Galapágy Penguin - opis, lokalita

Každý vie, že tučniaky žijú v najchladnejších zákutiach planéty. Ale nie každý vie, že jeden z druhov týchto úžasných vtákov žije na miestach s teplým podnebím. Toto sú tučniaky Galapág. Tieto nezvyčajné vtáky žijú na rovníku. Počet druhov je pomerne veľký, ale medzi inými druhmi tučniakov sú najmenšie Galapágy.

habitat

Ako je zrejmé z názvu vtákov, obývajú územie Galapág. Môžu byť videní, rekreanti na pobreží. Väčšina zo všetkých zástupcov na veľkých ostrovoch. Napríklad Isabella. Charakteristickým znakom tohto druhu od ostatných členov rodiny je, že vajcia ležia v nory. Niekedy horská roklina slúži aj ako hniezdo pre nich.

Strava týchto vtákov je obyvateľom mora. Jedia iba kôrovce a ryby, ktoré prinášajú vodné toky. Obľúbeným miestom na oddych s nimi je sopečná hornina. V biotopoch tučniaka galapágskeho prakticky neexistujú žiadne dravé zvieratá, ktoré by mohli predstavovať hrozbu pre nich, takže vtáky sa cítia pokojne a pohodlne.

vzhľad

To sú najmenší členovia rodiny. Ich výška je asi 55 cm, tučniak váži v priemere až 3 kg. Spravidla majú čiernu farbu, medzi ktorými je biela povrchová úprava.

Galapágy, podobne ako všetky ostatné tučniaky, majú okolo očí bielu značku. A pozdĺž tela sú pozdĺžne pruhy. Telo a hlava úzke, malé. Na nohách sú membrány. Kvôli svojej štruktúre je vták na zemi takmer bezbranný, pretože ich krídla a nohy sú veľmi malé. Keď chodia, roztiahnu svoje malé krídla a prevrátia sa z jednej nohy na druhú.

jedlo

Vzhľadom k tomu, vták je malý, nemôže chytiť veľké koristi. Preto najčastejšie konzumuje malé ryby a iné morské obyvateľstvo. Najobľúbenejšou pochúťkou predstaviteľov tohto druhu je šprota, sardinka a niekedy sardela. Na zemi, ich krídla sú takmer k ničomu, ale pomáhajú tučniaka dobre plávať pod vodou.

Tento druh môže byť pripisovaný spoločenskej, pretože sú posielané na lov nie v skupinách, ale v skupinách. Farbenie vtákov im pomáha byť neviditeľným pre predátorov aj korisť. Keď sú vo vode, pri pohľade zhora, čierna farba umožňuje splynutie s povrchom vody a pri pohľade zdola sa spájajú so svetlom. Tieto vtáky plávajú pod vodou celkom dobre a hlboko. Ak chcete chytiť korisť, sú schopní sa ponoriť do 30 m.

rozmnožovanie


Zástupcovia tohto druhu sa vyznačujú osobitnou "romantikou". Muž starajúci sa o ženu na dlhú dobu. Tento proces pozostáva z mnohých rôznych činností. Ak chcete zvíťaziť nad vybraným, tučniak Galapágy ju očistí, ťahy a dokonca objatia. Keď žena odpovie s láskavosťou, budúci rodičia sa chystajú usporiadať hniezdo, aby čoskoro vyviezli potomstvo. Až do okamihu usadzovania vajíčok sa snažia hniezdo vylepšiť, aby boli pohodlnejšie.

Pri stavbe hniezda pár občas kradne materiál od susedov, ktorí stavajú svoje hniezdo aj pri love alebo hľadaní nového materiálu. Keď samica kladie vajíčka, obaja partneri preberajú zodpovednosť za ich starostlivosť. Postupne sledujú vajcia. Tento druh tučniakov prináša potomstvo niekoľkokrát počas celého roka, pretože to umožňuje teplá klíma v tejto oblasti. V jednom okamihu, samica má len asi 1-2 vajcia. Inkubačná doba je dlhá v porovnaní s mnohými inými druhmi vtákov - je to 42 dní. Keď sa objavia malé tučniaky, rodičia ich stále pozorne sledujú jeden mesiac. Ale mláďatá rastú a vyvíjajú sa pomerne rýchlo. Keď prežijú 2 mesiace. Už sú schopní viesť nezávislý život.

Zaujímavé fakty

  1. Tučniaky galapagos patria do rodu tučniakov s okuliarmi. Tento druh rodu bol spôsobený tým, že okolo očí majú biele znaky, ktoré výrazne vystupujú proti tmavej farbe pozadia.
  2. Latinský názov druhu je veľmi dlhý - Spheniscus mendiculus.
  3. Tieto nezvyčajné vtáky nemajú prakticky žiadne rodové rozdiely. Preto je veľmi ťažké určiť pri stretnutí s vtákmi, ku ktorému patrí. Ale ak vidíte niekoľko jedincov v okolí, je zrejmé, že ženy sú o niečo menšie.
  4. Materiál pre stavbu hniezda sú malé kamene a vetvičky.
  5. Keďže žijú v miestach s veľmi teplým podnebím, kde nedochádza k ochladzovaniu, vtáky sa počas roka množia a počas tejto doby niekoľkokrát prinášajú potomstvo. Zatiaľ čo iné druhy, ako vieme, môžu plemeno 1 alebo 2 krát do roka, a zvyšok času idú do hibernácie do teplých pozemkov alebo prechádzajú studenými zimami na hniezdnych miestach.
  6. Aj keď mláďatá začínajú žiť nezávisle do 2 mesiacov po narodení, začínajú plemeno len vo veku štyroch rokov.
  7. Tučniaky Galapágy sú ostrovné vtáky. Nikde inde v prírode sa nedajú nájsť.
  8. Priemerná dĺžka života je približne 15 rokov.
  9. Počas inkubácie a starostlivosti o kurčatá ich rodičia kŕmia spoločne a horlivo ich chránia pred predátormi.
  10. Milujú sa hodiť na ryby a jesť vo veľkých množstvách. Dokonca aj malá skupina tučniakov Galapág môže jesť okolo 8 ton rýb.
  11. Úrady chránia tento druh a uistite sa, že počet sa neznižuje. Na tento účel sa prijímajú rôzne opatrenia. Napríklad v roku 2010 boli niektorí predátori z ostrovov odstránení a bola určená špeciálna oblasť na kŕmenie tučniakov Galapág, prísne chránených zákonom. Okrem toho sa plánuje vybudovanie špeciálnych ostrovov, na ktorých budú chovať tieto úžasné vtáky.

Vzhľadom k tomu, tieto vtáky sú veľmi nezvyčajné a majú návyky, ktoré spôsobujú náklonnosť ľudí, veľa turistov prísť na ostrovy pozrieť sa na ne.

Video: Tučniak Galapágy (Spheniscus mendiculus)