Orol skalný - popis, lokalita, zaujímavosti

Malý orol krikľavý patrí do čeľade jastrabov. Zástupcovia tohto druhu žijú v Afrike a Eurázii len v určitých oblastiach.

taxonómie

Predtým vedci pripisovali malých a veľkých škvrnitých orlov jednému druhu vtákov. Je to spôsobené tým, že sú zrejme takmer rovnaké. Odlíšiť ich môže len odborník. V skutočnosti sa však jedná o dva rôzne typy, ktoré boli vytvorené už dlho. Každý z nich - zástupca rodu orlov. Ale orol veľký je väčší.

Hniezdia na rôznych miestach. Okrem toho má každý druh svoje vlastné vlastnosti správania. Vedci zistili, že sa tiež líšia v DNA. Ale títo orli pochádzali z obyčajných predkov, ktorí mali žiť na území moderného Afganistanu. Asi pred 2 miliónmi rokov boli tieto vtáky rozdelené do dvoch druhov. Západná vetva vytvorila malý škvrnitý orol, východná vetva má veľký škvrnitý orol. Dnes tieto druhy žijú v úplne odlišných lokalitách. Na stretnutie s týmito a inými je možné len v severnej časti Hindustanu, ako aj v niektorých častiach východnej Európy. Medzi príbuzné druhy patrí orol stepný, ako aj španielske pohrebisko.

popis

Strakaté orly sú stredne veľké v porovnaní s inými druhmi orlov. Na dĺžku narastú až na 60 cm, rozpätie krídiel orla malého je v priemere jeden a pol metra. Samce a samice sa navzájom nelíšia farbou, ale škvrnité orlice sú väčšie.

Hmotnosť samice je približne 3 kg. Zatiaľ čo samci vážia približne 2 kg. Zástupcovia druhov majú malú hlavu a pomerne krátky okrúhly chvost. Rovnako ako iné jastraby, ich zobák je žltý a na špičke je čierny, silný a zakrivený.

Opeň malého škvrnitého orla je svetlohnedý. Zapaľovač v porovnaní s perom veľkého škvrnitého orla. Blízko základne chvosta je biely pruh. Ale nie všetci jednotlivci to majú. Takmer všetky perie vtákov je rovnakej farby, len na okraji krídel a chvost peria sú čierne. Mladí škvrnité orli majú svetlý bod na ich zátylku.

Menší škvrnitý orol letí hladko, striedavo máva krídlami a plánuje vo vzduchu. Lietajú nad otvorenými územiami, aby si našli jedlo pre seba. Ak sa v ceste vtáka objavia prekážky, bodkovaný bod ich veľmi rýchlo prekonáva.

stanovište

Zástupcovia tohto druhu žijú na juhu Ázie, v Malej Ázii a tiež v Európe (hlavne na východe av strede). V zime strakaté orli letia na územie Afriky.

Zástupcovia tohto druhu sa nachádzajú v Rusku. Sú blízko Petrohradu a Novgorodu. Len málo malých škvrnitých orlov žije v regiónoch Moskvy a Tula. Nachádzajú sa na území Ukrajiny. Väčšina z nich na západe krajiny. Okrem toho sa nachádzajú v krajinách ako Rumunsko, Turecko a India.

Strakaté orly preferujú usadiť sa v lese v blízkosti otvorených oblastí. Môže žiť v lesnom stepi vedľa polí, ktoré človek prakticky nepoužíva na poľnohospodárske účely. Veľa týchto vtákov v horách. Sú na Balkáne av Karpatoch v nadmorskej výške približne 1800 m.

Takmer na všetkých územiach, kde žije škvrnitý orol, patrí medzi vzácne druhy, ktoré sú takmer ohrozené. Hlavným dôvodom, pre ktorý je ohrozený malý škvrnitý orol, je masívne odlesňovanie, s ktorým sa stráca množstvo hniezdísk tohto vtáka. Najmä v území Krasnodar, tento vták je už považovaný za veľmi zriedkavé. Na území Ukrajiny je v niektorých biotopoch chránená. Ide o parky Karpaty, Polessky a ďalšie.

jedlo

Menší škvrnitý orol sa vzťahuje na dravé vtáky. Častejšie loví na vidieku. Jej jedlom je hmyz, mláďatá a niektoré malé vtáky. Ale častejšie loví hady a drobné hlodavce.

Orol škvrnitý škvrnitý môže loviť aj mladé cicavce. Dospelý zajac je pre nich príliš rýchly, ale zajac sa môže stať obeťou škvrnitého orla. Títo vtáci vedú aktívny život počas dňa. Lovia častejšie ako zo vzduchu, ale pohybujú sa po zemi, alebo sedia na konáre, aby sa dobre pozreli na korisť. Každý deň malý škvrnitý orol žerie asi 500 gramov jedla.

hniezdenia

Tieto vtáky prichádzajú na svoje hniezdiská v apríli. Patria k monogamným, vyberajú si pár len raz za život. Pár krúžiaci vo vzduchu, vykonávajúci manželský rituál. Samec živí samicu. Stáva sa tiež, že jeden vták z páru sedí v hniezde, rozprávajúc sa s vytiahnutým hlasom, zatiaľ čo druhý môže letieť v lete vo výške približne 1 km.

Malé strakaté orli hniezdia na veľkých konárov. Vyberajú si miesta tak, aby neskôr mohli ľahko lietať do svojho hniezda. Ich hniezda sú dosť veľké. V priemere sa môžu dostať z pol metra na meter. Buduje sa hniezdo vetvičiek a vetvičiek. Vo vnútri, vták líni svoj domov s kôry stromov, suché trávy a lístia. Po jeho vybavení budú hniezdo používať niekoľko rokov v rade. Ak je miesto zvolené úspešne, pár tu bude lietať mnoho rokov.

Keď príde obdobie hniezdenia, pár určí svoje územie okolo hniezda a začne ho násilne strážiť. Nedovoľujú nikomu na tomto území, chránia ho pred inými strakatými orlami, ako aj pred inými vtákmi. Ale po zvyšok času sa zástupcovia tohto druhu vyznačujú mierovým správaním a skôr ticho spolunažívajú s inými orlami na tom istom území.

To je zaujímavé! V jednej spojke sú zvyčajne dve vajcia. Často sa stáva, že keď sa vyliahne, jedna mláďa zabije druhú.

Pár inkubuje ich znášku na jeden a pol mesiaca. Biele škvrnité orly sú biele s hnedým postriekaním. Po vyliahnutí kurčiat ich rodičia starostlivo kŕmia asi dva mesiace. Potom deti odlietajú z hniezda.

Zástupcovia druhov dosahujú sexuálnu zrelosť až po 3-4 rokoch. Priemerná životnosť orla malého je 15 - 20 rokov.

Video: Orol krikľavý (Aquila pomarina) t