Slavík - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Slavík je už dlho uznávaný ako vták, ktorý spieva krajšie ako akékoľvek iné druhy vtákov. V jej hlase je rachot a píšťalka, ktoré sa nakoniec spoja do krásnej piesne. Ak počujete tohto vtáka v lese, nemôžete ho zamieňať s iným. Ale vzhľad slávíka je úplne nenápadný.

popis

Keď počujeme tento vták, ale nevidíme ho, zdá sa, že vyzerá tak jasne ako krásna exotická kvetina. Ale v skutočnosti sú zástupcovia tohto druhu celkom nenápadní. Nemajú žiadne jasné farebné perie. Vták je pomerne malý. Jej labky sú malé a tenké a jej oči sú veľké a čierne.

Farba peria závisí od toho, ku ktorému druhu vták patrí. Zástupcovia druhov slávok majú perie takmer monotónne. Je hnedá, niekedy hnedá s nádychom olív. Na bruchu je biela škvrna. Po stranách a hrudníku je perie rovnaké ako v celom tele, ale o niečo tmavšie.

Chvost je rovný, načervenalý. Niektorí jedinci majú zaoblený chvost. Niektoré druhy majú na hrudi jasnejšiu farbu. Pero v tejto oblasti môže byť modrasté, čierne alebo oranžové.

Samce a samice sú takmer rovnaké. Muž je o niečo svetlejší. Mláďatá sú pestrejšie alebo fľakaté. Toto sfarbenie im pomáha schovať sa pred nebezpečenstvom.

Vták váži asi 25 g. Dĺžka tela je asi 18 - 20 cm, dĺžka krídel je asi 9 cm a rozpätie je až 28 cm.

habitat

Tieto vtáky sa nachádzajú v mnohých častiach sveta. Každý druh slávik obsadzuje svoj vlastný biotop.

  1. V Európe, na Sibíri, je možné vidieť predstaviteľov spoločného druhu slávik.
  2. Blue Nightingale žije v oblasti rieky Ob. Obývajú aj Japonské more.
  3. V Kamčatke, Sachalin, môžete vidieť pískavé slávik.
  4. Na Ďalekom východe žije druh červenonosého slávíka. Môžete sa tiež stretnúť s vtákmi tohto druhu na Sibíri.

Všetky slávy žijúce v regiónoch s mrazivými zimami lietajú do teplejších krajín.

Tento vták žije v lese alebo v kríkoch na okraji. Môžete ich vidieť v mestských parkoch, kde rastú vŕby a neďaleko je rybník. Na krátku vzdialenosť od hniezda môžete počuť krásnu pieseň tohto vtáka.

Spôsob života

Slavíky sa delia na sťahovavé a sedavé. Populácie, ktoré žijú v teplom podnebí, nemusia odletieť na zimu. Zvyšok obdobia mrazu letieť do iných krajín.

Na zimovanie si vyberajú východnú Afriku. Na jar sa vracajú. Koná sa v apríli až máji. Niektorí z nich lietajú na hniezdiská ešte začiatkom júna. V tomto období sú stromy už pokryté listami a je tu dosť hmyzu, ktorý tvorí hlavnú stravu vtákov tohto druhu. Prvé prichádzajú dospelé samce. Začnú rozpačito spievať, oznamujúc návrat.

Potom prídu mladí jedinci. Milujú sa bližšie k svojim skúseným bratom. Ale dospelí slávci chránia miesto okolo svojho domova. Oni sami určujú, kto bude ich susedom. Neďaleko starého slávíka bývajú mladí ľudia. Výsledkom je zvláštna hierarchia.

Vzdialenosť medzi zásuvkami je zvyčajne 25-30 m.

spev


Ak sú hniezda dvoch jedincov blízko pri sebe, vtáky spievajú v určitom rade. Prechádzkou lesom môžeme často počuť až 40 takýchto vtákov naraz. Začne pieseň je najstaršia a najskúsenejšia.

Ak mladý predstaviteľ zrazu začne spievať prvý, ten starý ho okamžite prenasleduje a bude spievať ešte hlasnejšie. Ak sú hniezda v dostatočnej vzdialenosti, každý jednotlivec by mal spievať naraz. Mladý slávik spieva nie je taký krásny ako skúsenejší. Učia sa postupne od svojich mentorov.

