Red deer - popis, lokalita, životný štýl

Pod ušľachtilým jeleňom sa rozumie spárkaté zviera, ktoré patrí medzi čeľade jeleňov. Jednotlivci tohto druhu sa vyznačujú svojím vzhľadom, krásou a rozmerovými vlastnosťami. Každé zviera má svoje charakteristické vlastnosti, to všetko závisí od vekovej kategórie a pohlavia. Jednotlivci môžu mať rozvetvené alebo striktné čisté rohy. Ich veľkosť sa tiež líši. Ale nenechajme sa napredovať skúmaním najdôležitejších funkcií v ďalšom poradí.

popis

  1. Tento druh zahŕňa mnoho poddruhov (viac ako pätnásť), ktoré určujú vlastnosti konkrétneho jedinca. Zvieratá sa líšia nielen vzhľadom, ale aj veľkosťou, životným štýlom, správaním a inými vlastnosťami. Spoločným znakom je však vlna, ktorá sa v lete nedostane do škvrny. Tiež pod chvostovou časťou je belavý bod. V prezentovaných zvieratách sa rohy skladajú z niekoľkých procesov, ktoré jednotlivcom dávajú šľachtu a vytvárajú na hlave zvláštnu čiapku.
  2. V závislosti na tom, ktorý poddruh je daný jedinec zaradený, jeho vlastnosti sa tiež líšia. Niektoré odrody sa môžu tiahnuť pozdĺž trupu až do výšky 2 m. Iné sú naopak kompaktné, rastú po celom tele až do výšky 1,4 metra s hmotnosťou 100 kg. Pigmentácia vlny je väčšinou rovnakého typu, pozostáva zo žltkastých, nahnedlých, sivastých odtieňov.
  3. Zástupcovia mužského pohlavia rohy rozvetvené a objemné, ale to nebráni im v pohľade elegantné. Zástupkyne rodiny nemajú vôbec rohy. Uši majú oválny tvar, chvost skrátený. Keď sa narodia deti, okamžite dostanú špinenie. V priebehu životného cyklu však táto pigmentácia zmizne. V tme sa oči dotknutých jedincov stanú červenkastými alebo oranžovými.
  4. V zadnej časti stehien v oblasti chvosta sú belavé znaky. Táto vlastnosť odlišuje jeleňa od seba. Predstavená vlastnosť je nevyhnutná, aby jednotlivci z kŕdľa nestratili svojich kamarátov, keď žijú v lesných častiach. Keď zviera vyrastie, jeho miesto sa zväčšuje v oblasti a tiež sa stáva žltkasto-oranžovou pigmentáciou.
  5. Má zmysel zvážiť trvanie existencie týchto jednotlivcov. Ak je všetko v poriadku so svojím zdravím, potom zástupca druhu dosiahne tridsať rokov alebo viac. Ak však vezmeme do úvahy, že žijeme v zajatí, toto obdobie sa výrazne znižuje. Zviera sotva žije až do trinásteho roku. Bolo dokázané, že ženská polovica bola asi dlhšia ako samci.

