Langur - opis, lokalita, životný štýl

Rodina langurov patrí k rodom opíc, k nim patrí viac ako desať rôznych druhov. Okrem takéhoto mena, tieto opice majú ďalšie - tenké čelo. V hindčine, slovo "langur" má význam "dlhý chvost", ale je možné použiť túto definíciu jednoznačne len na jednu z odrôd týchto opíc, hanuman.

Opis a miesto výskytu

Hlavným územím obývaným langurmi je India, kde sú často opicami v chrámoch, ako aj ostrov Srí Lanka a Nepál.

Jedným z charakteristických znakov týchto zvierat je trojkomorová štruktúra žalúdka. V závislosti od veľkosti sa rozlišujú malé a stredné langurs. Dospelá opica môže dosiahnuť výšku 45 až 80 centimetrov v závislosti od konkrétneho živočíšneho druhu. Navyše, samotný chvost languru často dosahuje dĺžku 1 meter.

Papuľa opice je okrúhla, skôr krátka vpredu, oči sú blízko a nos nevyčnieva za tvár. Typicky sú chvost a končatiny languru pomerne tenké a vyznačujú sa silou a húževnatosťou. Okrem dostatočne dlhých nôh je možné spozorovať podlhovasté prsty, medzi ktorými je iba prvá kratšia ako ostatné.

Okrem rastu je príslušnosť k určitému druhu určená farbou srsti zvieraťa. Z tohto dôvodu môže byť opis vzhľadu languru považovaný za zovšeobecnený a kolektívny. Väčšinou srsť languru je veľmi našuchorená, monotónna, odtiene na rôznych častiach tela sa môžu mierne líšiť: labky a zadná časť sú tmavšie, zatiaľ čo brucho je o niečo ľahšie.

Niektoré druhy týchto opíc majú na hlavách jasné kontrastné škvrny. Často môžete nájsť Nemean langur, ktorého farba je farebná a svetlá. Papuľa zvieraťa je žltá, oblasť hlavy je zdobená čírym hnedým prúžkom a chvost má bielu farbu. Znovu, napríklad, Javanese Langur môže mať bohatý hnedo-červený odtieň alebo popol-šedý.

Langur má tiež dosť dlhé vlasy na hlave, čo je charakteristická vonkajšia vlastnosť tohto zvieraťa. Pri pohľade na diaľku alebo na fotografiách sa dá predpokladať, že koruna vyzerá ako koruna na hlave opice alebo účes pripomína hrebeň.

Charakterové črty a zvyky languru

Spolu s inými druhmi opíc, Langur uprednostňuje žiť v hustých zalesnených oblastiach. Maximálna výška nad morom, kde sa tieto zvieratá stretli, je 4000 metrov. Z tohto dôvodu sa oficiálne predpokladá, že opice nie sú vyšplhané vyššie.

Ako primát, Langur sa môže ľahko presunúť na obrovské vzdialenosti, zatiaľ čo nepôjde dole na povrch Zeme. Na to, opica robí silné skoky, pomocou pobočiek na podporu.

Ak sa vetva, ktorú si Langur vybral pre seba, nachádza v určitej vzdialenosti od nej, zviera sa najprv začína hojdať na vetve, s použitím sily jej labiek, a potom robí skok, ktorého dĺžka sa takto zvyšuje. Keď opica musí ísť dole na zem, používa všetky štyri končatiny na pohyb a opiera sa o ne.

V prírodnom prostredí sa môžete stretnúť s veľkým kŕdľom langurov, ktoré zahŕňa až 65 primátov. Vo vnútri bude určite dominantný mužský vodca, ako aj niekoľko obyčajných langurských samcov.

Medzi ostatnými obyvateľmi balíčka sú ženy, ich mladí a tínedžeri. Keď langur vyrastie, neopúšťa svoju spoločnosť, kým nedosiahne pubertu. Ako obvykle, každá opica má svoje osobné územie na svojom mieste, ktoré je trápne strážené.

Čo Langur žerie


Stojí za to venovať pozornosť tomu, že zástupcovia plemena langurov takmer nikdy nespadajú do zoo. Dôvod pre to je jednoduchý: táto opica je veľmi náročná na kŕmenie, preto v podmienkach držania vo voliére je toto zviera ťažké kŕmiť. Byť v prírodnom prostredí, primát bez ťažkostí môže nájsť jedlo pre seba.

Kvôli špeciálnej štruktúre žalúdka sa Langur môže dlhodobo snažiť nájsť nový zdroj potravy pre seba, ale na to musí mať najprv dostatočne husté jedlo. Tak, neustále sa pohybujúci a putujúci lesom, primát je takmer po celú dobu hľadá jedlo pre seba, občas zastaví k odpočinku.

Okrem toho nie je nezvyčajné, že Langur alebo celé balenie opíc navštívi samostatné osady, ak sa nachádzajú v tesnej blízkosti lesnatej oblasti. Tam sa snažia nájsť potravu pre seba, ak by to nebolo možné urobiť v ich obvyklom prostredí. A vo väčšine prípadov obyvatelia osád nebránia Langursovi v hľadaní potravy v záhradách a na dvore, pretože toto zviera je považované za posvätné. Väčšina obyvateľov dedín a dedín dokonca zámerne drží nejaké jedlo v blízkosti svojich domovov.

Medzi základné produkty, ktoré sú konzumované langurami, si môžete vybrať drevené listy, kúsky kôry, rôzne druhy ovocia a iné fragmenty lesnej vegetácie, ktoré sú vhodné pre potraviny. Okrem toho nebude opovrhovať vtáčie vajcia alebo veľký hmyz. Samozrejme, že dezert pre langur je šťavnaté a chutné ovocie, ktoré nájdu na svojom území.

Dĺžka života a reprodukcia opíc


Langurs, spolu s inými odrodami opíc, ktorí žijú v balení, sú pevne zviazaní so svojimi vlastnými mláďatami. Kým deti nedosiahnu pubertu, naďalej žijú so svojimi vlastnými rodičmi v rámci jedného balíčka opíc.

Vzhľad detí do sveta nie je určený konkrétnymi časovými obdobiami. Inými slovami, žena môže vyprodukovať dieťa v každom ročnom a mesačnom období, ale len raz za rok a pol alebo dva roky. Rituál párovania hier začína s návnadou ženy, ktorá ju priťahovala zo svojho vlastného stáda.

Robí to, je pod vplyvom hormónov. Navonok, nástraha vyzerá ako mierny chvenie hlavy v rôznych smeroch. Akonáhle muž súhlasí s námluvy, pár kopuluje. Samotný akt párenia môže pozostávať z niekoľkých prístupov.

Nosenie dieťaťa nastane asi šesť mesiacov, potom sa dieťa narodí. Vo výnimočnej väčšine situácií ženský langur produkuje jedno dieťa. Ihneď po narodení, malý langur pevne chytí mama pás, ktorý mu umožňuje pohybovať sa s ňou.

Spočiatku má mláďa kožušinu svetlej farby, ktorá sa časom stáva tmavšou. Neobvykle, s malou hmotnosťou, ktorá sa rovná približne pol kilogramu, dĺžka tela mladých môže dosiahnuť až 20 cm.

Počas prvého a pol ročného života opica konzumuje materské mlieko, ktoré sa pomaly presúva do potravinovej charakteristiky dospelého zvieraťa.

Vo veku asi pár rokov začína obdobie puberty a potom opica môže opustiť svoje vlastné stádo. Maximálna životnosť languru môže dosiahnuť až 31 rokov, ale to sa stáva veľmi zriedka.

Video: Langur (Presbytis)