Black Crane - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Medzi všetkými žeriavmi stojí za to vyzdvihnúť špecifickú škálu čiernych jedincov, ktorí sú doslova na pokraji vyhynutia. Vtáky dostali svoj stav ochrany, ale z určitých dôvodov, ako je znečistenie životného prostredia a ľudský faktor, počet obyvateľov stále klesá. Dnes budeme hovoriť o čiernych žeriavoch - krásnych a majestátnych vtákoch, ktorí si zaslúžia najpodrobnejší popis. Títo jednotlivci vedú skrytý životný štýl, takže o nich je málo informácií. Ale zdôrazníme hlavné aspekty, aby ste si mohli vytvoriť svoj vlastný názor.

Opis a miesto výskytu

  1. Zástupcovia rodiny sa vyznačujú veľkými rozmermi. Podľa veľkosti tela, tieto vtáky rastú na meter. Pokiaľ ide o hmotnostnú kategóriu, jednotlivci sú do 3 - 4 kg.
  2. V ich formáte, jednotlivci nevyniknú s veľkou hlavou, vyzerá disproporcionálne na pozadí hrubého krku a veľkého tela. Krk v pokojnej polohe má tvar "S".
  3. Priemer zobáku v dĺžke, dostatočne silný, ohnutý na okraji. Nohy pretiahnuté, tenké, ale veľmi silné. Na labkách na 4 prstoch je štvrtý prst odmietnutý, na ňom nie je žiadny pazúr.
  4. Chvost je vďaka opečeniu bujný. Je to priemerná dĺžka. Telové perie je hrubé a mierne šľahané. Takmer celé telo je pokryté šedým perím s modrým tónom. Žeriavy možno nájsť s čiernym perím.
  5. Perie na krídlach a chvoste sú výlučne tmavé, bližšie k čiernej. Krk je biely, hlava má tiež svetlý tón. Na korunke nie sú žiadne perie, takže táto oblasť vyzerá jasne a červeno.
  6. V zóne základne zobáku je farba ružová a na konci s nazelenalým odtieňom. Nohy sú čierne, majú charakteristickú hnedú farbu. Samice takmer nevyčnievajú ničím, sú menšie ako jednotlivé samce.
  7. Tieto vtáky žijú na mnohých územiach, ich špecifická distribúcia nebola úplne študovaná. Je známe len to, že dosť veľa členov rodiny je na Sibíri.
  8. Pre zimovcov sú jednotlivci poslaní do Číny, ako aj do Japonska a ďalších teplých krajín. Z dôvodu svojho pobytu sú tieto vtáky sťahovavé, kočovníci, hniezdia niekoľkokrát za sebou na jednom mieste, potom sa presťahujú do druhého.

jedlo

  1. Vtáky z danej rodiny radšej jedia zeleninové jedlo. Ich základná strava zahŕňa odnože, vodnú vegetáciu, výhonky a kvetenstvo, ovocie.
  2. Žeriavy môžu tiež hodovať na bobúľ, či už sú to čučoriedky, brusnice, brusnice alebo čučoriedky. Milujú obilniny, takže sa nachádzajú v blízkosti poľnohospodárskej pôdy.
  3. Jedlá sú priamo závislé od toho, o ktorom ročnom období hovoríme. Aj strava môže byť rôzna u mužov a žien, dospelých a mladých.
  4. Keď problémy začnú s jedlom, žeriavy prepnú na iné jedlo. Chytia bezstavovce, žaby, jedia larvy hmyzu, mloky a iné malé zvieratá.
  5. V mnohých škôlkach sa jednotlivci ošetrujú na zrno ryže, kukuricu, proso a iné plodiny z obilného plánu. Keď začne migrácia do teplých krajín, vtáky sa zastavia na poliach kukurice, pšenice a pohánky.

rozmnožovanie

  1. Tieto žeriavy sú monogamné jedinci. Počas obdobia párenia vtáky zobrazujú pomerne krásne tance. Vtáky v každom smere krútia pred sebou a odrazia sa. Oni tiež ohnúť, mávať krídlami a hádzať trsy trávy.
  2. Predpokladá sa, že jednotlivci sa uchýlia k tancu len počas obdobia párenia, ale mnohé pozorovania potvrdili, že toto správanie je pre žeriavy v bežných dňoch charakteristické. Vtáky tak ukazujú svoje pocity, upokojujú agresiu a napätie.
  3. V hniezdnych žeriavoch sa prejavuje nadmerná opatrnosť. Z tohto dôvodu je veľmi ťažké určiť hniezdo. V pobrežných oblastiach, vtáky vybaviť domy 70 metrov od okrajov otvorených močiarov. Často sú hniezda umiestnené v malých hlinených výklenkoch. Na dne hniezda je umiestnený mokrý mach, rašelina, listy ostřice, stonky a vetvy brezy, smrekovca.
  4. Hmotnosť vajca dosahuje iba 20-25 gramov. Farba môže byť často hnedá, nazelenalá alebo nahnedlá. V každom prípade existujú veľké tmavé škvrny. Samica sa zvyčajne zaoberá vidis. Mladý rast sa začína objavovať v mesiaci. V tomto čase sa samec venuje získavaniu potravy v otvorených priestoroch.
  5. Takýto pohyb umožňuje žeriavu zobraziť všetky prístupy k hniezdu. V zriedkavých prípadoch môže samec počas krátkeho času samicu nahradiť počas inkubácie. Niekedy sa pár začne kričať k sebe, v tomto momente môžete nájsť hniezdo vtákov.
  6. Ak sa človek pokúsi vypočítať hniezdo, samec začne lietať nízko medzi smrekovcami a hlasno kričať. V tomto bode je veľmi ťažké určiť umiestnenie hniezda. Potom samec letí preč. Samica zase vie o nebezpečenstve.
  7. Ak človek ide do hniezda zámerne, muž sa vracia. Zoberie špeciálny stojan a začne kričať, rozptyľovať pozornosť. V tomto čase samica skrýva hniezdo a snaží sa stratiť medzi smrekovcami.
  8. Ak chcete nájsť novo vzniknutých mladých, stojí za to vynaložiť veľa úsilia. Takáto úloha sa považuje za prakticky nemožnú. Často pár kladie 2 vajcia. Mláďatá spravidla vždy prežijú. Mladé zvieratá sú veľmi dobre skryté a vždy sa riadia pokynmi rodičov.

Zaujímavé fakty

Čierne žeriavy sú vzácne a ohrozené druhy vtákov. Z tohto dôvodu sú uvedené v Červenej knihe. Populácia je starostlivo strážená, akákoľvek manipulácia s likvidáciou jednotlivcov je zakázaná. Je to aj tento zástupca rodiny, ktorá je vyrytá na striebornej minci Banky Ruska.

Dnes ste sa zoznámili so zaujímavým vtákom, ktorý má svoj ochranný status a je na pokraji vyhynutia. Čierne žeriavy sú zobrazené na strieborných minciach na brehu našej krajiny, zaujímajú čestné miesto medzi ďalšími pernatými priateľmi.

Video: Čierny žeriav (Grus monacha)