Eared ježko - popis, lokalita, životný štýl

Eared ježko je cicavec patriaci rodine ježkovcov. Je najmenším zástupcom svojho druhu. Hlavným znakom ušných ježkov je predĺžený, vyčnievajúci a veľmi výrazný uši. S pomocou uší reguluje telesnú teplotu a chladí v okamihoch prehriatia. Je to spôsobené úzko umiestnenými kapilárami, expandujúcimi pri vysokej teplote a ochladzovaním tela.

Druhy ušných ježkov zahŕňajú niekoľko druhov: t

  • Indický ježko;
  • dlhá ihla;
  • myšiarka;
  • golobryuhy ježko;
  • golierom;
  • Etiópska.

Miesto výskytu ušných ježkov je veľmi malé. Sú distribuované hlavne v severnej Afrike, Európe a Ázii. Eged ježko sa nachádza v Rusku.

vzhľad

Veľký ježko vo veľkosti neprekračuje obyčajný. Dĺžka jeho tela je od 25 do 30 cm a hmotnosť môže dosiahnuť 600 gramov. Najzávažnejší predstavitelia rodu - ježkovia s dlhými ihlami. Môžu získať hmotnosť až 900 gramov.

Šedivé ihly sú tenké a krátke, pokrývajúce celý chrbát. Niekedy sa farba ihiel môže stať belavá. Na papuli, bruchu a na bokoch nie sú žiadne ihly - nahrádza ich jemná mäkká kožušina. Farba tváre sa môže pohybovať od tmavohnedej po svetlošedú.

Hlava je malá, tvár je podlhovastá, uši sú oveľa väčšie ako parametre hlavy. V ústach ježka je 36 ostrých zubov.

Životný štýl a charakter

Eared hedgehog je nočné zviera, celý jeho život prúdi pod krytom temnoty. Títo cicavci žijú sami a páry sa tvoria len počas párenia. Eged ježkovia sa neboja ísť ďaleko od domova, napriek ich veľkosti, sú veľmi rýchle a agilné.

Biotop mužského ježka môže dosiahnuť 5 hektárov, zatiaľ čo ženy majú menšie územia v ich vlastníctve - len 2-3 ha.

To je zaujímavé! Počas jednej noci môže zviera trvať 8 kilometrov.

Obyvatelia ježkovia sú diera, ktorú vykopávajú do hĺbky 1,5 metra. Niekedy len nájdu opustenú dieru a obsadia ju. Na jeseň sa jeseň stáva letargickým. Pri prvom výskyte snehu postupne začínajú prezimovať. Ale sen o Eared Ježek je ponuka, on sa prebudí počas hibernácie, niekedy dokonca jesť. Miesto hibernácie je norka vykopané pod padlým stromom, alebo na úpätí kopca.

V severných teritóriách prezývajú ježkovia častejšie ako v južných. Zobuďte sa s nástupom jari. Napríklad v Indii môže ježko ísť do režimu spánku asi na tri mesiace av Pakistane, kde je v zime v zime chladný, zvieratá spia od neskorej jesene až do skorej jari.

Na suchých miestach majú ježkovia ťažký čas. Nedostatok jedla, vody - to nie je jednoduchý test pre malé zviera. Na takýchto miestach hľadajú ježkovia naj vlhšie oblasti, kde je vegetácia najbežnejšia a je tam aspoň trochu vody. Je to pre také podmienky, ktoré potrebujú veľké uši. V púšti sa vzduch ohrieva na veľmi vysoké teploty a ježkovité uši ich chránia pred úpalmi.

Tieto zvieratá sa zriedka usádzajú na rovnakom mieste. Môžu zostať na dlhú dobu pri hľadaní všetkých najlepších a najlepších oblastí pre jedlo.

Ušatý ježko doma

Vedenie ušného ježka doma je celkom jednoduché. Všeobecne platí, že žije v zajatí bez problémov, ak bol prijatý v ranom veku. Toto zviera je dobre zvyknuté na život v bunkách. Ak je ježko v dome ako dospelý, potom pre neho môže byť veľký stres, pretože zviera pravdepodobne zomrie. Nemôžete si vziať tieto zvieratá domov tým, že ich nájdete v lese, pretože nesú mnoho chorôb. Najpriaznivejším biotopom pre ježka je vôľa, kde prinesie viac výhod, než bude zbytočne tráviť život v klietke.

Potraviny pre ježkov možno nájsť v mnohých obchodoch s domácimi zvieratami. Dnes, Eared ježko žijúci v klietke doma je ďaleko od nezvyčajné. Kúpiť pichľavé dieťa môže a v špecializovaných škôlkach. V pet obchod, náklady sa pohybujú okolo 4000-7000 tisíc rubľov. Nákup buniek a všetko potrebné vybavenie pre údržbu bude tiež potrebovať asi 5000 rubľov.

Ježek potrebuje priestrannú, veľkú klietku alebo drevenú krabicu, ktorá bude mať vysoké strany. Materiál naliaty do článku je predovšetkým piliny, suchá tráva, slama. Žiadne noviny alebo papiere, takéto materiály by boli nepohodlné pre ježka.

