Jelen - opis, lokalita, životný štýl

Jeleň je ušľachtilý, krásny a majestátny šliapavý živočích. Ale v mysliach mnohých je táto šelma spojená s vtipmi a vtipmi, ktoré chodia v každodennom živote - muž, ktorý bol podvedený na svoju ženu, je v porovnaní s jeleňom. Hoci niektoré (napríklad indické) kmene, táto šelma je posvätná. Indovia veria, že lovec, ktorý sa stretol s jeleňom v lese často a vždy bude úspešný.

popis

Загрузка...

Jelene sú parttidae cicavce, rodina jeleňov (jeleňov). Celkovo existuje 51 druhov. Predtým predkovia Slovanov nazývali túto šelmu inak - "Helen", pretože názov sa používa teraz.

Veľkosť zvierat je odlišná, závisí od druhu. Predpokladajme, že sob môže dosiahnuť jeden a pol metra, hoci minimálna výška je iba 80 cm, telo sa natiahne na dva metre a hmotnosť dosiahne dvesto kilogramov. Malý chocholatý plne zodpovedá názvu - dĺžka tohto jeleňa nepresahuje meter a jeho hmotnosť je len 50 kilogramov.

Farba očí jeleňov je žltá s orieškom a od nich prichádzajú hlboké trhliny. Niektorí jeleň majú veľmi tenké a pôvabné nohy, iní sú spokojní s krátkymi. Ale vo všetkých druhoch sú silné s dobre vyvinutým svalstvom nôh. Koniec koncov, nohy pomáhajú jeleň prežiť. Rýchlo teda utečú pred nebezpečenstvom - rýchlosť môže dosiahnuť viac ako 50 kilometrov za hodinu. Prevažná väčšina druhov je vlna - je tenká, keď je dvor teplou sezónou a hustý v zime. Farba sa líši od miesta, kde žije šelma - môže byť tmavohnedá, zlatistá alebo sivá.

Znalý špecialista dokáže urobiť zvieracie zuby bez akéhokoľvek zvláštneho úsilia a pomocou vedomostí je ľahké určiť, ako stará je šelma, pri pohľade na to, aké sú opotrebované a opotrebované zuby.

húkačka

Загрузка...

Samozrejme, najvýraznejšou časťou jeleňa, ktorý zdobí hlavu zvieraťa, sú rohy. Zdobia hlavu všetkých (okrem bezrohého) živočíšneho druhu a rastú výlučne u samcov. Len jeden druh hlavy samíc zdobí rohy a tento druh sa nazýva sob. Ale tieto dámske rohy sú veľmi malé a nie sú tak rozvetvené ako u samcov.

Zaujímavé je, že takmer všetky druhy aspoň raz ročne úplne zmenia rohy. Staré sú vyhodené a namiesto nich začína výhonok. Čo sú jeleňové parohy? Ide o bežné chrupavky, okolo ktorých postupne rastie kostné tkanivo. A rast týchto chrupaviek je veľmi závislý na diéte zvieraťa. Čím lepšie a viac jedí, tým skôr budú rohy rásť.

Pre zvieratá žijúce v tropických a subtropických zónach sa rohy veľmi zriedkavo alebo vôbec nevypínajú. S týmto nástrojom je zviera schopné brániť sa a útočiť. A on neútočí na nepriateľov, práve v období, keď sa hrajú manželské hry, musíte bojovať so svojimi príbuznými kvôli samochke, ktorú máte radi. Ale medzi zvieratami, ktoré žijú na severe, rohy slúžia ako nástroj, pomocou ktorého vykopávajú sneh a snažia sa dostať jedlo pod podlahou snehu vo forme obľúbeného lišajníka nazývaného mech. Rohy dosahujú pomerne veľké rozmery - dosah môže byť až 120 cm.

