Desman - popis, lokalita, životný štýl

V rozľahlosti našej vlasti je dosť zaujímavá šelma, ktorá sa nazýva desman. Je uvedená v Červenej knihe, a preto je chránená zákonom. Považuje sa za cicavec a hmyzožravý poriadok. Existuje mnoho podobných odrôd, ale prezentované zviera sa líši od seba vo svojich zvykoch a vzhľadu. Dnes budeme analyzovať všetko s tým spojené, aby si každý mohol vytvoriť svoj vlastný názor.

Lokalita a opis

  1. Diskutované druhy cicavcov sú bežné v Rusku. Jednotlivci radi bývajú vo vodných zdrojoch so slabým prúdom, ktoré majú malú hĺbku. Prichádzajú na breh, nachádzajú sa v lesnom páse. Distribúcia postihuje hlavne Dneper, Don, Ural, Volga. Všetky rieky majú potrebné charakteristiky pre celý pobyt. Vo veľkých zdrojoch nie sú jednotlivci prakticky bežní.
  2. Pokiaľ ide o externé údaje, zvieratá majú predĺžený papuľu, labky s piatimi prstami, membrány a ostré pazúry, ako aj predĺžené vousy. Chvost je silný a sploštený. Externé znaky doslova kričia, že toto zviera patrí semimastickým obyvateľom. Telo je oválne vo formáte, uši sú malé, oči sú tiež malé. Obal na vlnu neprechádza vodou kvôli prítomnosti špeciálneho maziva.
  3. Vzhľadom na membrány prítomné na labkách sa zviera rýchlo pohybuje vo vodnom prostredí. Pazúry sú zamerané na uľahčenie trhania pôdy. V ušiach sú špeciálne membrány, ktoré chránia pred prenikaním vlhkosti. Z hľadiska ich celkovej charakteristiky, jednotlivci sú vypracované až pol metra, nič viac. Približne 23 cm. Jednotlivci majú hmotnosť približne 500 gramov.
  4. Kožušinový kryt je známy svojou zaujímavou štruktúrou. U zvierat je podsada, ktorá je nasiaknutá okolo pokožky mastným tukom. Nedovoľuje hypotermiu a chráni pred vlhkosťou. Ochranné vlasy sú tvrdé a odolné. Pigmentácia je úplne iná, počnúc sivými s striebristým leskom, končiac hnedou (takmer čiernou).
  5. Podobne ako u všetkých semi-vodných jedincov sa tieto cicavce líšia v časti chvosta. Toto je ich pýcha. Chvost je sploštený, silný, stlačený zo strán. Je potrebné nielen ako kormidlo počas pohybu vo vodnom prostredí, ale aj na udržanie tepla počas chladného obdobia. Na chvoste sú zrnité častice, v hornej časti sú tvrdé vlasy. Na samom začiatku chvosta sú prítomné zápachové žľazy.
  6. Končatiny, umiestnené za nimi, sú tiež silné. Poskytujú rýchlosť pohybu, podieľajú sa na plávaní a zvyšujú pôsobenie chvosta. Predné labky skráteného formátu, počas pohybov vo vodnom prostredí, sa prakticky netýkajú. Papuľa je dlhá, nos je mobilný. Zatiaľ čo pod vodou môže byť zviera dlhý čas bez vzduchu.
  7. Rozlišujúcou vlastnosťou cicavcov uvedeného poriadku je ich schopnosť vyhľadávať potravu a absorbovať ju priamo na dne vodného zdroja. To je možné vďaka prítomnosti špeciálneho ventilu v nose a špeciálnej štruktúre ústnej dutiny. Zrak muškátu je zlý, avšak tento nedostatok je kompenzovaný vynikajúcim čuchom a vôňou.

Spôsob života

  1. Tieto zvieratá sa vyznačujú svojou tvrdou prácou. Napriek tomu, že trávia väčšinu svojho života vo vodnom prostredí, môžu žiť aj na súši. Burrows sú postavené na dlhú dobu. K dispozícii je základná "miestnosť" na spanie, ako aj výživa a tvorba potomstva. Všetky ťahy sú označené a tunely sú oddelené kamerami. Zviera je organizované a praktické.
  2. Podľa predstaviteľov rodiny je vlastná jediná cesta bytia. Môžu sa však zhromažďovať v malých skupinách, aby sa v zime cítili bezpečne. K tomu patria aj jednotlivci všetkých vekových kategórií a pohlavia. Ubytovanie je lemované trávou, listami, inými uzlami a dokonca aj perím.
  3. Teraz má zmysel dotýkať sa stravy. Jednotlivci sa nemôžu pochváliť vynikajúcimi celkovými vlastnosťami, ale veľa jedia. Jedlo obsahuje hmyz, ktorý tvorí základ základného menu. Používa sa aj hmyz, mäkkýše, poter, pijavice a kôrovce.
  4. Na jar majú tieto zvieratá ťažký čas. Keď sa snehová pokrývka začne topiť, prístrešok je často zaplavený. Na prežitie sa rodina vydáva na cestu a opustí teplé miesto. V letnej sezóne, naopak, desman nemá vodu. Rieky sú plytké a nútia ich utiecť z domu.

