sršne, ako aj hrebeň.

S vedomím, že obľúbená korisť je schopná uhryznúť uhryznutie, včelí jedlík prispôsobený na rozdrvenie včiel a osy pred ich prehltnutím. Po usmrtení obete vták pomaly odstraňuje svoje vnútrajšok.

Obdobie hniezdenia

Загрузка...

Po návrate na hniezdiská na jar si zlatí včelári zachovávajú určitú pauzu, ktorá je nevyhnutná na adaptáciu. Potom sa vtáky hromadia v miestach, ktoré majú číre povrchy, a usporiadajú svoje hniezda blízko pri sebe. Vo veľmi zriedkavých prípadoch sú vtáky schopné stavať hniezda na rovných plochách.

Aby sa diera dostala do požadovaného tvaru a veľkosti, vtáky musia tráviť veľa času. Oni kopať včela-jedlík nory spoločne, samica a samec striedavo vyhadzovať pôdu, pohybujúce sa dozadu. Stavebné práce dávajú prednosť v ranných a večerných hodinách. Veľa záleží na tvrdosti pôdy, ale v priemere, vtáky, aby ich diery v 10-20 dní. Hmotnosť pôdy, ktorú vtáky potrebujú na pohyb, je približne 12 kilogramov.

Dĺžka nory včela-jedľa môže dosiahnuť 2 metre, končí zárezom tvoriacim komoru, ktorú samica používa na znášku pozostávajúcu zo 6-7 vajec s bielym plášťom. Inkubačná doba týchto vtákov je 20 dní, na tomto procese sa zúčastňujú obaja rodičia. 25 dní po pôrode mladí ľudia získavajú schopnosť lietať.

Poškodenie včelárstva

Ak sa zlatí včelári usadili v blízkosti miesta včelín, potom sa včely stanú ich hlavnou korisťou. Jedna včelí kolónia sa skladá z približne 30 tisíc jedincov, dospelý včelár je schopný zničiť až 2% z počtu tejto rodiny za deň. Počas letného obdobia pár včelárov vyhladí asi 2000 hmyzu. A ak sa v susedstve s včelínom pozostávajúcim z 50 rodín usadilo stádo včelárov, príjem tohto včelína sa zníži na 0.

Boli prípady, keď asi 180 pracujúcich včiel očíslovaných v plazme tohto vtáka, a jeho jazyk bol pokrytý bodnutím hmyzom. Je pozoruhodné, že včelí jed nemá žiadny vplyv na zlatého včelára. Najväčšie nebezpečenstvo pre včelárov tohto druhu je od júla do polovice septembra.

Výhody vyhladenia hmyzu z včelieho jedla prinášajú veľmi malé hodnoty, tieto vlastnosti sú hlavným dôvodom na zníženie populácie týchto vtákov v mnohých európskych regiónoch. Koniec koncov, okrem škody spôsobenej včelárstvu, sú včelári schopní vážne znížiť populácie čmeliakov, ktoré sú potrebné na opelenie ďateliny.

Včelári a poľnohospodári sú veľmi nespokojní s podobnými susedstvami a niekedy využívajú tie drastické opatrenia na eradikáciu pernatých škodcov. V noci, keď sa rodina vtákov schováva v diere, dali hadr nasiaknutý chlórpikrínom. Potom je otvor zablokovaný a všetci obyvatelia zahynú. Okrem toho včelári vykonávajú aktívnu streľbu tohto druhu vtákov.

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...