správanie

  1. Zvieratá skupiny, ktoré sú predmetom diskusie, sú charakteristické pre život v nížinných oblastiach. Niektorí však môžu vyliezť na husté lesné pásy a stále sa cítia pohodlne. Vyznačujú sa sedavou existenciou vo vybranej územnej oblasti. Snažia sa dodržiavať život v skupinách, ktoré často koncentrujú dvanásť jednotlivcov a ešte viac. Napriek slušným celkovým vlastnostiam tieto zvieratá nevyžadujú veľkú plochu. Je to dosť 300 hektárov.
  2. Niektorí predstavitelia tohto druhu sa môžu usadiť v horách, ako aj prekonať dôstojné vzdialenosti pre extrakciu potravín. Na nejaký čas, s oddychom, rodina beží asi 130 km. V zime hľadajú miesto na pobyt, ktoré nie je zasnežené alebo snežilo, ale mierne. Presun z miesta na miesto bez toho, aby ste sa ponáhľali. Celý proces trvá niekoľko mesiacov. Keď príde koniec jari, zvieratá sa vrátia na svoje miesta. Nemajú radi teplo, takže sa schovávajú a odkladajú svoju bdelosť za súmraku.
  3. Počas letného tepla sa jeleň presunie do vodných zdrojov, aby aspoň trochu ochladil svoje telá. Mokré, vystupujú na súši, chodia sa páliť a potom znova ochladiť vo vode. Toto sú hlavné činnosti členov rodiny. Do zimnej sezóny sa jednotlivci v dôsledku nedostatku potravy v jesennej sezóne slušne unavujú. Ak chcete získať jedlo, riadia sneh. Rovnakým spôsobom si dieru, takže si môžete ľahnúť a relaxovať.
  4. Stádo zahŕňa jedincov rôzneho pohlavia a veku. Skupinu však spravuje iba zrelá žena. Samozrejme, mužský zástupca rodiny môže tiež prevziať vedenie, ale to sa stáva veľmi zriedka. Keď je táto skupina vedená týmto spôsobom, žena nepreberá zodpovednosť a nepodáva viac ako šesť jednotlivcov. Na jar, každý jednotlivý zástupca druhu hľadá pohodlnejšie životné podmienky. Postupom času sa on a všetci ostatní rozchádzajú a bližšie k chladu sa opäť spoja.
  5. Rok začína v polovici jesene. Keď dôjde k dokončeniu, potomstvo sa narodí. To tiež spája dospelých zvierat. V mladej populácii rohy rastú, keď sa životný cyklus blíži jednému roku. Spočiatku nie sú žiadne následky, rohy sú rovné a nie veľmi krásne. Keď začína jar, presnejšie, jeho stred sa blíži, rohy sú vynechané jednotlivcami. Vedľa nich sa objavujú najnovšie stránky zodpovedné za vetvenie. Samozrejme, ako postupuje životný cyklus, stávajú sa väčšími.

rozloha

  1. Títo členovia rodiny nemožno nazvať zriedkavými. Skôr sú stredne bežné. Distribúcia je rôznorodá, čo sa nedá povedať o ostatných rodinných príslušníkoch. Často žijú jednotlivci na západe európskych krajín, nachádzajú sa tiež v blízkosti Alžírska a Maroka.
  2. Na podnebí zvierat vhodné Škandinávie, presnejšie jej južná časť. Nerobí to bez Tibetu, Mongolska s Afganistanom. Zoznámte sa s členmi rodiny v Severnej Amerike a Číne. Niektoré druhy sú tak zriedkavé, že sa vyskytujú v Austrálii, ako aj v Čile s Argentínou a inými podobnými regionálnymi oblasťami.
  3. Samozrejme, na Kaukaze sú zástupcovia rodiny. Žijú v blízkosti lesných pásov v lete, aby sa mohli schovať v tieňových oblastiach. Potrebujú tiež zdroje vody na pitie a chladenie. V procese výberu zóny pre existenciu, jednotlivci sa snažia dať prednosť oblasti, ktoré sa sústreďujú rôzne byliny.
  4. Zástupcovia typu zodpovedajúcich klimatických pásiem klesajú do lúčnych oblastí so zelenou trávou. Môžu vstať, pokiaľ existuje slušná kŕmna základňa, ktorá vyhovuje potrebám všetkých členov balenia. Niektoré zvieratá vyžadujú topoľ na bývanie, iní žijú v scrublands, iní si vyberajú bukové húštiny.

prídel

  1. Všetci zástupcovia tohto druhu jedia len potraviny rastlinného pôvodu. Denná strava zvierat je nasýtená púčikmi a lístkami rôznych rastlín. Uvažovaní jedinci často navštevujú ročné výhonky listnatých kríkov a stromov.
  2. Je pozoruhodné, že s nástupom teplej sezóny, strava týchto jedincov často zahŕňa huby, bobuľoviny a rôzne machy. Tie zvieratá, ktoré žijú v blízkosti pobrežia, často hodujú na riasach vyplavených na brehu. Takéto jedlo možno považovať za obľúbené medzi zástupcami tohto rodu.
  3. Okrem toho prezentovaní jedinci často jedia konáre listnatých stromov. Medzi nimi sú vŕba, dub, jaseň, divoká hruška a jablone. Veľmi dôležitú úlohu v stravovaní zvierat predstavujú rôzne obilniny. Je to práve táto potrava, ktorá je veľmi dôležitá pre zvieratá v čase nástupu jari.
  4. Existujú také momenty, že zásobovanie jednotlivcov potravinami jednoducho nebude stačiť. V tomto prípade sa zvieratá, o ktorých sa diskutuje, najčastejšie začínajú uprednostňovať pri konzumácii ihličia. Jediný problém je, že takéto suroviny sú nasýtené živicou. Z tohto dôvodu jeleň často pociťuje narušenie činnosti gastrointestinálneho traktu. Tým trpia väčšinou slabí a mladí jedinci.

