Malý Panda - popis, lokalita, životný štýl

Jasný červenovlasý člen rodiny je takmer nič ako obyčajné pandy. V opačnom prípade sa nazýva červená mačka, podľa externých údajov sú podobnosti s mývalov. Tieto svižné a vtipné zvieratá sú často protagonistami videa. Vyznačujú sa svojou vitalitou, vynikajúco stúpajú po stromoch a nemajú takú nešikovnosť, ktorá je inherentná vo väčšine ostatných pand. V dnešnom článku budeme študovať všetko, čo ovplyvňuje tieto chlpaté tvory, zoznámime sa s funkciami v poriadku.

popis

  1. Svojimi rozmerovými charakteristikami tieto zvieratá rastú o niečo viac ako domestikované mačky, môžu byť porovnávané s Meinkun. Podľa tela, zástupcovia rodiny rastú do 60 cm maximálne s telesnou hmotnosťou 5 kg. Charakteristickým znakom je predĺžený chvost, ktorý vo veľkosti môže narásť až na pol metra. Podlhovastý tvar trupu, srsť je hustá, hustá a stojaca. Z tohto dôvodu sa zdá, že zviera je hrubé a veľké, než je v skutočnosti.
  2. Malé pandochki sa líšia malé zaoblené vzpriamené uši. Papuľa je matná, sladká, pery okolo okrajov sú čierne pigmentované, takže sa zdá, že zviera sa usmieva. Oči sú tmavé, lesklé. Na chvoste sú zo všetkých strán ovinuté pozdĺžne pruhy. Jednotlivci ženskej a mužskej príslušnosti nemajú medzi sebou jasné rozdiely. Je to, že samičky majú čistšiu hlavu a menej tela.
  3. Labky sa skrátili a husté, kefy boli hrudkovité a zhromaždené, silne chlpaté. Sú prispôsobené pre pohyb na klzkom teréne a snehu. Tieto pandy milujú zimu, ich srsť je hustá a otepľuje sa. Pazúry zakrivené, pomáhajú zvieratám vyliezť na stromy a iné výšky. Pri chôdzi sa ruky neodvíjajú úplne, panda na ne len polovica.
  4. Tieto predátory majú zakrivený prst umiestnený tesne pod zápästím. Je odvrátená od zvyšku prstov, pomáha uchopiť korene a iné časti rastlín. Pokiaľ ide o odtieň srsti, nie je vždy červeno-červená. Niektoré pandy, ktoré žijú na západe, môžu byť maľované hnedo-žltej farby. Červený pigment je potrebný u tých predátorov, ktorí sa maskujú medzi lišajníkmi, ktoré sú v Číne.

Spôsob života

  1. Títo rodinní príslušníci radšej žijú oddelene, neradi sa zhromažďujú vo veľkých skupinách. Niektorí partneri sa rozchádzajú počas celej sezóny, s výnimkou obdobia párenia. Avšak, 2-3 osoby môžu dostať spolu a robiť to dobre. Pokiaľ ide o územie, na muža je najmenej 5 metrov štvorcových. km. pozemkov. Jednotlivci ženského pohlavia zaberajú polovicu plochy.
  2. Hranice ich majetku sú nevyhnutne označené zvláštnym tajomstvom, ktoré sa nachádza v blízkosti konečníka a na nohách zvieraťa. Označujú sa aj výkaly a moč. Zápach, ostatní členovia skupiny môžu určiť, aké pohlavie, vekovú kategóriu a plodnosť vlastník stránky.
  3. Tieto zvieratá dávajú prednosť zostať hore za súmraku. Vo dne spia, zaberajú voľné dutiny alebo špeciálne domy postavené na stromoch. Počas spánku, môžu zakryť svoje hlavy s ich chvosty, stočiť sa do lopty, alebo sedieť a dať svoje hlavy na hrudi. Spiace pandochki vždy spôsobiť náklonnosť.
  4. Pokiaľ ide o teplé obdobie, členovia rodiny sa neskrývajú v hniezdach. Napínajú brucho na konáre a ovinú sa, znižujú labky a chvost. Po spaní nasleduje povinná premývacia procedúra, pretože reprezentované osoby sú celkom čisté. Lízajú, trú, robia si masáž na stromoch alebo skalách.
  5. Zaujímavosťou je, že chvost zvieraťa pôsobí ako vyváženie, keď zviera skáče z vetvy do vetvy alebo prechádza stromami. Avšak, akonáhle zostúpi na zem, stratí chvost túto funkciu. Keď panda klesá zhora, robí to hlavou dole. Ocas môže krútiť kmeň alebo sledovať rovnováhu.
  6. Tieto zvieratá milujú drobivý sneh a rýchlo sa pohybujú po ňom. Sú stabilné na ľade, bežia krásne na zemi a pravidelne stoja na zadných nohách. Pandy sa vyznačujú hravosťou, najmä keď žijú v skupinách. Môžu dokonca napadnúť kameň a táto hra bude jednostranná.

