Záhrada Bunting - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Záhradná kaša je veľmi zaujímavým zástupcom skupiny Passerine a rodiny ovsených vločiek. Ide o malé vtáky, ktorých veľkosť nepresahuje 17 centimetrov. Rozpätie krídla súčasne môže dosiahnuť až 30 cm. Telesná hmotnosť ovsených vločiek dosahuje tiež asi 30 gramov.

Buntings sú pomerne bežné vtáky, najčastejšie ich možno nájsť vo vidieckych sídlach. Tu uprednostňujú usadiť sa v blízkosti výsadby rôznych plodín.

Vzhľad strapcov

Postaviť v buntings veľmi kompaktný. Môžete ich odlíšiť od iných vtákov svojou jasnou farbou a hlasom. Tieto perá majú belavé krúžky okolo očí. Všeobecne platí, že hlava je natretá olivou rovnako ako v oblasti prsníkov. Zobák ružovkastý odtieň. Aj na hlave sa dajú rozlíšiť zvláštne žlté "antény", ktoré idú do rovnakého žltého krku. Bruško buchty má gaštanovú farbu.

Je možné rozlíšiť samce a samice farbou peria. Ženský vzor na hlave je menej výrazný a vo všeobecnosti je ope- renie menej jasné, pozostáva hlavne z hnedastých odtieňov. Okrem toho majú zástupcovia mužských a ženských strún aj rôzne hlasy a piesne. Muž zvyčajne kričí veľmi hlasno a vydáva zvuk „Tew-Türrr“. U žien je výkrik trochu odlišný, zvyčajne vyslovujú „cyc-cyc“ a navyše sú tichší ako muži.

Kde sú obyčajné vtáky?

Buntings sú sťahovavé vtáky, ktoré trávia svoj čas v rôznych lokalitách v závislosti na ročnom období. Tieto vtáky migrujú na dlhé vzdialenosti, takže sa s nimi môžete stretnúť na rôznych územiach. Najmä spoločné strnby v Eurázii. V Európe sa tieto vtáky nedajú nájsť len v centre a na západe. Zimné ovsené vločky trávia v Afrike, v blízkosti púšte Sahara. Počas hniezdenia bývajú niektoré vtáky v Taliansku, ich počet dosahuje približne 6-8 tisíc párov. Usadia sa tu pomerne vysoko, nie menej ako 1300 metrov nad morom.

Po zimovaní sa tieto vtáky vracajú na jar, koncom apríla alebo začiatkom mája. Prvý z teplých hrán samcov sa vrátil a potom začal tráviť čas pre svoje piesne. Po niekoľkých dňoch, ovsené vločky spev začína stavať svoje hniezda. Treba povedať, že tieto vtáky žijú výlučne vo dvojiciach a často sa nachádzajú vo veľmi veľkej vzdialenosti od seba. V zriedkavých prípadoch, keď je to potrebné, ovsené vločky sa môžu usadiť vo veľmi zapotených kolóniách.

Listy rôznych obilnín, malé stonky, tenké korene a tiež suché listy sa používajú ako materiály na stavbu hniezda. Vo všeobecnosti je stelivo pevné a dosť hrubé.

Kde žijú?

V podstate, pre živé ovsené vločky vybrať otvorené priestory, v ktorých sú oddelené kríky a stromy. S týmito vtákmi sa môžete stretnúť aj v lesnom stepi, často na celý život si vyberajú svahy dobre osvetlené slnkom, ako aj úpätie hôr. V ojedinelých prípadoch sa ovsené vločky usádzajú priamo v záhradách alebo vo vinohradoch, v ktorých nikto dlho nepracoval a nezbiera ovocie. Aj tieto vtáky priťahujú údolia riek, polia zasiate obilnín a lúky pre pasienky.

