Divoký zadok - popis, lokalita, životný štýl

Divoký osol patrí do rodiny koní, odlúčenie koní. Domestikovaná forma týchto zvierat už dlho zohráva dôležitú úlohu v ekonomickej aktivite a kultúre. Vedci zistili, že rod Equus vznikol asi pred 4,5 miliónom rokov. To bolo od neho prišli moderné osly.

vzhľad

Výška dospelých sa pohybuje od 90 do 155 cm, podľa anatomickej štruktúry sú divé osli veľmi podobné koni. Kone majú 6 bedrových stavcov a na divokom somárovi je 5.

Podľa vonkajších znakov je však rozdiel medzi týmito druhmi zvierat vyjadrený jasnejšie. Osli majú väčšiu veľkosť hlavy. Ich uši sú dlhšie a hrubšie. Vo vnútri uší rastú pomerne dlhé vlasy. Ich telá sú predĺžené a záď je krátka. Osli môžu mať inú farbu. Existujú jedinci šedej, čiernej, hnedej farby. Existujú aj biele plemená osla. V žalúdku, okolo očí a pred papulou je srsť biela. Chvost a hriva sú pokryté tuhými štetinami. Na konci chvosta má strapec. Kohútik nie je silný a hriva je krátka. Tmavý pruh beží pozdĺž chrbta v strede. V závislosti od poddruhu môžu byť na tele pruhy umiestnené na nohách alebo ramenách zvieraťa.

Kopytá predstaviteľov druhov sú čierne. Päty sú umiestnené vysoko, na bokoch sú mierne sploštené. Kopytá sú veľmi dobre prispôsobené na pohyb po Vysočine. Nie sú však určené na rýchle sťahovanie. V tomto prípade môže osol zrýchliť na 70 km / h.

jedlo

Vzhľadom k ich neokázalosť, po dlhú dobu, môžu jesť skromné ​​jedlo obsahujúce veľmi málo živín, ktoré môžu dostať v púštnom teréne.

Jedia konáre kríkov, trávy, arabskej gumy. Divoký osol je schopný dlhodobo bez vody. Zvyčajne pijú 1 každých pár dní. To ich odlišuje od ostatných kopytníkov nachádzajúcich sa v Afrike, ktoré potrebujú vodu denne.

habitat

Predtým niektoré poddruhy žili v severných oblastiach Afriky, ako aj v niektorých častiach Ázie. Ale aj v časoch antického Ríma boli ľudia domestikovaní, po čom zo všetkých týchto miest úplne zmizli zástupcovia tohto druhu.

Tieto zvieratá možno dnes vidieť iba v Etiópii, Džibuti, ako aj v krajinách ako Sudán a Somálsko. Nachádzajú sa aj v Eritrei. Malá populácia žije v jednej z izraelských rezerv. V 80. rokoch predstavoval celkový počet predstaviteľov tohto druhu iba približne 1000 jedincov. V nasledujúcich rokoch sa ich počet znížil. Počas občianskej vojny v Somálsku úplne zmizli. Výskumníci sa obávajú, že to isté sa stane čoskoro v Etiópii.

Veľkosť populácie udržiava len Eritrea. Žije tu asi 400 divých oslov.

Okrem zvyčajných divokých somárov sú tu aj domáci, ktorí opäť voľne žijú. Existuje mnoho takýchto zvierat po celom svete. Sú tam, kde pôvodne žijú divokí osli. Vedci to považujú za nebezpečný jav, pretože je vysoká pravdepodobnosť miešania. Potom sa stratí genetika čistých divokých oslov.

Asi 1,5 milióna takýchto oslov žije v austrálskych stepiach. V juhozápadných Spojených štátoch, tam je asi 6000.

Na Cypre, ako aj na polostrove Karpas žijú voľne žijúce osly. Ich vlna je zafarbená čierna alebo hnedá. V porovnaní s divokými somármi sú o niečo väčšie a majú pruhy na nohách, ktoré sa podobajú vzoru na tele zebier.

typy


Dnes sú v prírode 2 poddruhy. Žijú v Somálsku, v severnej Etiópii, ako aj v Eritrei. Populácia týchto zvierat sa nachádza na pobreží Červeného mora.