životnosť

  1. V ich prirodzenom prostredí žijú členovia rodiny asi 10 rokov, čo je takmer polovica trvania zajatia. Zaznamenáva sa záznam pandy s dlhou životnosťou, ktorá sa v zoologickej záhrade zmenila na 18 rokov.
  2. Prezentovaná skupina plemien je schopná kontrolovať metabolizmus a starať sa o jeho trvanie. Znižujú alebo zvyšujú výkon normy, v tomto ohľade sa stávajú podobnými notoricky známym lenivostiam.
  3. Pokiaľ ide o existenciu v podmienkach chladných klimatických regiónov, pandy znižujú spotrebu energie a šetria tak energiu. Inak by sa nemohli zahriať. Z techník je možné vybrať zvláštnosť skladania do zhluku, vzhľadu zvieraťa vyzerá ako našuchorená guľa vlny.

obydlia

  1. Nie je možné volať týchto stredne veľkých jedincov veľmi často. Žijú hlavne v Nepále v Číne, v severovýchodnej časti Indie. Z Nepálu, bližšie k západu, neboli jedinci tohto plemena splnené. Vlasti sú himalájske hory, ich juhovýchodná časť. Dravci môžu vyliezť 3-4 km. nebi. Avšak predkovia dnešných pandy sa stretli vo vyššej nadmorskej výške, o čom svedčia pozostatky nájdené.
  2. Ak budete postupovať podľa údajov expertov, pandy značne znížili svoju distribučnú oblasť v dôsledku poveternostných podmienok. Podnebie sa neustále mení a vyžaduje mierny výkon pri teplotách okolo 15-20 stupňov. Preto sa zvieratá začali hľadať vhodné miesta pre seba, nechali tam, kde nie sú pohodlné.
  3. Zástupcovia rodiny žijú medzi stromami, ako smrekovec, ihličie. Môže žiť v zmiešanom pruhu. Pandy žijú v porovnateľnej vlhkosti, kde lišajníky a mach rastú dobre. Preto potrebujú takú kožušinu, ktorá umožňuje masku.
  4. Napriek pokojnej povahe týchto zvierat, stále majú nepriateľov v ich prirodzenom prostredí. Zahŕňajú snežné leopardy a vlky. Avšak títo predátori sa stávajú menej, resp. Znižujú riziko útokov na pandy. Jednotlivci sa snažia hľadať spásu na vysokých stromoch. Rýchlo stúpajú, potom skočia z jednej vetvy do druhej.
  5. Ak predátor chytil pandu na zemi, začne sa ohýbať v oblúku a ukazovať svoj hnev. Môže sa pravidelne vznášať na zadných nohách, po ktorých vyžaruje nepríjemný pižmový zápach. Slúži na vystrašenie nepriateľov. Očití svedkovia tvrdili, že tieto pandy hlasno kričia. Ich hlas je však tichý a jemný ako vtáčik.

