Fulmar (Fulmarus glacialis) - popis, lokalita

Hlúpe - celkom zaujímavý morský vták, ktorý patrí do kategórie roľkovcov. Títo jedinci dostali svoj vzácny a veľmi neobvyklý názov pre príliš prejavenú dôveru v ľudí. Títo vtáci sú úplne bez strachu, keď sa k nim človek priblíži. V otvorenom vodnom priestore môžete vidieť, ako hlúpe nasledovať lode.

Charakteristiky druhu

Загрузка...

Muži dosahujú dĺžku od 45 do 48 centimetrov pozdĺž tela, zatiaľ čo majú dosť husté telo. Rozpätie krídla impozantného blázna je asi 110 cm. Napriek takýmto rozmerom je telesná hmotnosť vtákov v priemere maximálne 850 gramov. Ak porovnáme samce a samice, potom sa prakticky nelíšia veľkosťou.

Zobák bláznov má priemernú veľkosť a vyniká len špičkou, ktorá pripomína háčik. Krídla sú pomerne dlhé a široké, majú špicatý tvar. Ocas hlúpeho stredu, na konci mierne zaoblený. Napriek ich nízkej hmotnosti majú tieto vtáky silné labky, ktoré sú kombinované s ostrými pazúrmi. Perie na tele je veľmi hrubé, perie je dosť tuhé. Mäkká oblasť je pozorovaná len v bruchu.

Hlúpy sa dnes stretávajú s dvoma druhmi peria. Môžu byť tmavé alebo svetlé. Môžete pochopiť, čo bude farba v ranom veku, keď sú mláďatá stále pokryté dole.

Spravidla platí, že v mláďatách má prvý nadol určité farby. Biele perie možno pozorovať na hlave, ako aj na krku av oblasti brucha. Priamo uprostred bruška je šedivý bod. Plocha chrbta a krídel je tiež sivá. Ak má mláďa našuchorenú sivú farbu, znamená to, že bude mať tmavú farbu ako dospelý.

V druhej verzii sa chmýří na hlave stmavne a nakoniec sa zmení na sivastý odtieň, ako na zadnej a iných častiach tela. Mladiství majú rovnakú farbu ako dospelí príslušníci tohto druhu.

Jednotlivci v dospelom veku a svetlého tieňa majú biele perie na hlave a bruchu, šedivosť je extrémne zriedkavá. Chrbát je reprezentovaný šedým perím s hnedým nádychom. Treba poznamenať, že horné perie má tmavosivú farbu, zatiaľ čo spodné perie sú mierne svetlejšie. Okolo očí môžete vidieť aj škvrny vo forme prstencov tmavej farby. Za očami sú sivé škvrny. Niektorí jedinci majú čisto bielu farbu, ktorá má len sivastý odtieň. Existujú aj vtáky, ktoré sú úplne pokryté perleťovým perom.

Tmaví predstavitelia bláznov majú prevažne zafarbenú šedú farbu, len na okrajoch majú biele perie. Krídla sú pokryté väčšinou tmavým perím. Nohy majú žltý odtieň, alebo niekedy tam sú labky bledozelenej farby. Iris je prezentovaná v hnedej farbe.

Zobák mení svoju farbu v závislosti od ročného obdobia. V teplej sezóne na jar av lete sa zobák stáva svetlozelenou. Bližšie k pádu mení svoju farbu na tmavšiu. Je zaujímavé všimnúť si, že čím viac sivej perie vtáka, tým menšia je veľkosť zobáku.

Na čo sa živí blázni?

Základom menu hlúpe sú ryby, mäkkýše, kaviár, raky a iné bezstavovce. Obľúbené jedlo pre tieto vtáky je antarktický krill. Ak nie je možnosť získať takéto jedlo, blázni môžu použiť vnútornosti mäkkýšov, mrkvu, ako aj droby z rýb. Počas obdobia rozmnožovania môžu blázni dokonca jesť nejaké rastliny.

Pre korisť, blázni idú k moru, aj keď to nerobia za letu, ale idú dole na hladinu mora. Chytiť ryby alebo niečo jedlé, vtáky doslova ponoriť pod vodou, ponorenie ich hlavy do očí. Akonáhle sa hlúpy človek dostane korisť, okamžite chytí ho s zobákom, po ktorom okamžite prehltne to úplne.

Treba poznamenať, že blázni lovia neďaleko od pobrežia, rovnako ako lietajú 200 kilometrov. Najčastejšie hľadajú jedlo v blízkosti plavidla rybárov.

Hlúpe chuť k jedlu je dosť výrazná, keď sú schopní prehltnúť až pol kilogramu mäsa. Vzhľadom k tomu, že proces trávenia potravy z týchto vtákov je zrýchlený, po niekoľkých hodinách môžu ísť znovu loviť.

Kde sa stretávajú blázni?

Územím distribúcie tohto druhu vtákov sú severné časti Tichého oceánu a Atlantického oceánu. Okrem toho sa s nimi môžete stretnúť na Aleutských ostrovoch, v oblasti Beringovho prielivu, ako aj na ostrovoch Commander a Kurile. Počas obdobia rozmnožovania môžete vidieť vtáky na brehoch Grónska a Severnej Ameriky.

V čase, keď vtáky migrujú, možno ich nájsť aj na území japonských ostrovov, v Kalifornii a Španielsku. Niekedy sa hniezdi blázni nachádzajú v Spojených štátoch, Škandinávii, Rusku, Nemecku, Kanade a Francúzsku.

Niečo hlúpe


Dnes existujú dva typy hlúpe, ktoré sa líšia hlavne na území, kde sa nachádzajú. Bláznivé obyčajné druhy sa nachádzajú v severnej časti Tichého oceánu a Atlantického oceánu. Antarktickí blázni sú distribuovaní hlavne mimo pobrežia Antarktídy.

Ako sa množiť?

Nezmysel - lojálni a konštantní vtáci, ktorí vytvárajú jeden pár na celý život. Aby sa prilákala samica, zástupcovia mužskej polovice zvyčajne stúpajú dosť vysoko nad hladinu mora, pichajú a klapajú krídlami s pazúrmi. Ak žena súhlasí s odborom, ticho na ňu odpovedá, bez toho, aby sa hlasno držela a tlieskala zobákom.

V prírode sa blázni nachádzajú v celých kolóniách, ktoré môžu zahŕňať niekoľko stoviek tisíc vtákov. Radšej sa usadzujú na skalnatých brehoch. Tu hľadajú miesta pre hniezda v štrbinách, rôzne otvory v skale. Po nájdení takejto diery ju vybavia sušenou trávou.

V prvých mesiacoch mája, samica kladie jedno vajce do hniezda, tradične má bielu farbu a niekedy je pokrytá sivými škvrnami. Chick sa vyliahne asi za 50-55 dní. Po celú dobu, samica a samec inkubovať vajcia, čo robí na oplátku.

Video: hlúpe (Fulmarius glacialis)

Pozrite si video: Vomiting bird Northern Fulmar Fulmarus glacialis (November 2019).

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...