Shrew - opis, lokalita, životný štýl

Mnohé zvieratá sú trochu podobné iným druhom. Rovnaká poznámka platí pre šejk, ktorý je veľmi podobný poľnej myši. A kto nie je oboznámený s výskytom tejto rodiny šúrov, pri stretnutí so šejtrom bude trochu odradený: ako myš, ale veľmi nezvyčajný, s predĺženým papulou, ktorá je veľmi podobná proboscis, a jej chvost je veľmi dlhý, niekedy viac ako malé teľa.

Vzhľad zvieraťa

Shrew - obyčajné zviera, veľmi malé. Jeho veľkosť nepresahuje 10 cm, hmotnosť - od 4 do 17 gramov. Zadné končatiny sú však veľké, dĺžka nohy od 1 do 1,5 cm.

Papuľa je predĺžená, smerom k nosu sa postupne zužuje. Oči sú malé a okrúhle, zuby sú biele. Chvost môže dosiahnuť viac ako 7 cm, zvyčajne buď úplne plešatý, alebo môže mať niekoľko riedkych krátkych chĺpkov.

Vlasy sú zamatové. Farba v hornej časti je vždy odlišná v tom, že je tmavšia: tmavá alebo čiernohnedá, s nižším svetlejším odtieňom. U mladých jedincov je farba dvojfarebná, s jasne definovaným okrajom: chrbát je hnedý, brucho je sivé. V šejfe, ktorá už bola zima, sú po stranách červené škvrny.

druh

Vedci sa rozhodli rozdeliť týchto zástupcov pohybujúcich sa po zemi na takéto poddruhy, a teraz existujú títo ľudia:

  1. Obyčajný. Sú častejšie ako iné, zaberajú územie severnej časti Európy, kde je podnebie mierne. Žijú nielen v zmiešaných a listnatých lesoch, ale aj v podrastoch, v mokradných húštinách, v kríkoch, kde slnečné lúče len zriedka prenikajú. Často sa usadzujú v obývateľných obydliach ľudí, najmä v miestach s rastlinným odpadom.
  2. Giant. Považuje sa za vzácny druh. Dĺžka tela dosahuje 10 cm, váži viac ako 14 gramov. Papuľa má tvar kužeľa, na ktorom sú jasne viditeľné dlhé strieborné vibrácie. Miesto pre život v lese si vyberie ihličnaté a listnaté, na svahoch kopcov alebo v údoliach. To je viac obyčajný na Ďalekom východe, v Primorsky území, v Číne a Kórei. Veľmi nenasytný - za deň jej žerie 2,5 krát viac, než váži. Ale pre ňu to nie je problém kvôli tomu, že dĺžka čreva vzhľadom na dĺžku tela je veľmi veľká. Okrem toho tiež uprednostňuje dážďovky a kipsyaky ako potraviny, iné druhy túto potravu nepoznajú. Ale s menšou chuťou jedí bezstavovcov a mäso iných hlodavcov, na rozdiel od svojich náprotivkov. Reprodukcia prebieha raz ročne, veľmi zriedka dvakrát - ak je počasie a podmienky priaznivé. Aktívnejšie v porovnaní s inými šami, najmä v noci. Vedci pripisujú toto správanie skutočnosti, že sa živia dážďovkami, hľadajúc humusovú vrstvu, ktorej biomasu predstavujú červy, a táto potravina sa neodlišuje svojou výživovou hodnotou. Silné nohy sú schopné kopať dobre zem, takže obrie šejk sa môže rýchlo schovať do pôdy, aj keď je povrch zhutnený. Celý proces sa zrýchľuje: zviera vykopáva predné labky a skrýva polovicu, aktívne odhodí pôdu zadnými nohami.
  3. Malá. Žije v celej Európe, pretože sa inak nazýva európsky. Ale aj jeho biotopy sú Sibír, Ďaleký východ, Chukotka, Kirgizsko. Dĺžka jej tela je najviac 6 cm. Chvost je tiež veľmi dlhý, ale pokrytý hustými a dlhými vlasmi. Všeobecná farba je svetločervená alebo hnedá.
  4. Drobný. Toto je najmenší typ šnúrky: rozmery nepresahujú 5 cm, hmotnosť 4 gramy. Jej oči a uši sú tak malé, že si ich ťažko všimnete pod hustou kožušinou. A chvost, na rozdiel od iných poddruhov, nie je taký dlhý. Vlasy na tele sú krátke a zamatové, v lete sa farba stáva oveľa tmavšou. Zóny biotopov sú leso-tundra, lesné zóny a okrajové oblasti močarísk. Žijú na rozsiahlych územiach, od Sachalin až po Škandinávsky polostrov. Musí neustále, raz za dve hodiny, jesť, inak čelí smrti. Je takmer nemožné všimnúť si túto strúhanku na voľnom priestranstve, pretože sa pohybuje v hustej tráve alebo pod padlým lístím takmer ticho. A v zime to môže byť na povrchu, ak nemôže nájsť hmyz v pôde kvôli zamrznutej pôde. Mnohí milovníci hodujú na drobných šertoch obísť ich, pretože nemajú vôňu vôbec.
  5. Arctic. Obyvateľ Sibíri a Severnej Ameriky, najmä uprednostňuje žiť v tundre. V zime má veľmi hustú, hustú a ľahkú vlnu, v lete je vzácna a nenápadná. Farby majú však tri rôzne odtiene hnedej farby.
  6. Alpine. Vzhľadom k malej veľkosti ukrajinskej Červenej knihy, pretože žije hlavne v Karpatoch. Hlavným rozdielom je, že má najdlhší chvost: dĺžka dosahuje v priemere 7,5 cm, srsť na chrbte je veľmi tmavá, má hnedý odtieň, brucho je oveľa ľahšie.