Jelenie žije na celom svete - je to kvôli ich nenáročnosti na podmienky, v ktorých musia žiť. Sú na európskych a ázijských územiach, trhajú sneh v severných oblastiach Ruska, žijú dobre na oboch amerických kontinentoch, v horúcej Afrike. Ich populácie sú dokonca aj vo vzdialených austrálskych a novozélandských krajinách. V každej lokalite sú tieto zvieratá veľmi dobré - medzi rovinami, a ak sú v okolí pohoria a rokliny, v blízkosti močaristých močiarov a na severe v tundre medzi machom a machom, sú pohodlné. Mnohé druhy jeleňov dávajú prednosť miestam s nadmernou vlhkosťou, pričom vyberajú oblasti v blízkosti vodných útvarov.

jedlo

Strava jeleňa pozostáva výlučne z klíčenia rastlinných potravín v biotopoch. Na jar a na začiatku letného obdobia, jesť rastliny obilnín, strukoviny, dáždniky rastliny. V lete sa k tomu pridávajú orechy, všetky druhy plodov, huby a semená zeleniny. Kým je teplá, živí sa púčikmi, lístkami, hlodavami na výhonkoch a konármi stromov a drobnými kríkmi rastúcimi vedľa nej. S radosťou jej ovocie. V zime sa kúsky kôry úplne zo stromov, jesť ihly, žuť vetvy, nájde padlých žaluďov pod snehom a lišajníky. Aby sa telo doplnilo minerálnymi soľami, zvieratá navštevujú soľné olizy, jedia zem. Nedostatok bielkovín je kompenzovaný konzumáciou vtáčích vajec alebo hryzením do rohov, spadnutých z hlavy.

Spôsob života

Загрузка...


Jelene sú kočovné zvieratá, ktoré držia malé stáda 10-30 hláv. V lete, zvieratá idú čo najhlbšie do lesa, kde veľa stromov, spolu s množstvom trávy, uľahčujú kŕmenie. S nástupom zimy idú do hustého lesného porastu, pretože je tu málo snehovej pokrývky a pod ním môžete nájsť nejaké jedlo.

Ako dlho žije jeleň?

Загрузка...

V prirodzených podmienkach žije jeleň 18-22 rokov. Ak je zviera v zoologickej záhrade alebo na špeciálnej farme na chov jeleňa, dĺžka života sa zvyšuje o dobrých desať rokov.

Nepriatelia

V prírode sú medvede a vlci najnebezpečnejší. Z nich je jeleň zachránený len vďaka silným nohám. Let však vždy nepomôže - vlci, schúlení sa v balíčku, môžu riadiť šelmu. Zvlášť ak je už starý alebo chorý. Napodiv, jeden z nepriateľov je muž, ktorý môže zabiť túto krásnu zver pre svoje elegantné rohy.

Aký je rozdiel medzi jeleňom a losom

Elks sú pomerne blízki príbuzní jeleňov, majú niektoré podobnosti, ale líšia sa od seba v nasledujúcich oblastiach:

  1. Hlavným rozdielom je tvar rohov. Elk rastie horizontálne proti zemi a vetva s malými čepeľami. Jelení rohy sú neustále nasmerované k oblohe.
  2. Elk je veľmi veľké zviera, masívnejšie ako jeleň. Hmotnosť lososa dosahuje 650 kilogramov a držiak záznamu medzi jeleňmi váži iba 350 kilogramov.
  3. Môžete rozlíšiť nohy - jeleň má kratšie a hrubšie labky.
  4. A nakoniec, los - nechcem byť v stáde. Osamelý žije sám alebo žije v pároch - muž so svojou ženou.

Aký je rozdiel medzi jeleňom a srncom?

  1. Jeleň je známy svojimi rohmi, ktoré sú silne rozvetvené, ikry nemajú.
  2. Strava týchto zvierat je rovnaká, ale srnec bez kôry stromov. Deer ho s radosťou obdivuje.
  3. Deti sa kŕmia inak: srnec pri kŕmení, jeleň stojí.

rozmnožovanie

Jelen vedie chamtivý životný štýl háremu, aj keď jednotlivci narazia, hľadajú pár len počas koľaje. Polygamózne zvieratá, v čele stáda, je párenie samíc s niekoľkými samičkami. Tiež sa postaví, aby ochránil svoje samice, keď na nich súťažiaci muži začnú zasahovať.

Väčšina jeleňov začína v polovici jesene a trvá do decembra. Hluk jeleňov je počuť mnoho kilometrov. Často samci, ako praví rytieri, bojujú za svoju dámu - čelia rohom, snažia sa pustiť nepriateľa na zem. Výhry, ako v každom boji, najsilnejší a slabý ústup. Mladí muži, ktorí ešte nezískali rohy, sa nezúčastňujú týchto bitiek, ale pokúšajú sa preniknúť do niečího háremu.

