Gibbon - opis, lokalita, životný štýl

Gibbon je opica strednej veľkosti. Existuje mnoho predsudkov, ktoré špecificky ovplyvňujú tento druh primátov. Keď človek počuje o gibbon, jeden nedobrovoľne si predstaví ošklivý veľký jednotlivec. V skutočnosti sa zástupcovia rodiny líšia svojím vzhľadom, ktorý sa dotýka. V tomto článku budeme študovať všetko, čo ovplyvňuje diskutovanú rodinu. Na základe získaných informácií si môžete vytvoriť svoj vlastný názor. Mimochodom, existuje pomerne málo gibbons, asi 13 druhov.

popis

  1. Farebne sú zástupcovia rodiny veľmi odlišní. Niektoré sú pigmentované v čistej čiernej farbe, iné sú tmavé, bližšie k hnedej. Ešte iní majú vo svojich odtieňoch sivej farby. Dolné končatiny sú farebné svetlo, často biele. Papuľa je čierna, na nej sú svetlé škvrny. Srsť je hrubá, impregnovaná na podklade, vďaka čomu sú primáty spoľahlivo chránené pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami.
  2. Horné končatiny sú silné, silné a dosť dlhé. Telo je utesnené, ale zároveň štíhle. Neexistuje žiadny chvost. Väčšinu života predstavovali jednotlivci na kopci, radi sedeli na stromoch, len zriedka klesali. K tomu sú naostrené končatiny, ktoré primáty obratne ovládajú, zvierajú sa a kymácajú sa na konáre. Na dlaniach piatich prstov.
  3. Papuľa je plešatá, chĺpky chýbajú, môžete vidieť kožu. Je pigmentovaná čiernou, na bočných častiach sú svetlé (takmer vždy belavé) chlpy. Oči sú umiestnené vedľa seba, dúhovky sú hnedasté. Vďaka binokulárnemu videniu sú jednotlivci, o ktorých sa diskutuje, ľahko orientovaní v hustých húštinách a korunách stromov.

Spôsob života

  1. To neznamená, že základná strava je bohatá a pestrá. Primáti radi jedia potraviny rastlinného pôvodu. Uprednostňujú šťavnaté, mäkké a čerstvé lístie. Sezónne jedlá s orechmi, púčikmi, inými chutnými bobuľovými a ovocnými plodmi. Veľmi milujú rambutanov a banány. Avšak, medzi rôznymi gibbons tam sú tie, ktoré ležali na vtáčie vajcia. Niektoré z nich môžu napadnúť malé mláďatá a rozbiť hniezda. Zahŕňajú aj každodenné menu rôznych druhov hmyzu.
  2. Charakteristickým znakom tohto typu primátov je neschopnosť používať vodu. Nepohlcujú tekutinu, ako napríklad psy alebo mačky. Opice si potierajú končatiny vodou a potom ich olizujú. Tým sa doplní rovnováha tekutín. Aj tieto zvieratá sú veľmi pohyblivé a energické. Milujú hrať, správať sa nepokojne a držať sa všetkých tvorov žijúcich v blízkosti. Najmä gibboni začínajú komický boj.
  3. Primáty tohto typu si rýchlo zvyknú na ľudí. Sú v kontakte a zdajú sa naivne. Preto často padajú do pasce pytliakov. Obsahujú doma gibóny. Plus primátov je ich mierumilovná povaha, hnev sa objavuje zriedka a vždy pri určitej príležitosti. Vo veci vytvorenia rodinného výberu. Žijú v malých skupinách, rovnako ako v pároch alebo v nádhernej izolácii.
  4. V prírodnom prostredí môže byť životnosť približne 23 rokov. Existujú však primáty s dlhou životnosťou. Tam bol záznam, keď gibbon bol 50 rokov. Jedinci, o ktorých sa diskutuje, zriedka rodia potomkov. Dieťa sa rodí raz za 3 roky, niekedy menej. Kŕmenie sa vykonáva s mliekom, rodičia nenechajú svoje potomstvo do voľného života až do veku 3 rokov.

obydlia

  1. Najprv sa dotkneme distribučnej zóny. Zástupcovia rodiny radšej žijú v Číne, jej juhozápadnej časti. Nachádzajú sa aj na východe neďaleko Malajského polostrova a Mjanmarska. Niektorí jedinci boli nájdení v blízkosti Sumatry. Ak majú opice plne existovať, potrebujú určité klimatické podmienky. Môžu to byť trópy alebo suché lesy. Zvieratá vyliezli na 2 000 kilometrov nad morom.
  2. Neexistujú žiadne osobitné rozdiely v pohlaví. Z hľadiska rozmerových charakteristík, farby tela, správania, distribúcie sú títo jedinci takmer identickí. Stáva sa, že muži sú o niečo menší ako ženy, ale to je zriedkavé, výnimka z pravidla.
  3. Zvieratá vykazujú maximálnu aktivitu počas dňa. Sú známe svojimi dlhými hornými končatinami, ktoré sa chytro ovládajú a pohybujú sa z vetvy do vetvy. Pohyb na pôde je minimálny.

