Ďaleký východ leopard - lokalita, životný štýl

Najčastejšie, keď si ľudia predstavujú leoparda, majú vzťah s africkými savanami. Napriek tomu veľmi severne od biotopu tohto zvieraťa spadá časť Ďalekého východu Ruska a severná časť Číny. Takýto dôvod viedol k tomu, že tento predátor má názov "Far Eastern leopard". Táto rovnaká šelma však nesie meno levharta amurského alebo leoparda.

Levhart Amur je zaradený do Červenej knihy, pretože je ohrozeným zvieraťom, ktorý sa nachádza na pokraji vyhladzovania. Dôvodom je nielen kolosálna strata biotopu, ale aj rôzne konflikty s ľuďmi. Takže populácia leoparda amurského zažíva pomerne ťažké časy. Existuje však možnosť, že poddruh možno zachrániť, pretože „kolega“ leoparda Ďalekého východu, tigra Amura, sa podarilo zvýšiť počet hláv v populácii, hoci pred polstoročím tam bolo asi 40 rokov. včas realizovať projekty ochrany.

Opis zvierat

Leopard žijúci na Ďalekom východe, na mnohých znakoch sa líši od všetkých ostatných jedincov patriacich do mačacej rodiny. V lete môže jeho vlna dosiahnuť 2-3 cm a pri nástupe chladného počasia môže narásť až na sedem centimetrov. Na druhej strane, v zime má vlna svetlý odtieň, s niektorými škvrnami nažltnutej červenej farby a v teplých obdobiach je viac nasýtená. Aj v porovnaní s ostatnými bratmi má leopard Amur silnejšie a dlhšie končatiny, ktoré mu umožňujú voľne sa pohybovať v snehu. Telesná hmotnosť dospelého muža je približne 47 kg, ale niekedy je možné stretnúť sa s väčšími zvieratami, ktorých hmotnosť môže dosiahnuť 62 kg. Samice zvyčajne vážia najviac 40 kg.

Telo leoparda Ďalekého východu je elegantné, pretiahnuté a štíhle. Chvost zvieraťa je rovný, rovný a dosť dlhý. Končatiny svalnaté, silné, hlava má zaoblený tvar. Príroda sa zdala, že "zámerne" dal Ďalekého východu leopard taký dlhý chvost, ktorý mu teraz umožňuje s istotou manévrovať pri skákaní zo strmých útesov.

Krk tohto dravca je neuveriteľne silný, to je to, čo mu dáva príležitosť chytiť obeť a potom ju pretiahnuť spolu s ňou, aj keď to môže byť väčšie a ťažšie ako on niekoľkokrát.

habitat

Levhart Amur žije prevažne v riedkych lesoch, v oblastiach, kde je množstvo zrážok a teplotný rozsah je pomerne rozsiahly. Celková rozloha leopardu Ďalekého východu je v súčasnosti približne 5 tisíc metrov štvorcových. m.

Leopard Ďalekého východu jednoznačne preferuje lesy, kde rastú cédre, jedľa a smrekovec. Pre pohodlnú existenciu leoparda amurského je potrebné osídliť územie, kde sú strmé kopce, vodné útvary, reliéf prechádza, sú tam skalné útvary.

Veľkosť populácie

Podľa oficiálnych odhadov v súčasnosti vo voľnej prírode žije najviac 25 osôb. Všetci leopardi Ďalekého východu zaberajú malú oblasť, ktorá sa nachádza na hranici medzi Čínou a Vladivostokom. Na území samotnej Číny je asi 8-11 dospelých životaschopných leopardov. Posledná správa o stretnutí levhartu Ďalekého východu v Južnej Kórei siaha do roku 1969, keď sa zviera chytilo neďaleko hory Oda, ktorá sa nachádza v meste Kensan-Namdu.

História distribúcie leoparda amurského

V tomto bode je možné argumentovať, že rozdelenie obyvateľstva bolo v porovnaní s jeho pôvodnými historickými biotopmi extrémne obmedzené. V dávnych dobách toto nádherné zviera obsadilo celú severovýchodnú časť Mandžuska, vrátane provincie Jilin a Heilunjiang, ako aj kórejského p / o.

Sociálne správanie jednotlivcov

Leopard z Ďalekého východu je náchylný k tomu, aby bol sám, lovil v noci a odpočíval počas dňa. Existuje však mnoho prípadov, keď samci zostali spolu so ženou po párení, ktoré už nastali, a dokonca jej pomáhali pri výchove a hľadaní potravy pre potomstvo. Často sa tiež stáva, že niekoľko dospelých samcov sa stará o jednu samicu a bojuje medzi sebou o možnosť spárovať sa s ňou.

Chovateľské funkcie


Levhart Amur dosiahne pubertu vo veku troch rokov. V podmienkach divokého biotopu môže zviera žiť v priemere asi 13 rokov. Keď sa uchovávajú v zoologických záhradách a vo voliérach, životnosť sa predlžuje na dvadsať rokov. Čas sobášnych rituálov na leoparde Amur pripadá na prvý mesiac leta alebo jari.

Jedna fena vo vrhu porodí jedného až štyroch mladých. Mačiatka sa rodia úplne slepé, ich koža je už fľakatá, teplá. Kožušina je hodvábna, zásuvky nie sú tvorené. Ich hmotnosť sotva dosahuje 700 gramov, dĺžka tela je asi 15 cm.

Keď majú asi tri mesiace, dieťa opustí materské mlieko. Šelma sa stáva úplne nezávislou vo veku jeden a pol až dva roky života a môže opustiť svoju vlastnú matku, aby mohla naďalej žiť sama.