Reprodukcia strún


Obdobie hniezdenia a kladenia vajec v strelniciach pripadá na máj - jún. Hniezdo sa spravidla usadzuje priamo na zemi alebo v malých výškach. V takomto hniezde samičie ovsené vločky obsahujú až 5 vajíčok, ktoré majú zaujímavú farbu. Všeobecne platí, že sú sivasté, navyše môžete vidieť tmavé škvrny, rovnako ako pruhy, ktoré sú v tvare červami. Proces inkubácie trvá len 12 dní. Potom, mláďatá zostať v hniezde na ďalších 12-13 dní, a potom stojí na krídle a letieť z obydlia. V roku, keď samica robí jedno vajce, v niektorých južných oblastiach niekedy samice môžu dokonca urobiť dve vajcia.

Už koncom júna možno nájsť prvé mladé mláďatá týchto vtákov, zvyčajne v údoliach riek a iných vodných plochách. Už na jeseň, koncom septembra, sa kurčatá spolu so svojimi rodičmi posielajú do teplých krajín na zimovanie.

Záhradné ovsené vločky piesne sú podobné hlasu obyčajnej kaše, ale tam sú niektoré rozdiely. V záhradnej odrode sa skladba skladá zo 4 zvukov, na konci jednej alebo dvoch krátkych tril. Môže sa odlíšiť od obyčajnej ovsenej kaše tým, že v piesni chýba charakteristický zvuk „vesie“.

Čo jedia ovsené vločky?

Základom stravy týchto vtákov sú semená rôznych rastlín. V období, keď samica kŕmi mláďatá, hmyz a rôzne chyby sa konzumujú hlavne.

Zobraziť ochranu

Záhradné ovsené vločky dnes patria k chráneným druhom vtákov, v červenej knihe zaradili 3. kategóriu. Stojí za zmienku, že ich počet s každou sezónou klesá. Je to spôsobené predovšetkým skutočnosťou, že biotopy týchto vtákov sú výrazne znížené. Okrem toho problém spočíva v hospodárskej činnosti ľudí, pretože sa používa čoraz väčší počet pesticídov. Nemali by sme zabúdať na pytliactvo, ktoré je dnes bežné. Často sa nevhodné podmienky v zimoviská týchto vtákov stali príčinou zníženia počtu druhov. Priemerná dĺžka života ovsených vločiek je približne 6 rokov.

Ďalším dôvodom na zníženie populácie týchto vtákov je skutočnosť, že ovsené vločky sú považované za pochúťku v mnohých krajinách a sú konzumované. Aby sa ovsené vločky vykrmili, chytia sa a potom sa zatvoria v tmavej miestnosti s proso. Vtáky prebúdzajú inštinkt nepretržitého vstrebávania potravy v dôsledku toho, že sú v tmavej miestnosti. Potom, čo ovsené vločky dosiahnu požadovanú hmotnosť, sú zabité utopením v Armagnac. Potom sa vták ako celok vypráža a podáva na stôl rovnakým spôsobom. S absorpciou ovsených vločiek majú Francúzi dávny zvyk. Po servírovaní musíte pokrm prikryť misku a hlavu vložkou, aby ste cítili plnú vôňu arómy. Takýto rituál sa niekedy interpretuje ako túžba skryť jedlo pred očami Božími, čo, samozrejme, nie je nič viac ako irónia. Z Cypru sa vyviezli vo veľkom množstve nakladané ovsené vločky.

Vo Francúzsku je od roku 1999 zakázané loviť vtáky tohto druhu na legislatívnej úrovni. Dôvodom je skutočnosť, že od roku 1999 bolo v tejto krajine zabitých 50 tisíc osôb ročne, čo viedlo k tretiemu zníženiu počtu živých strelcov.

K dnešnému dňu, záhradné ovsené vločky neboli dostatočne preskúmané, takže neexistuje súbor opatrení na ochranu tohto druhu.

Príbuzní ovsených vločiek

Jasným príbuzným ovsených vločiek z záhrady je červeno-účtovaný ovsené vločky. Líši sa farbou peria od príbuzného. Hlava a horná časť prsníka sú pokryté sivým perím. Tieto vtáky hniezdia hlavne na juhovýchodných európskych územiach, ako aj na Blízkom východe. Niekedy sú vtáky v Taliansku, v našej krajine nie je možné sa s nimi stretnúť.

Video: Záhrada Bunting (Emberiza hortulana)