Samce sú pohlavne dospelé o tri roky, ženy o niečo skôr - za 2 roky. Tehotná jeleň beží od 6 do 9 mesiacov (v závislosti od druhu). Keď príde čas porodiť, žena sa snaží odísť do dôchodku na odľahlom mieste. Pravidlom je, že sa narodí len jeden jeleň, aj keď existujú prípady, kedy sa ukáže, že ide o dvojčatá. Pri narodení sú deti pokryté častými miestami, ktoré chránia pred predátormi a nepriateľmi.

Malý jeleň môže stáť na nohách od prvých minút. Matka ho kŕmi mliekom na dlhú dobu - takmer rok, hoci po mesiaci mláďa dokáže zvierať trávu. V druhom roku, mladý jeleň získať gombíky na korunu - predzvesťou budúcich elegantných rohov.

Aké typy sú

Загрузка...

Existuje mnoho druhov jeleňov vo voľnej prírode. Tu sú niektoré z nich veľký záujem.

Jeleň
Najkrajší obyvatelia tejto rodiny, pomerne komplexná, štíhla stavba. Môžete rozlíšiť svetlé miesto pod chvostom, charakteristické pre tento druh. Na rohy veľkého počtu konárov, najmä na špičkách. Existuje celkom 15 poddruhov, ktoré sa líšia veľkosťou. Napríklad malý buharský jeleň má hmotnosť asi sto kilogramov a dĺžku 190 cm, ďalší poddruh, jeleň červený, váži až 300 kilogramov, pričom dĺžka je len 160 centimetrov.

Miesto výskytu jeleňa červeného je veľké: európske krajiny, Škandinávia, Čína, severná Afrika, Austrália, oba americké kontinenty.

sob
Ďalším názvom je karibu. Obýva sever Eurázie, v tundre. Tento druh rohoviny má nielen samce, ale aj samice. Slúžia na čistenie snehu a získavanie potravy a machu. Tento druh je jediný, kto jedol mäso, alebo skôr malé hlodavce, ktorí tam žijú. Teleso má dĺžku asi dva metre, hmotnosť - do 200 kg.

Voda jeleň
Jeho sláva je, že nenosí rohy. Z najväčších rodín je najmenší asi jeden meter dlhý, vážiaci 9-14 kilogramov. Žije v čínskych a kórejských lesoch. Pláva skvele, je schopný plávať pri plávaní počas mnohých kilometrov.

Biely morský jeleň
Jeho meno bolo vďaka maľovaniu bielej tváre a kusu hlavy. Dĺžka zvieraťa je 2,3 metra, hmotnosť je asi 200 kilogramov. Tento druh žije v hornatých oblastiach Tibetu, ako aj v Číne.

Whitetail jeleň
Virginian jeleň má tiež názov, biotop je severoamerický kontinent (USA a na juhu Kanady). Dosiahnite výšku 1 meter a vážte približne 150 kilogramov. Charakteristickým znakom je biely chvost.

Bravčová jeleň
Toto vtipné meno je, že spôsob pohybu sa podobá chôdzi prasaťa. Sa môže pochváliť načechraným krásnym chvostom. Samice sa líšia od samcov v svetlejšej farbe.

Žijú v rovinách Pakistanu, Barmy a ďalších štátov Južnej Ázie. Zástupcovia tohto typu osôb dovážaných do Kanady, Spojených štátov amerických a Austrálie. Žijú jeden po druhom, stáda sú zriedka vytvorené. Vedú nočný život, v deň odpočinku v tieni kríkov.

Chocholatý jeleň
Súdiac podľa mena, nosia trsy rastúce z prednej časti. Rohy sú veľmi krátke a prakticky sa nerozvetvujú. Lokalita sa nachádza na juhu a juhovýchode ázijského regiónu.

Južný jeleň
Robustný horský rezident, krátke nohy sa zdajú byť špeciálne navrhnuté na prechádzky po horách. Žije v Andách v Argentíne. Životný štýl - samotári, len počas vyjazdených koľají v malých kŕdľoch.