Zvyčajne je ťažké vidieť tohto vtáka. Často sa skrývajú, ale ak sa pozriete pozorne, môžete to vidieť na strome. Spievajú, majú široko otvorený zobák.

Môžu spievať aspoň niekoľko dní. V noci, keď chýbajú mnohé iné zvuky, je najjasnejšie počuť pieseň slávíka.

S pomocou ich spevu môžu posielať rôzne signály. Ak sa spojí niekoľko signálov, znamená to, že vták je veľmi narušený.

rozmnožovanie

Hneď ako prichádzajú slávy z zimovísk, spočívajú niekoľko rokov. Keď si vtáky zvyknú na terén, začnú hľadať pár pre seba. Prilákať "nevesta", slávik spieva neúnavne. On je len príležitostne prerušený nájsť jedlo pre seba. Okrem piesní, muž používa iné spôsoby, ako prilákať pár. On šíri jeho chvost, hunches, alebo stojí v rôznych pózach.

Samice začnú pískať skoro ráno, aby pritiahli pozornosť. Potom, čo si jednotlivci opačných pohlaví vyberú navzájom, samica vzlietne do vzduchu. Muž v tejto dobe začína dobiehať ju, v tom istom čase, robiť zvláštne vrzavé zvuky.

Potom žena pokračuje do usporiadania hniezda. Zároveň samec pokračuje vo svojej krásnej piesni, ktorá už hovorí, že toto územie a žena sú obsadené.

Obyčajný nightingales stavať svoje hniezda v blízkosti nádrže. Umiestnia ich na kríky vo výške asi meter. Niekedy je hniezdo priamo na zemi. K tomu, že nemajú kopať dieru, ale jednoducho urobiť malú depresiu v lístie. Hniezdo slávíka je surové. Samica ho lemuje listami a na okrajoch trávnatými stonkami. Na vybudovanie hniezda trvá samica asi 7 dní.

Potom položí vajíčka. V jednom pokládke spravidla nie sú viac ako 6. Vo farbe sú hnedasté s olivovým nádychom. Nastávajúca matka sa tiež zaoberá inkubáciou. Vyskytuje sa do 2 týždňov.

Keď sa mláďatá vyliahnu, muž už nemusí priťahovať pozornosť. Takže sa zastaví. Hniezdia mláďatá spolu, prinášajú im jedlo.

Starostlivosť trvá približne 2 týždne. Po prvé, kurčatá sa pohybujú pešo. Sú veľmi opatrní, nie sú odstránení ďaleko od domova. Do konca leta sú už schopní lietať a na jeseň odlietajú so svojimi rodičmi.

Tieto vtáky žijú asi 3-4 roky. V zajatí niekedy žijú až 7.

jedlo


Tieto vtáky sa živia rôznymi malými hmyzmi. Niekedy môžu jesť obilniny, ako aj niektoré ovocie a bobule.

Udržať v zajatí

Predtým bol ich úlovok nezákonný. V súčasnosti je slávik často držaný v zajatí. Zachyťte ich na jar. Po ulovení sú uviazaní tak, že vták nemohol klopať krídlami. Spočiatku nespieva kvôli stresu a potom si na to postupne zvykne.

Postupom času sa slávik prispôsobuje klietke, ale nestane sa krotký. Pre nich je potrebné pripraviť priestrannú klietku. Ak chcete slávik nezvyšovať, je lepšie, ak je voliéra.

Najprv sa vták snaží uvoľniť. Môžu byť zranení tým, že zasiahne tyče. Preto je zvnútra lepšie zakrytá klietka.

Čo kŕmiť

Ak máte slávíka, musíte mu poskytnúť takúto výživu:

  • Asi 8 práškových červov denne.
  • Mravčie vajcia.
  • Kuracie vajcia.

Môžete pridať varené mäso, mrkvu, šalát. Krmivo by malo byť rozdrvené. Keď si vták zvykne na nové miesto, môžete si dať jedlo.

Pieseň slávíka je určite krásna. Ale v zajatí sa vták cíti zle. Najlepšie je vychutnať si ich hlas v prírode a ísť do lesa bude prínosom pre všetkých členov domácnosti.

Video: Slávnik obyčajný (Luscinia luscinia) t