Kŕmenie Ďalekého východu Leopard

Strava zvieraťa zahŕňa jazvecov, ikry, malé divoké zajace alebo diviaky, jelene a medvedíky. V niektorých prípadoch môže predátor napadnúť veľké dravé vtáky. Táto šelma má ostré videnie, umožňuje mu vidieť svoju obeť vo veľkej vzdialenosti, až jeden a pol kilometra.

Okrem toho môžu vyšplhať na kmene stromov, takže ani raccoons nemôžu uniknúť z nich. Je zvedavé, že leopard Ďalekého východu potrebuje chytiť len jedného škvrnitého jeleňa, čo mu umožní žiť pohodlne ďalších 10 dní, takže počas tohto obdobia dravec nevenuje pozornosť iným živým tvorom, ktoré sú súčasťou jeho stravy.

Hrozba existencie

Väčšinu prirodzeného biotopu stratil leopard Amur v rokoch 1970 až 1983. Zoznam hlavných príčin incidentu zahŕňa náhodné lesné požiare, vznik poľnohospodárskej pôdy a lesného hospodárstva. Radostným momentom však je, že situácia sa môže ešte zlepšiť. V súčasnosti zostáva dostatočná plocha lesného územia, ktorá je veľmi vhodná na bývanie leoparda Ďalekého východu. Takéto územie môže byť stále chránené pred škodlivými účinkami ľudí a rozšíriť populáciu zvierat vo voľnej prírode.

Prevažná väčšina obyvateľov v súčasnosti žije v zásobách a škôlkach. Vo voľnej prírode, žiaľ, už sú celkom zrelí jedinci, ktorí pravdepodobne nebudú schopní produkovať silné a životaschopné potomstvo.

Nedostatok výroby
V Číne sú krajiny s veľkou oblasťou, kde môže žiť pohodlne leopard Ďalekého východu, ale hlavným problémom je, že dodávky potravín v tejto oblasti sú príliš obmedzené, jednoducho nestačí na udržanie veľkej populácie na správnej úrovni.

Množstvo malých živých tvorov, ktoré sú zahrnuté v strave zvieraťa, sa môže zvýšiť, ak je využívanie lesov obyvateľstvom žijúcim v jeho blízkosti kvalitatívne a včas vyriešené. Okrem toho je potrebné zaviesť účinné opatrenia na ochranu kopytníkov pred činmi pytliakov. Na to, aby leopard Ďalekého východu prežil, bude musieť znovu obsadiť terén, ktorý bol kedysi jeho biotopom.

Problém pytliactva a nezákonného obchodu
Leopard dlhochvostý bol dlhodobo sledovaný pytliakmi, ktorí lovia pre svoju nádhernú kožušinu, zdobenú škvrnami. Na samom konci dvadsiateho storočia, dôstojníci presadzovania práva vykonali veľký experiment. Koža dvoch leopardov Amur bola umelo vytvorená, ktorá bola neskôr predaná za veľké množstvo slnka. Barabash, ktorý sa nachádza v blízkosti Kedrovaya Padi, je jednou z rezerv v Rusku.

Úspech tohto experimentu opäť dokazuje, že existuje veľké množstvo nelegálnych trhov, na ktorých sa výrobky tohto druhu stávajú skutočnosťou z miest, kde žije populácia chránených zvierat. Priestranné poľnohospodárske oblasti a malé osady obklopujú lesy, kde žijú leopardi Ďalekého východu. Preto má osoba priamy prístup do lesa. V dôsledku toho sa pytliactvo stáva skôr veľkým problémom ako v oblastiach vzdialených od ľudského prístupu. Za zmienku stojí aj to, že ide o bežný problém, pretože postihuje nielen populáciu leoparda Ďalekého východu, ale aj množstvo iných zvierat, ktoré domorodci zabíjajú kvôli mäsu a peniazom.

Konflikt s človekom
Leopard z Ďalekého východu má vysokú úroveň zraniteľnosti, pretože určité percento ich stravy pozostáva zo zvierat, ako je jeleň. V časti Ďalekého východu Ruska sa výrazne znížila populácia jeleňov, pretože v ázijskej medicíne majú jelene rohy vysokú hodnotu. Tak sa stáva vážnou prekážkou pre leoparda pri získavaní požadovaného množstva potravy.

Nedostatok potravín vedie k tomu, že leopard Ďalekého východu často navštevuje miesta, kde sa nachádza pasenie sobov. Je prirodzené, že majitelia tejto oblasti, aby ochránili svoje vlastné zvieratá, niekedy zabijú leoparda Amura.

inbreeding
Okrem vyššie uvedeného je ďalším spoločným problémom nízka populácia leoparda amurského ako takého. Pointa je, že nízky počet zvierat robí celú populáciu mimoriadne zraniteľnou a náchylnou k rôznym prírodným fenoménom alebo katastrofám.

To by mohlo zahŕňať náhle a rozsiahle požiare v zalesnených masívoch, niektoré choroby, porušenie pomeru medzi narodením potomstva a úmrtnosťou jednotlivcov. Stáva sa tiež, že po určitý počet rokov sa muži prevažne narodili v potomstve, preto je pomer pohlavia narušený. Ďalším faktorom je tzv. Inbreeding depresia. V populácii týchto zvierat sú často príbuzné vzťahy príbuzného charakteru, takže je celkom možné, že genetické zlyhania by mohli byť dôsledkom toho, medzi ktorými možno pripísať pokles pôrodnosti.

Podľa prieskumu klesol v rokoch 1973 až 1991 priemerný počet leopardov narodených v potomstve z 1,9 na 1, resp.

Video: Leopard východný (Panthera pardus orientalis) t