Nepriatelia

  1. Je pozoruhodné, že posudzovaní jednotlivci sa pomaly pohybujú po zemi. Vzhľadom k tejto vlastnosti u zvierat vo voľnej prírode, existuje pomerne veľa prírodných nepriateľov. Často medzi nimi možno identifikovať líšky, fretky, vydry, draky divokých mačiek a psov.
  2. Prezentované zvieratá sú často vyberané pre pôdu počas obdobia párenia. Toto obdobie spadá konkrétne na jarnú povodeň. V tomto okamihu môžete jasne počuť rôzne zaujímavé zvuky, ktoré robia ženy priťahovať samcov. Ten, na druhej strane, tiež cvrlikať krásne.
  3. Zriedkavo sa vyskytujú zrážky medzi mužmi pre pozornosť ženy. Ženy môžu často produkovať potomstvo dvakrát ročne. Vyskytuje sa na jar a na jeseň. Po párení sa narodí asi 5 detí. V tomto okamihu je muž vždy vedľa vybraného. Rodičia spolu strážia a vychovávajú potomkov.

rozmnožovanie

  1. Čo sa týka puberty diskutovaných zvierat, vyskytuje sa vo veku približne 10 mesiacov. Počas obdobia párenia začína druh hry. Muži sa začínajú navzájom bojovať. Samičky zase vytvárajú jemné a krásne zvuky. Týmto spôsobom ukazujú svoju pripravenosť na párenie.
  2. Po párení, samica pokračuje v nesení potomstva asi 1 mesiac. Potom sa narodia úplne bezmocné a slepé deti, ktorých hmotnosť nepresahuje 5 gramov. Ako už bolo spomenuté, narodili sa 2 až 5 mláďat. Doslova po 1 mesiaci, potomstvo môže plne jesť dospelú stravu.
  3. Po niekoľkých mesiacoch už mláďatá začínajú viesť úplne nezávislý životný štýl. Za rok pre ženy, aby potomstvo dvakrát je celkom normálne. Najvyššia plodnosť sa najčastejšie pozoruje na začiatku leta a zimy. Vo voľnej prírode žijú zvieratá najviac 4 roky. V zajatí žijú jednotlivci 5 rokov.

obyvateľstvo

  1. V 19. storočí ľudia masívne vyhladili takéto zvieratá. To bolo spôsobené hodnotou zvieracích kožiek a ich pižmových tekutín. Táto sa aktívne používala pri výrobe parfumov. Tajomstvo jedincov umožnilo dlhodobo fixovať príjemnú vôňu parfumov.
  2. Z tohto dôvodu sa počet zastúpených zvierat začal výrazne znižovať. V modernom svete nie je možné spočítať počet zvierat. Problém je, že zvieratá sa snažia viesť veľmi tajný spôsob života. Na sushi sú jednotlivci veľmi zriedkaví.
  3. Stojí za zmienku, že vedcom sa podarilo vypočítať počet takýchto zvierat približne. Na celom svete je to okolo 30 000. Nie je to tak málo, ale jednotlivci sú chránení. V súčasnosti zvieratá pomaly vymierajú v dôsledku znečistenia životného prostredia.
  4. Spolu s tým sa odčerpávajú vodné útvary a rieky. Lesy sú porezané a sú vybudované priehrady. To všetko má negatívny vplyv na svet zvierat. Okrem toho uvedené zvieratá často trpia rybárskymi sieťami. Na nápravu situácie bolo zviera uvedené v Červenej knihe. Jednotlivci zároveň získali status - vzácny druh reliktov, ktorý podlieha vyhynutiu.
  5. V súčasnosti existujú 4 veľké rezervy a asi 80 rezerv, v ktorých sú jednotlivci pod dohľadom špecialistov. Ľudia sa snažia obnoviť počet zvierat. Aj jednotlivci sú pod závažnou ochranou.

Prezentované zvieratá sú celkom zaujímavé a jedinečné. Vzhľadom na svoju veľkosť a charakteristické črty sú prakticky bezbranné. Zvieratá majú veľa prirodzených nepriateľov. Okrem toho veľmi trpia ľudskou činnosťou.

Video: Desman (Desmana moschata)