Pižmo ox - popis, lokalita, životný štýl

Musk ox, alebo ako sa to nazýva aj muškát, bol určený špecialistami v samostatnej jednotke kvôli svojim jedinečným vlastnostiam. Majú dlhé vlasy a jemný chvost oviec a býčie roh. Patria do rodiny bovids, v ktorej tvoria 2 poddruhy: prvý si vybral sever Kanady, a druhý si vybral Grónsko a Kanadské ostrovy ako svoje hlavné biotopy. Zástupcovia oboch poddruhov okrem týchto hlavných regiónov tiež žijú v malom počte vo Švédsku, Nórsku a na Sibíri. Zároveň jeho sused, sob, žije v takmer rovnakých zemepisných šírkach ako pižmoška.

Vo vedeckých kruhoch sa stále vyskytujú spory týkajúce sa systematizácie postavenia týchto zvierat, ale podľa názoru väčšiny vedcov by sa mali pripisovať kozej podrodine, zatiaľ čo pred začiatkom XIX storočia sa pripisovali inej podrodine - hovädziemu dobytku. Tento zmätok je s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobený skutočnosťou, že mladé voly teľatá sa nazývajú skôr teľatá než jahňatá, a samičky samíc, v tomto poradí, sa tiež nazývajú otelenia a nie jahňatá.

Lokalita a špecifické črty

Moderné vedci sa domnievajú, že pižmo voly sú jedinými zástupcami tohto rodu. Vedci tiež predpokladajú, že ich predkovia žijúci v miocéne obývali centrálnu časť ázijského kontinentu, najmä himalájskych hôr. Približne pred 3,5 miliónmi rokov sa ich predkovia sťahovali na sever Ázie. V Illinois, v dôsledku zaľadnenia, boli schopní šíriť sa na sever amerického kontinentu a do dnešného Grónska. Hospodárske zvieratá sa značne znížili pred 130 tisíc rokmi - v dôsledku prudkého otepľovania. Toto obdobie sa úspešne prenieslo na voly a sobov.

Volské mušky, ktoré v poslednej dobe žijú v Arktíde, takmer úplne zmizli z územia Eurázie. Z územia Aljašky tento druh zmizol v devätnástom storočí, ale bol znovu zavedený v prvej polovici dvadsiateho storočia. Dnes žije na Aljaške asi 800 zvierat tohto druhu a ich populácia naďalej rastie. V Ruskej federácii sa tento druh usadil na území ostrova Wrangel a polostrova Taimyr. Územia, kde tieto zvieratá žijú v našej krajine, sú chránené a chránené príslušnými právnymi predpismi. Celková populácia v súčasnosti predstavuje až 25 tisíc hláv.

Vzhľad zvierat bol formovaný povahou života a ich prostredia. Takže, aby sa znížili tepelné straty tela a zabránilo omrznutiu, nie sú žiadne vyčnievajúce časti kostry. Okrem toho sú ich telá pokryté dlhou a hustou hnedou alebo čiernou vlnou. Mimochodom, farba je dôležitá, aby sa zachytili drobky slnečného tepla (ale sú tu aj biele zvieratá, veľmi zriedka). Z vlny pižmových volov vyčnievajú len kopytá, pery, nos a rohy. Pred letným obdobím, zvieratá miznú, a ich vlasy sa skráti, ale v zime rastie späť a objaví sa mäkká podsada. Vlna pižmoviek je vysoko cenená a vlna bieleho pižma je obzvlášť cenená.

Zvieratá sú dosť veľké (v kohútiku a nad 130 cm), s priemernou hmotnosťou 280 kg, ale aj oveľa väčšie exempláre (až do 700 kg). Samice sú zvyčajne menšie ako samce. Všeobecne, oblasť pobytu zvieraťa môže byť určená výškou a hmotnosťou: tieto priemery sa líšia pre tieto zvieratá z regiónu do regiónu. Rohy sú v oboch pohlaviach, ale len muži sa môžu pochváliť dlhými (70-75cm) rohmi. Hneď za krkom je malý hrb. Predné končatiny sú kratšie a svalnatejšie. S očakávaním, že sa zviera bude pohybovať na skalnatých povrchoch a na zasneženej kôre, sú kopyta dosť veľké. Predné sú zároveň širšie ako zadné - je vhodnejšie kopať si vlastné jedlo so širokými kopytami.

Hlava zvieraťa je silná a mierne dlhšia ako zvyšok jatočného tela. Okrem rohov, tam sú oči (tmavo hnedé) a malé (asi šesť centimetrov) uši na to. Chvost je malý (asi 15 centimetrov). Vôňa a zrak - vynikajúci, schopný vidieť v tme. A nepriatelia a priatelia, okrem zraku, sa vyznačujú čuchom.

Najväčšie exempláre sa nachádzajú na západe Grónska a najmenšie na severe. Pižmo vos nevyzerá ako yak alebo bizón, napríklad nielen externe, ale aj ich diploidný súbor chromozómov sa líši: pižmo má 48 párov chromozómov a bizón a yak majú 60 párov.

Názov je pižmový, muškátová šťava získaná vďaka tomu, že jeho žľazy produkujú zvláštne tajomstvo, ktoré má výrazný zápach.