Osoby žijúce v Somálsku sú veľké. Majú tmavú farbu a na nohách majú pruhy tmavej farby. Žijú v blízkosti Adenského zálivu. Sú to somálski divokí osli.

Ďalším poddruhom sú núbijské divoké somáre. Sú o niečo menšie ako ich kolegovia. Jedinci sú ľahší, na chrbte je jasne viditeľný „chrbtový kríž“. Poddruh žije v Sudáne, severnej Etiópii a tiež v Eritrei. Samice a samci nemajú vonkajšie rozdiely.

správanie

Tento druh nebol dostatočne študovaný. Oni zvyčajne žijú v polopúšti, púšti. Žijú v rodinných stádach, ako aj v zebrách. V každej takejto skupine je vodca. Spravidla je to starý osol. Okrem neho skupina zahŕňa mladistvých a asi 10 žien. Keďže neustále hľadajú potravu a zdroj vody, rodinné stáda putujú z miesta na miesto a cestujú na dlhé vzdialenosti. Ich správanie je vždy starostlivé.

Domáce osly, ktoré sa nazývajú osli, sú oveľa bežnejšie. Sú potomkami divých oslov. Väčšina jednotlivcov má sivú farbu. Sú však aj čierne, hnedé a dokonca biele. Vlna môže byť dlhá aj krátka. Niekedy sú kučeravé osly.

rozmnožovanie

Vo veku 2-2,5 rokov sa voľne žijúce osly stávajú sexuálne zrelé. Najčastejšie sa párenie vyskytuje na jar, ale môže byť v ktoromkoľvek inom ročnom období. Počas tohto obdobia sa muži, ktorí sa zvyčajne líšia v pokojnom správaní, stávajú veľmi temperamentnými. Tí, ktorí nemajú pár, začínajú bojovať s vodcami. Boj nie je obzvlášť krutý. Je menej pokojný ako mnoho iných pevných látok. Muži môžu vstať, uhryznúť nepriateľa nohou alebo krkom. Počas obdobia párenia samci vydávajú hlasné, nemelodické výkriky.

Trvanie tehotenstva - 1 rok, niekedy oneskorené až na 14 mesiacov. Zvyčajne sa narodil 1-2 dieťa. Ihneď po narodení sa vyvíjajú celkom dobre. Za 6-8 mesiacov začínajú žiť nezávisle. Predtým ich samica kŕmi mliekom. Vyrastajú do dvoch rokov. Niekedy sa krížili s koňmi, po ktorých sa narodili muly. V zajatí môžu zástupcovia druhov žiť asi 21-25 rokov.

Nepriatelia v prírode

Vzhľadom k tomu, osly zvyčajne žijú v oblastiach s nepriaznivým podnebím. V prírode nemajú takmer žiadnych nepriateľov. Predtým sa často stali obeťami levov, ale dnes sa ich biotopy navzájom neprekrývajú.

Napriek tomu sa počet divokých oslov znižuje. Dlho boli chránení. Ľudská činnosť je dôvodom poklesu počtu.

Diví osli sú zvyknutí žiť v púšti, kde nie je ľahké nájsť žiadne vodné telo. Ľudia však zaberajú viac a viac vhodných miest na zavlažovanie oslov a najlepších pastvín. Výsledkom je, že diví osli sú nútení žiť prakticky v púštnej oblasti, kde ani voda, ani jedlo nie je dostačujúce ani pre takéto nenáročné zvieratá. Okrem toho dochádza k postupnej degenerácii divých oslov v dôsledku častých párovaní s domácimi príbuznými.

Dnes je na svete asi 500 divých oslov. Na záchranu druhu a zvýšenie počtu jedincov sa začali umelo pestovať. V zajatí sa rýchlo skrotia.

Zaujímavé fakty

  1. Osol môže niesť dvoch dospelých na chrbte na dostatočne dlhej vzdialenosti.
  2. V staroveku bolo v severnej Afrike mnoho divokých oslov. Pre niekoľko tisícročí pred naším letopočtom boli jednotlivci domestikovaní Egypťania. Boli použité na komerčné účely. Tieto zvieratá sú veľmi silné a odolné, tolerujú horúcu klímu.

Video: divoký zadok (Equus asinus)