prídel

  1. Stojí za zmienku zaujímavý fakt, že asi 13 hodín, dotyční jednotlivci hľadajú a jesť jedlo. Pandy sa živia hlavne na zemi. Okrem toho, tieto zvieratá sú veľmi podivné predátory. Základ stravy zahŕňa potraviny rastlinného pôvodu.
  2. Zastúpení jedinci milujú bobule, huby, žalude, bambusové výhonky a listy, lišajníky, šťavnaté byliny, korene a rôzne druhy ovocia. Skutočné kvality dravca v takomto zvierati sa zobudia bližšie k zime. V takýchto časoch pandy začínajú aktívne loviť vtáčie vajcia, hlodavce a hmyz. Sú teda uskladnenou energiou.
  3. Rovnako ako každý predátor, aj žalúdok pandy môže sotva stráviť rastlinné vlákna v dôsledku tenkého čreva. Treba poznamenať, že takéto zvieratá trávia iba štvrtinu akumulovanej energie. Hlavným zdrojom je bambus. Pandy ho dôkladne prežerú svojimi 38 zubami.
  4. Prezentovaní jedinci uprednostňujú výlučne jemné a mladé výhonky. Počas dňa zviera konzumuje asi 4 kg. takéto potraviny. K tomuto objemu sa pridá ďalších 1,5 kg. zelené listy. Napriek množstvu krmiva má nízky obsah kalórií. Je zaujímavé, že v zajatí takéto zvieratá úplne odmietajú z akéhokoľvek krmiva pre zvieratá.

rozmnožovanie

  1. Čo sa týka obdobia párenia, v posudzovaných jedincoch sa vyskytuje hlavne na začiatku alebo v polovici zimy. V tomto čase sa samci a samičky chovajú veľmi vzrušene. Sú neustále v kontakte. Muži neustále na území značkovania. Čo sa týka samíc, všetci ukazujú, že sú pripravení na pár.
  2. Aktivitu žien možno vysvetliť tým, že estrus sa vyskytuje len raz ročne. Jeho trvanie nepresahuje dni. Výsledkom je, že samica je tehotná asi 4 mesiace. Prekvapivo sa plod začína vyvíjať len 40 dní. V tejto dobe sa samica začína vybavovať hniezdo. Vyberie štrbinu v skale alebo dutinu v strome.
  3. Potom zviera líni trávu, listy a vetvičky. Obdobie pôrodu u takýchto zvierat padá na jar alebo začiatkom leta. V dôsledku toho sa narodí len jedno dieťa, v zriedkavých prípadoch môže byť viac. Po narodení sú mláďatá okamžite pokryté kožušinou. Sú úplne bezbranní a slepí.
  4. Na nejakú dobu, žena neustále olizuje deti, aby zápach značky. Keď sa matka vždy vráti domov, spozná svoje potomstvo. V prvom týždni matka neopustí domov a je stále s mladými. Po tomto čase začne loviť a vracia sa domov, aby nakŕmila mláďatá.
  5. Po 3 týždňoch sa deti zbadajú, ale zostávajú v obydlí asi 3 mesiace. V tomto veku sa samostatne snažia dostať von v noci. Len čo sa pandy stanú starými šesť mesiacov, prestanú kŕmiť materské mlieko. Potomkovia sú silne viazaní na matku, ale otca vôbec nepoznajú.
  6. Priateľstvo sa preruší v čase, keď sa samica začne znovu pripravovať na dobu párenia. V tomto čase je mimoriadne podráždená. Vo veku približne 1 roka sa mladí ľudia stávajú rovnako veľkými ako dospelí. Dosiahnu sexuálnu zrelosť bližšie k 2 rokom.

Zobraziť stav

  1. Zastúpení jednotlivci sú uvedení v Červenej knihe a sú chránení. Problém je, že tento názor je na pokraji zániku.
  2. Populácia pandy za posledných 20 rokov sa znížila na polovicu. Bohužiaľ, zoológovia tvrdia, že tento trend bude pokračovať ďalšie 3 generácie.

Vo svete existuje asi 20 tisíc takýchto jedincov. Každý rok sa ich počet znižuje. Dôvodom je človek. V dôsledku odlesňovania a ničenia prirodzených biotopov zvieratá umierajú. Okrem toho, domorodci neustále lovia pandy.

Video: Malá panda (Ailurus fulgens)