Životný štýl muškátu a jeho charakter


Pižmový býk žije v skupinách, ktorých počet sa mení v zime av lete: do 20, resp. V zime a do 20 v lete. Každá skupina zvierat zároveň nezabezpečuje územie biotopu, ale pri pohybe používa tie isté trasy, ktoré sú označené. V skupinách zvierat sa pozoruje prevaha dospelých jedincov nad mladými, zatiaľ čo v zime to môže byť vyjadrené skutočnosťou, že dospelé zvieratá môžu vytlačiť mladé zvieratá z miest s bohatším jedlom. Ako už bolo spomenuté, skupiny pižmoviek sa pohybujú po určitých trasách, zatiaľ čo v zime av lete sú smery týchto trás odlišné. Takže v zime uprednostňujú pohyb v smere na juh av lete vyhľadávajú jedlo, pohybujú sa pozdĺž brehov riek. Jedná sa o veľmi vytrvalé zvieratá, ktoré dokážu udržať svoju rýchlosť až 40 km / h po dlhú dobu, ak sú v nebezpečenstve. Vzhľadom na ich veľkosť sú však pomalé a neuspelé. A ak nie je potreba, nerobia dlhé prechody.

Mrazy v ich biotopoch niekedy klesajú pod 60 stupňov Celzia pod nulu. Tento chlad je ľahšie znášať dlhou, hustou srsťou a hustou podsadou, ako aj podkožným tukom.

Nepriatelia

Загрузка...

Prirodzenými nepriateľmi v biotopoch pižmových volov sú medvede (grizzly a polárne) a polárne vlky, ale pižmové voly nie sú plaché zviera a keď sú napadnuté napríklad jediným vlkom, pižmové voly sa stávajú krúžkom, v ktorom sú teľatá a samice. Keď útočia, pižmo voly umožňujú všetko, čo im príroda dala na obranu a obranu (kopytá a rohy). Tento spôsob obrany nefunguje, keď je útočník muž s pištoľou, potom osoba používajúca tento spôsob ochrany zvierat môže zničiť všetky zvieratá v stáde.

Keď sa objaví nebezpečenstvo, pižmo voly čuchajú, čuchajú a řvajú a teľatá sa pijú.

V priebehu minulého storočia sa zvieratá výrazne znížili, avšak v dôsledku dodržiavania pravidiel poľovníkmi a boja proti pytliactvu sa hospodárske zvieratá postupne zvyšujú.

jedlo


Okrem ochranných funkcií je úlohou vodcu aj hľadanie pastvín. V zime sa zvieratá pohybujú menej, čo v prvom rade pomáha znižovať príjem kalórií a po druhé prispieva k tráveniu potravy. V biotopoch pižmových volov nie je veľká rozmanitosť rastlinných potravín, takže ich strava je dosť zlá. Vzhľadom k tomu, že Arktické leto je krátke, pižmové voly nemajú čas akumulovať dostatok tuku, musia byť spokojní so suchými rastlinami, ktoré získavajú pod snehom. V skutočnosti sa im to však podarilo: pižmoň môže vnímať a získavať potraviny z hĺbky pol metra. Počas zimného obdobia sa k ich strave pridávajú machy a lišajníky, a ak majú šťastie, pridajú sa rastliny trpasličí tundry. A v zime sa zvieratá snažia zostať na svahoch hôr, kde vietor fúka sneh a poskytuje voľný prístup k jedlu.

V lete je strava obohatená o ostrie a listy. Okrem toho v lete pižmové voly hľadajú soľné olizy, aby doplnili diétu o potrebné makro a mikroelementy.

Reprodukcia a dlhovekosť

Obdobie párenia týchto zvierat začína koncom leta a trvá niekoľko mesiacov. Samice a mladiství tvoria skupiny, pre ktoré muži začínajú bojovať v súbojoch. Víťazi takýchto bojov tvoria hárem, na ktorý agresívny vlastník ani nedovoľuje, aby sa niekto priblížil.

Potom, čo ženy v skupine víťazov otehotnejú, nie je žiadna stopa po mužskej agresii, ale v období gestácie potomstva sa zástupcovia mužského harému stanú agresívnymi. Obdobie tehotenstva potomstva trvá osem až deväť mesiacov, po ktorom sa objaví jedno (menej často dva) teľatá, ktoré váži sedem až desať kilogramov. O necelú hodinu neskôr sa novorodenci už môžu postaviť na nohy a po týždni sa teľatá zhromaždia v skupinách na spoločné hry. Počas nasledujúcich šiestich mesiacov života sa teľa živí materským mliekom a počas tejto doby získa až 100 kg hmotnosti. Prvé 2 roky sú dieťa a matka neoddeliteľné. Dospelé teľa sa považuje za vo veku troch rokov, ale samice sú pripravené niesť a porodiť potomstvo v druhom roku svojho života. Pižmové býky žijú v zajatí do veku 25 rokov a v prirodzených podmienkach je tento priemer v priemere 12-14 rokov, aj keď existujú prípady, keď jednotliví muži žijú 20 rokov.

Ekonomická hodnota

Okrem hnedej a bielej vlny pižmovky, ktorá už bola spomenutá, je cenná aj ich podsada, nazývaná giviot. Počas liatia z jedného zvieraťa môžete získať až 2 kilogramy podsady. Zo zvierat žijúcich v zajatí, giviot dostať česaný, a divoký giviot zhromaždené z vegetácie v biotopoch. Zvieracie mäso je ako hovädzie mäso a tuk pripomína mäsové mäso. Avšak mäso a tuk majú skôr výrazný pižmový zápach.

Video: pižmoň obyčajný (Ovibos moschatus)

Загрузка...

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...