Okuliare tučniak - popis, lokalita, zaujímavé fakty

Tučniak s okuliarmi je vták patriaci do rodiny tučniakov. Tento druh je známy aj pod takými názvami ako: osol, africký alebo čierny.

Vtáčia lokalita je juhozápadné pobrežie afrického kontinentu, umývané studenými vodami bengálskeho prúdu a ostrovmi, ktoré k nemu priliehajú. Mnohí predstavitelia tohto druhu sú distribuovaní po celom svete, najmä sú to obyvatelia zoologických záhrad.

Všimnite si, že tučniak čierny je jediným druhom, ktorý žije v Afrike, čo je pre mnohých nezvyčajné, pretože väčšina obyvateľov je presvedčená, že hlavným biotopom týchto vtákov sú pobrežné vody Arktídy.

Hniezdenie vtákov sa vykonáva každoročne s nástupom zimy, čo sa vysvetľuje tým, že počas tohto obdobia je teplota na pevnine pohodlnejšia pre vtáky, čo prispieva k chovu. Ale vtáky stále musia chrániť svoje budúce potomstvo pred prehriatím, ktorým sa v predtým pripravených nory kopali v guánoch ložiská priamo na pobreží.

vzhľad

Dĺžka tučniakov dosahuje 70 cm, pričom ich hmotnosť nepresahuje 4,5 kg. Farba vtákov je charakteristická - vpredu tento druh pernatej má biele perie, za farbou peria čierna. Extrémy čiernej farby, pretože to, čo tento pohľad dostal meno - čierno-legged tučniaky. Všimnite si, že na hrudi týchto vtákov sú malé tmavé škvrny, ktoré sú jedinečné pre každého vtáka.

Nad očami okuliarov sa nachádzajú žľazy svetlej ružovej farby, ktorých hlavným účelom je regulácia tepelnej regulácie. S výrazným zvýšením telesnej teploty krv prúdi intenzívnejšie do týchto žliaz na chladenie okolitým vzduchom.

Samce sa líšia od samíc nielen vo väčšom zložení, ale aj vo väčších veľkostiach zobákov. Čiernobiela farba tučniaka je v skutočnosti účinnou ochranou vtákov vo vode pred rôznymi predátormi vytváraním protiprúdov. Farba peria mladých jedincov sa líši v svetlejších farbách.

Chovateľské funkcie

Mačacie tučniaky - monogamné vtáky, ktoré vytvárajú páry po dlhú dobu, zrelosť jednotlivcov nastáva po dosiahnutí 4-5 rokov. Chovné obdobie tučniaka čierneho je priamo závislé od klimatických podmienok, v južnej časti kontinentu sa vrchol chovu vtákov vyskytuje na jar, v Namíbii - od novembra do decembra. Počet vajíčok, ktoré samica fúka, nie je viac ako 2 kusy. Proces rozmnožovania vykonávajú obaja zástupcovia páru, doba inkubácie je približne 40 dní.

Prvý výstroj tučniakov, ktoré prenikli, je svetlo šedý chmýří. Po prvýkrát sa potomstvo narodilo so svojimi rodičmi. Po jednom mesiaci sú mladí ľudia zjednotení v tzv. „Škôlke“. Prvé dospelé perie mladých tučniakov sa vo veku od 2 do 4 mesiacov, spravidla na začiatku prvého molt je priamo závislá na biotopoch a kŕmenie vtákov. Mladí potomci, ktorí dostali svoje dospelé oblečenie, idú do mora. Pokiaľ ide o prirodzené prostredie, tučniaky žijú až 15 rokov. Maximálny vek osôb je 27 rokov.

Správanie a výživa

Maskované tučniaky - vtáky, ktoré nemôžu lietať. Zvuky týchto vtákov pripomínajú oslovy výkriky. Počas obdobia liatia vtáky nemôžu zbierať potravu vo vode, čo je vysvetlené skutočnosťou, že kryt peria sa stáva priepustným pre vodu. Doba roztavenia je zvyčajne asi 3 týždne.

Tučniaky čierne trávia väčšinu svojho života vo vode, s výnimkou obdobia rozmnožovania. Maximálna rýchlosť pohybu vo vode dosahuje 20 km / h.

Prirodzenými nepriateľmi vo vodnom prostredí sú žraloky, kosatky a kožušiny. Pozemky nepriateľov patrí Caracals a Mongooses. Vtáčie vajcia z hniezd často ukradnú čajok.

Hlavná strava - malé ryby, kôrovce a chobotnice, každý deň dospelý jedinec tohto druhu spotrebuje najmenej 500 gramov. potravy.

Zaujímavé fakty

  1. Tento typ tučniaka sa často nazýva somár, čo vysvetľujú zvuky vyžarované vtákom (obdobie ošetrovateľstva).
  2. Black-footed tučniaky sú vtáky, ktoré sú vynikajúci plavci, pri hľadaní koristi na jedlo, sú schopní skôr hlboký ponor (až 120-130 m.).
  3. Pred časom bola populácia tohto druhu tučniakov pomerne rozšírená. Bohužiaľ, v súčasnosti existuje len asi 30 kolónií tohto druhu vtákov vodného vtáctva.

Video: Tučniak brvitý (Spheniscus demersus)