Hlavné črty

  1. Dotknutí jedinci majú úžasné vlastnosti. Často tvoria rodinné skupiny. Vo väčšine prípadov sa takéto rodiny snažia žiť na samostatnom území. Takáto rodina robí zvláštne zvuky, aby varovala svojich príbuzných a že toto je ich územie.
  2. Často sa v takejto rodine môže stretnúť 2 až 7 jednotlivcov. Takúto skupinu tvorí samica so samcom, potom majú potomstvo. Často je možné pozorovať, že aj starší ľudia žijú v takejto rodine. Vzhľadom k tomu, že opice žijú na vlastnom území, často dochádza k konfliktom medzi susedmi. Primáti nebojujú, ale len robia ohrozujúce zvuky a prijímajú postoje.
  3. Mali by sme tiež samostatne rozprávať o tom, ako spiaci jednotlivci spia. Takéto opice vyšplhajú na strom s najviac listami. Ako prichádza svitanie, zvieratá stúpajú na vrchol stromu. Na vrchole začínajú spievať. Takéto akcie môžu trvať približne 2 hodiny. Zapojená je celá rodina.
  4. Je pozoruhodné, že títo jednotlivci sú jediní svojho druhu, ktorí sú schopní produkovať melodické zvuky. Projektujú čisté tóny, rovnako ako človek. Tieto zvieratá zároveň nie sú špeciálne vyškolené v speve, táto schopnosť sa prejavuje od ich narodenia.
  5. Primáti môžu krásne spievať, pretože majú špeciálne hrdlo. Je to on, kto koná ako rezonátor zvukov. Preto, keď gibbony začínajú svoje ranné spevy, môžu byť počuť na stovky metrov. Takéto opice sú naozaj jedinečné a svojho druhu.

rozmnožovanie

  1. Čo sa týka obdobia rozmnožovania, potom určité obdobie párenia jednoducho neexistuje. Uvažovaní jedinci sú monogamní. Keď takéto zvieratá tvoria pár, zostávajú spolu počas celého svojho života.
  2. Muži dosahujú pubertu približne vo veku 8 rokov. V tejto dobe sa snažia nájsť miláčika z inej rodiny. Počas polmesiaca sa stará o svojho spoločníka. Potom sa vytvorí kompletný pár. Je pozoruhodné, že takéto opice veľmi starostlivo vyberajú partnera pre seba. Dodržiavajú osobné preferencie.
  3. Z tohto dôvodu je veľmi ťažké zvládnuť chov gibónov v zajatí. Pomerne zriedkavo môžu jednotlivci vytvoriť plnohodnotný pár. V zajatí sa jednotlivci opačného pohlavia jednoducho ignorujú. Bohužiaľ sa s tým nedá nič robiť. Inak môžu tiež vytvoriť svoju vlastnú rodinu a žiť plnohodnotnú skupinu. Rodičia v takejto skupine často starnú.
  4. Po párení sa v samici objaví len jedno dieťa. A takéto opice reprodukujú potomstvo len raz za 3 roky. Samotné tehotenstvo trvá 7 mesiacov. V prvých týždňoch po narodení sa dieťa drží na matkinom bruchu a nikde neopúšťa.
  5. Potom samec začne vyvíjať úsilie na zvýšenie potomstva. Do 2 rokov sa mladé zvieratá naďalej kŕmia materským mliekom. Ako už bolo spomenuté vyššie, jedinci dospievajú vo veku približne 8 rokov. Je zaujímavé, že vo voľne žijúcich zvieratách žijú bez problémov až 25 rokov. V zajatí sa toto číslo zdvojnásobuje.

V dnešnom materiáli sme sa pozerali na opice, ktoré patria do kategórie strednej veľkosti. Vyznačujú sa mierovým charakterom, preto s veľkým úspechom prichádzajú do styku a bývajú doma. Títo jedinci radi jedia zeleninové jedlo, ale počas krízy môžu vyvolať vtáčie hniezda. Sú bežnejšie v Číne, pretože miestna klíma je pre nich vhodná. Vo veľkosti takmer rovnaké, maľoval tmavé.