Nepriatelia

  1. Bez ohľadu na druhy zvierat, ktorých sa to týka, vlci sú ich hlavným a prirodzeným nepriateľom. Mladý a zdravý jeleň môže byť napadnutý iba balíčkom vlkov, jeden predátor jednoducho nezachráni tvrdohlavé a rýchle zvieratá.
  2. Keď napadli vlci, predstavovali jednotlivci bojovať s veľmi silnými kopytami. Zrelé a veľké samce sú tiež bránené silnými rohmi. Okrem vlkov, wolverines, tigre, medvede, leopardy a rys ostrovid často lovia tieto zvieratá.
  3. Vo väčšine prípadov sú obeťami práve slabí a nezrelí mladí jedinci. Tiež môžu byť chorí dospelí jeleň. Bez ohľadu na to, ako divoká príroda stavia všetko na svoje miesto, je to človek, ktorý predstavuje najväčšie nebezpečenstvo pre diskutované artiodaktyly.
  4. V modernom svete, na mnohých územiach, kde žijú reprezentované zvieratá, je lov zakázaný. Pointa je, že medzi jeleňmi sú jedinci vzácneho druhu. Preto sú takéto artiodaktyly chránené a chránené.
  5. Pytliaci naďalej lovia neo-kalené rohy týchto zvierat. Problém je, že táto časť tela je veľmi cenená. Okrem toho majú tieto rohy vysoké liečivé vlastnosti. Je pozoruhodné, že v Altajskom jeleň sa už dlho chovali na tieto účely. Zvieratá sa chovajú v špeciálnych ohradách.
  6. Na základe týchto surovín miestni liečitelia pripravujú extrakty na báze vody alebo alkoholu. Nakoniec sa hotový liek používa vo farmaceutických prípravkoch. Takáto kompozícia má adaptogénne a tonické vlastnosti.
  7. Aj v Sovietskom zväze bol tento liek oficiálne patentovaný. Nástroj sa úspešne používa pri ťažkej únave a astenickom syndróme. Liečivé liečivo je schopné odolať neurasténii a hypotenzii.

rozmnožovanie

  1. Zaujímavé je, že títo jedinci dosahujú sexuálnu zrelosť približne 2 roky. Po párení samica v priemere pokračuje v produkcii potomstva asi 240 dní. Mladí ľudia sa často rodia na konci jari a v polovici leta.
  2. Stojí za zmienku, že pred narodením sú samice tohto druhu oddelené od stáda. Zároveň sa zviera snaží dostať do bezpečných a hustých húb. Najčastejšie sú to pobrežné zóny, ktoré sa nachádzajú v blízkosti riek a potokov.
  3. Pred narodením potomka si starostlivo vyberie vhodné miesto a potom ho začne vybavovať. Potom v odľahlom rohu vo svetle pohára sa objaví len jeden jeleň. Vo veľmi zriedkavých prípadoch sú dvojčatá. V tomto prípade je hmotnosť novorodenca asi 10 kilogramov.
  4. Už v ranom veku má dieťa charakteristickú škvrnitú farbu. Výhodou tejto farby je, že značne pomáha ľuďom, ktorí nie sú tuhý, aby sa skryli pred dravcami vo voľnej prírode. Týmto spôsobom sú potomkovia zachránení pred útokmi v prvých týždňoch života.
  5. Je zaujímavé, že medzi samcami tohto druhu sú často jedinci, ktorí ani s vekom nerastú rohy. Z dôvodu tejto funkcie sa nemôžu zúčastniť tradičných bitiek. Takýto jeleň inak. Prenikajú do harému iných ľudí a spárujú so ženami.
  6. Vo veku jedného mesiaca sa mladé mláďatá začnú kŕmiť samy. Okrem trávy však teľatá naďalej konzumujú materské mlieko. Toto obdobie môže trvať až 1 rok. Aktívny rast potomstva trvá až 8 mesiacov. Potom jedinci vyrastú len o 6 rokov.

V súčasnosti nie sú ohrozené počty týchto jedincov, pretože sú bežné v národných parkoch. V niektorých oblastiach takéto zvieratá ešte viac poškodzujú životné prostredie. Problém je v tom, že zabraňujú regenerácii vzácnych rastlín. V Južnej Amerike sa naopak snažia takéto zvieratá vyhladiť. Narušujú vývoj iných druhov vzácnych jeleňov.

Video: jeleň obyčajný (Cervus elaphus) t