Strakaté jelene
Telo je dlhé, asi 180 cm, hmotnosť od 75 do 130 kilogramov. Výška zvieraťa je v priemere 110 cm. Zvieratá sú spoločenské, žijú v malých skupinách po 15-25 jedincoch. Distribuované v plochých a horských oblastiach bývalého Sovietskeho zväzu. Žije v regióne Ďalekého východu, v horách Kaukazu av oblastiach stredného pásu.

Najväčší jeleň
Tento cicavec môže byť nazývaný najväčším jeleňom, hoci nie je oficiálne považovaný za takého. Prejav o losoch. Zrelé vzorky dosahujú impozantných 2 metre 30 cm. Najväčšia hmotnosť bola zaznamenaná pri 655 kilogramoch. Telo sa zdá byť trochu krátke - len do troch metrov. Nohy, vybavené širokými kopytami, sú dlhé. Elk papuľa je veľmi rozšírená, pery sú veľké. Obe pohlavia sú hnedé. Rohy sú trochu sploštené, takže zviera sa nazýva "suché".

Elks žije v mnohých krajinách severnej pologule, lokalita je pomerne široká - od tundry po stepy v južných oblastiach Eurázie a Severnej Ameriky.

Pre život si vyberte buď bažinaté lesy, alebo veľmi husté nepriechodné lesné dubové lesy. Ale jedlo je hľadané na brehu rieky alebo otvorených lesných hranách uprostred lesa. Los v potravinách je vyberavý, jej byliny, vyberá bobule, žerie huby, výhonky stromov.

Najmenší jeleň
Najmenší (podľa fyzikálnych parametrov) reprezentujúci rod jeleňa je jeleň pudl. Existujú dva poddruhy - severné a južné. Telo je veľmi krátke - iba 90 cm dlhé, výška nepresahuje 40 centimetrov, hmotnosť je asi desať kilogramov, rohy sú veľmi krátke - nie viac ako 10 centimetrov. Nosí hnedú farbu vlny. Prebýva v krajinách Južnej Ameriky, zeleninové jedlo - jej listy zo stromov a žuvanie konárov. Preferuje jeden životný štýl, niekedy žije vo dvojiciach.

zaujímavý

Jeleň nemá tak krásny, fascinujúci rohy pre celý život. Po prvý krát takáto krása rastie vo veku piatich rokov a od 12 rokov sa rohy oslabujú a koruna sa zmenšuje. Zvieratá obyčajne na jar od marca do konca apríla klesajú, mladí do troch mesiacov stuhnú.

Pôvodne sa jelen objavil na Zemi pred 33 miliónmi rokov, stalo sa tam, kde sa teraz nachádza Ázia. Po 10 miliónoch rokov sa zvieratá začali hýbať a zvládli súčasnú Európu, odkiaľ prechádzali cez most, ktorý existoval medzi kontinentmi na severoamerickom kontinente. Na juhoamerickom kontinente sa zvieratá objavili pomerne neskoro - len pred 2 miliónmi rokov.

Hoci hlavnými nepriateľmi jeleňa zo živočíšnej ríše, hlavná vec je stále človek až dodnes. Lov jeleňov bol príliš bežný a veľké množstvo zvierat bolo zničených.

Človek je v tejto krásnej beštii veľmi protichodný: na jednej strane sú vzácne ohrozené druhy chránené a zaznamenané v Červenej knihe. Na druhej strane, na niektorých miestach je jeleň uvedený ako nebezpečný druh, pretože v mnohých oblastiach sa jeleň aktívne živí vzácnymi rastlinnými druhmi a ničí ich.

Untyped parohy jeleňov (parohy) sú veľmi populárne a cenné, pretože majú silné liečivé účinky. Vyrábajú extrakty na vode a alkohole a vyrábajú terapeutické lieky na liečbu hypertenzie a nervových ochorení. Tvrdené rohy sa používajú na výrobu imunostimulantov.

Keď nenastanú obdobia hladovania, organizmus jeleňa naň reaguje zvláštnym spôsobom - spomaľuje metabolické procesy a spomaľuje srdcový rytmus zvierat. To umožňuje šetriť potrebnú energiu.

Buck, ktorý je dominantný v stáde, má spravidla niekoľko samíc, pričom ich počet niekedy dosahuje dvadsať. Prechádzkou okolo harému a návštevou každého jeleňa môže ísť niekoľko dní bez jedla.

Загрузка...

Populárne Kategórie

Загрузка...