Životný štýl a výživa


Tieto zvieratá žijú asi dva roky, ale ich životný štýl je veľmi aktívny, pohybujú sa veľmi rýchlo, a keďže sa ich metabolizmus vyskytuje rýchlo, šunky potrebujú neustále jesť. Z tohto dôvodu ich spánok trvá maximálne 10 - 15 minút, pretože môžu relaxovať 80-krát denne.

Žijú v nory, ale nie v tých, ktoré vykopali, ale využívajú obydlia iných malých zvierat alebo sa jednoducho usadzujú na tráve a padlých listoch. Zviera je veľmi opatrné a jeho najaktívnejšie obdobie začína tesne pred západom slnka av noci. Ale aj v popoludňajších hodinách sa šejka ponáhľa pozdĺž spevnených chodníkov, čo jej úspešne pomáhajú jej agilné húževnaté nohy a proboscis. Niekedy používa tie pohyby, ktoré robili móly alebo myši.

Toto zviera má zlý zrak, tak dobrý pocit hmatu a vône príde na záchranu. A v tme, taký pohodlný prírodný dar, ako je echolokácia, pomáha orientovať sa. Takže s pomocou pulzov má šejka predstavu o svete okolo neho a môže nájsť jedlo. Na rozdiel od myší sú to hmyzožravé zvieratá a najčastejšie je potrava pre nich v hornej vrstve pôdy. Strava sa skladá z rôznych chrobákov, slimákov. Dostať sa do záhrady, môže zviera zničiť veľké množstvo škodcov z pestovaných rastlín - medveď a chrobáky, húsenice a weevils, pavúky, atď.

Počas jedla stojí na všetkých nohách. Niekedy však musíte držať korisť, potom to robia predné labky. Ak chcete nájsť niečo chutné, môže vyliezť na strom, najmä priťahuje vajíčka priadky morušovej. Ak je súťažiaci o jedlo, ešte väčší, šejk sa nebojí zaútočiť. Jesť malé zvieratá, zviera je takmer úplne, opúšťa kožu a kosti.

Reprodukcia potomstva

Sexuálna zrelosť prichádza, keď prichádza nová teplá sezóna a obdobie rozmnožovania trvá dlho - od marca do neskorej jesene.

Tehotenstvo trvá až 4 týždne a aj keď nie sú žiadne deti, existuje aktívna príprava na obdobie po pôrode. Budúca matka buduje hniezdo, nájde bezpečné miesto v štrbinách kameňov alebo medzi koreňmi stromov, vo vysokej tráve. Používa sa stavebný materiál, ako sú listy a mach.

Deti sa narodili 3 - 9 rokov vo vrhu. Sú veľmi bezmocní, slepí a nahí. Tri týždne ich matka kŕmi iba materským mliekom. Po dvoch týždňoch začnú srsť a vidieť. A po 120 - 160 môžete reprodukovať potomstvo.

Video: shrew (Sorex)