Hatchet - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Vtáčia sekera patrí do rodiny zelených. Má veľmi nezvyčajný vzhľad. Zástupcovia tohto druhu žijú hlavne v Severnom ľadovom oceáne. Niekedy sa tento vták nazýva ipatka. Žijú na skalách a malých ostrovoch v blízkosti Kamčatky a Sachalin.

popis

Загрузка...

Tieto vtáky sú stredne veľké. Telo má dĺžku asi 38 cm, váži 580 - 800 g. Opeľovanie má tmavú farbu. Iba za očami vtáka je perie žlté a líca sú maľované v kontrastnej bielej farbe. Aj základňa hlavy je biela. Na nohách sú membrány. Farba nôh je červená. Mladí jedinci majú šedé labky. Charakteristickým znakom vtákov tohto druhu je pôvodný pomarančový zobák. Je veľký a silný, úzky. Je to vďaka nemu, pohľad dostal svoje meno. Mláďatá majú biele brucho a ich chrbát je sivastý. Lietajú perfektne, ale zároveň je pre vtáka dosť ťažké vystúpiť z vody. Ak to chcete urobiť, zrýchľujú sa na dlhú dobu. Hatchety môžu vzlietnuť vysoko. Okrem toho sú skvelé potápanie a plávanie. Pri behu sa spoliehajte na prsty.

jedlo

Keďže vták je relatívne veľký, potrebuje vhodné množstvo potravy. Hlavnou diétou sú ryby a rôzne bezstavovce. Dostávajú jedlo, ktoré je veľmi nezvyčajné. Potápajú sa a prenasledujú svoje obete pod vodou. Ich krídla sú usporiadané tak, aby umožňovali vtákom dobre plávať. Vo vode sa cíti ešte lepšie ako za letu. Vo vzduchu musí vták vyvinúť oveľa väčšie úsilie, aby zostal na vrchole.

Na druhej strane, sekerka často padne za obeť iným, väčším predátorom. Jedná sa o vrany, orla bielohlavého a tiež niektoré sovoobraznye.

habitat

Zástupcovia druhov obývajú pobrežie Ázie a Ameriky. Ich hniezdiská sa nachádzajú v severných častiach Tichého oceánu. Hniezdia do veľmi južnej Kalifornie. Môžu byť ľahko viditeľné pri love, keď sa vtáky vznášajú nad hladinou vody. Väčšina z týchto vtákov žije v oblasti Okhotského mora. Iba tu je asi niekoľko miliónov. Okrem toho žijú obrovské kolónie týchto vtákov na ostrovoch Yamsky a Kuril. Hniezdia v kolóniách a vyberajú si toto pobrežie oceánu.

typy

Najbližším výhľadom je atlantická slepá ulička. Ale tieto vtáky sú menšie a vedú mierne odlišný spôsob života. Zástupcovia týchto príbuzných druhov žijú v rôznych lokalitách. Blízko vidieť v prírode je nemožné.

Rodové rozdiely


Liahne patriace mužovi aj samici, navonok vyzerajú úplne rovnako. Toto sa vzťahuje na veľkosť a farbu vtákov.

rozmnožovanie

Puberta sa vyskytuje pomerne neskoro. Dospelí majú len asi 3-4 roky. Pářenie začína v polovici jari. V tomto čase sa samcom začína venovať pozornosť samiciam. Začnú chodiť okolo nich a húpať krídlami, aby videli svoju krásu. Po vytvorení sa dvojica liahní zvyčajne nerozpadá počas života vtákov.

Zvyčajne radšej hniezdia na skalách. V tomto prípade buduje iba muža. Spôsob usporiadania hniezda v tomto druhu je tiež nezvyčajný. Neskrútia ho z prírodných materiálov, ako mnoho iných vtákov, ale za pomoci svojho veľkého zobáku vykopú dieru do rašeliny a vykopú zem zo svojho hniezda s labkami. Keďže toľko jedincov zvyčajne hniezdi na rovnakom území, každý rok nestavia nové hniezdo, ale vracajú sa k starému.

Keď je norka vykopaná, samec ju lemuje lístím a trávou. Samica kladie iba 1 alebo 2 vajcia. Ich rodičia sa vyliahnu. Toto obdobie trvá od jedného do jedného a pol mesiaca. Prvých pár dní mláďa nepotrebuje jedlo a potom mu rodičia prinesú rybu. Lietajú k lovu asi 5 krát denne, aby kŕmili svoje potomstvo. Fly musí byť dosť ďaleko, takže vtáky sa snažia zbierať v zobáku viac rýb. Naraz môžu prepraviť až 10 malých rýb. Predtým, ako môže mláďa začať žiť nezávisle, môže trvať približne 2 mesiace. Niekedy je vták ťažké priviesť jedlo do hniezda. Čakajú čajky, ktoré žijú v blízkosti. Keď uvidia, že sekera letí s jedlom v zobáku, odvezú ho. Potom musí vták znova loviť.

Zaujímavé fakty

  1. Títo vtáci sú schopní zachytiť niekoľko malých rýb v ich veľkom zobáku súčasne. Jeden prípad bol pozorovaný, keď samec niesol 29 rýb do hniezda pre svoje potomstvo.
  2. V prírode sú veľmi veľké kolónie týchto vtákov. Vedci počítajú na ostrove asi 12 kilometrov štvorcových asi 100 tisíc párov. Ostrov sa nachádza v Beringovom mori.
  3. Ľudia chytia tieto vtáky. Jedia svoje vajcia a mäso.

Video: sekera (Fratercula cirrhata)

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...