Pri nákupe ježka by ste nemali zabúdať, že klietka by mala byť očistená od výkalov po celú dobu, misky by mali byť čisté, voda by mala byť vždy naliata. V špinavých podmienkach môže ušatý ježko ľahko chytiť infekciu a rýchlo zomrieť bez náležitej pomoci.

Eared ježkovia majú veľmi radi voľný priestor. Preto jednoducho umiestnite zviera do klietky a zabudnite na to - nebude to fungovať. Chôdza zvieraťa by mala byť aspoň dvakrát denne niekoľko hodín v miestnosti alebo v lete (pod dohľadom) na ulici.

V noci sa ježko bude správať hlasno, pretože je to nočné zviera. Preto, ak máte citlivý sen, budete musieť premýšľať o oddelenej miestnosti pre zviera. Plant Eared ježko, premýšľajte niekoľkokrát. Toto zviera nie je prispôsobené životu v byte.

Čo kŕmiť?

Obľúbené jedlo z týchto zvierat sú mravce, chrobáky a larvy hmyzu, rôzne jedlé semená, šťavnaté bobule. Niekedy potraviny pre ježkov môžu byť malé hlodavce alebo jašterice. Okrem toho, ježkovia jedia ropuchy alebo mäkkýše. Môže ísť loviť na dlhé vzdialenosti, vytvárať si nové obydlia pre seba alebo obsadzovať staré diery. Ježkovia majú dobrý sluch, vďaka ktorému veľmi rýchlo nájdu korisť a vytiahnu ho z ťažko dostupných miest.

Ježkovia sa veľmi zriedka živia vegetáciou. Ale niekedy sa v ich strave objavujú mladé kvety, výhonky a plody.

Echo ježko je veľmi ťažké naplniť brucho plné. Stále hľadá potravu. Ale ak nemôžete nájsť nič, potom ježkovia ľahko prežiť nedostatok potravín a vody po dobu 10 dní.

Fakt! Ježek, prezimujúci, musíte získať toľko tuku za sezónu. Preto, keď sú hore, sú v neustálom hľadaní potravy.

Zvieratá žijúce na južnejších územiach takmer nikdy neskončili. Jedinými výnimkami sú prípady, keď je v biotope príliš málo potravín, napríklad kvôli suchému letu.

Reprodukcia a dlhovekosť


Sexuálna zrelosť u žien nastáva skôr ako u mužov. Takže samice Eared ježkovia dozrievajú už na konci prvého roku života. Muži však vstupujú do veku sexuálnej zrelosti iba o dva roky.

Obdobie párenia prichádza s nástupom jarného topenia. Pre severných predstaviteľov začína toto obdobie koncom marca - začiatkom apríla. V južných jednotlivcov - na začiatku júna. V období párenia, zvieratá produkujú ostrý zápach, ktorý priťahuje jednotlivcov k sebe navzájom. Niekoľko mužov bojuje za tú istú samicu. Zaisťujú porážku a uštipnutie na citlivých miestach: uši, nosy, labky. Samica je priťahovaná najsilnejšou a najviac dominantnou.

Akonáhle nastane párenie, samec odíde na svoje územie a samica začne hľadať dom na narodenie detí. Má jeden mesiac. Narodil sa v rozmnoženiach 8 - 10 kusov, počas tohto obdobia sú holé, slepé a hluché. Ezhata otvorené oči asi mesiac po narodení. V tomto mesiaci sa aktívne živia materským mliekom a potom postupne prechádzajú na nezávislé hľadanie potravy. Akonáhle ježkovia dosiahnu dva mesiace, začnú hľadať územie pre nezávislý život.

Priemerná dĺžka života ušatých ježkovcov môže byť 6-8 rokov. V prírode však žijú oveľa menej kvôli vysokej konkurencii a prítomnosti veľkého počtu predátorov, ktorí tu a tam chytia ježkov na ceste. Takéto zvieratá ako líšky, jazvečky, vlci radi profitujú z ježkov.

Eared ježko v červenej knihe

Tento druh je uvedený v červenej knihe. Červená kniha obsahuje iba tie zvieratá, ktorých druhy musia byť chránené a chránené všetkými možnými spôsobmi.

V Rusku sa nachádza hlavne v stepných regiónoch a za teplého počasia, ako aj v miernom podnebí. Poľnohospodári oceňujú ježkov - ničia škodlivý hmyz, ktorý spôsobuje obrovské škody na plodine.

Kto loví ježka?

Eared ježkovia sa obávajú veľkých predátorov: medveďov, líšok, psov, jazvecov. Lišky sa snažia riadiť ježka do vody - tam je bezmocný. Vo vode musí ježko plávať, narovnať sa z hrudky a líška ho chytí za nos. Badger vs. ježko má silné zbrane - ostré dlhé pazúry a krásnu vôňu.

Video: ježko (Hemiechinus auritus) t