Savka (Oxyura leucocephala) - popis, lokalita

Tento druh je zástupcom rodiny kačiek, čo sa týka stredne veľkých jedincov. Vo svojej váhovej kategórii vták sotva dosahuje 1 kg, ale najčastejšie sú ešte menšie rozmery. Keď začína obdobie rozmnožovania, získava úplne inú farbu a mení sa aj ich správanie. Ale nechajme sa pred seba, pozrime sa na jemnosti.

popis

  1. Zobák je veľký, masívny, vyniká oproti všeobecnému pozadiu. Charakteristickým znakom týchto jedincov je nadúvanie na zobáku, je jasne viditeľné a odlišuje vtáky od ostatných. Opuch začína v oblasti nozdier a pokračuje až do čeľuste. Pre mužov je táto vlastnosť výraznejšia ako ženy.
  2. Keď samci dostanú svoje manželské sfarbenie, hlava vyzerá biela a v okcipitálnej a frontálnej zóne je čierna čiapka. Brušná oblasť, boky tela, ako aj perie a lopatky sú natreté béžovou farbou so vzorom naprieč. Hrudník a oblasť nad chvostom sú pigmentované gaštanom. Spodná a chvostová hnedá s načernalými inklúziami. Zobák svetla so sivým a modrastým odtieňom.
  3. Na začiatku leta sú samci namaľovaní v béžovej sivej farbe. V hornej časti krku je vidieť veľkú čiernu škvrnu. Zobák už nie je tak modrastý ako v období párenia. Samice sú naopak okrové farby svojho peria s béžovými vzormi. V oblasti hrudníka a chvosta sú tmavé oblasti, zatiaľ čo chvost samotný je hnedý.
  4. Muži majú čiernu čiapku, ženy majú hnedú a širokú čiapku. Ide rovno hore až k zátylku, vychádzajúc z hornej čeľuste. Ak porovnáme samce a samce, potom samice majú priečny pás v časti očí, je hnedý. Čo sa týka mláďat, v týchto jedincoch sa perie prakticky zhoduje s farbou samca, ale perie je sivasté a svetlé. Samice a mladé zvieratá sa môžu pochváliť farbou zobáku odlišnou od samcov, a to šedo-hnedou.
  5. Keď sa prvýkrát objavia vtáky na svete, sú pigmentované hnedastým tónom so sivými škvrnami. Hlava je tmavá a hrudník je svetlý. V oblasti tváre je páska. Keď sa mláďatá vyliahnu, ich chvostové perá sú veľmi tuhé. Keď mláďatá narazia na hladinu vody, ich chvost stúpa, ako v staršej generácii.

Spôsob života

  1. Väčšina života týchto členov rodiny žije vo vodnom prostredí, čo nie je prekvapujúce, pretože patria do kategórie kačíc. Zdvíhajú sa neochotne do vzduchu a až po zrýchlení z hladiny vody. Radi sa potápajú veľmi veľa, môžu ísť pod vodou do hĺbky až 10 metrov, čo je pôsobivé pre mnohých znalcov. Plávať, nie objavovať, schopné až 50 m.
  2. Pri príprave na výstavbu bývania pre budúce potomstvo potom vyberte vodné prostredie s malou hĺbkou. Je dôležité, aby v biotope bolo veľa rastlinných potravín. Neexistujú žiadne špecifické dátumy chovu, je známe len to, že k tomu dochádza na konci jari a trvá do polovice leta. Ubytovanie pre deti je postavené vo forme plávajúceho plavidla, ale môže byť pevné. Všetko závisí od materiálu dostupného v biotope.
  3. Keď samica robí kladenie, to dopadá asi 8 vajec, niekedy menej. Tieto vtáky neodhadujú, ktorým sa stanovuje. Po prvé, samica sa nepohne od hniezda, opatrne inkubuje potomstvo. Ale potom to môže odísť na dlhú dobu, pretože embryá sú schopné kontrolovať svoju termoreguláciu samostatne prostredníctvom rozkladu tukov.

nátierka

  1. Zastúpení jednotlivci často žijú v Palearktike. V opačnom prípade sa dá povedať, že takéto vtáky majú odlišný biotop v mozaikovom vzore. Jednotlivci sa často nachádzajú v západnej Číne av západnom Mongolsku. Aj vtáky žijú v Španielsku a Maroku.
  2. Okrem toho existujú 4 hlavné biotopy. Napríklad v krajinách Severnej Ameriky sú väčšinu času zastúpení jednotlivci. Populácia, ktorá sa nachádza vo východnej Ázii, často letí do iných krajín.
  3. V tomto prípade vtáky odlietajú a hniezdia na pozemkoch východnej a západnej Sibíri. Môžu tiež lietať do Mongolska. Jednotlivci v zime v Pakistane. Osobitne treba vyzdvihnúť ázijské migračné obyvateľstvo.
  4. Na takýchto jedincoch sa hniezdiská nachádzajú v Kazachstane a na juhu Ruska. Zimné vtáky lietajú do východnej Európy a na Blízky východ. A vtáky môžu lietať do západnej Ázie, Grécka, Ciscaucasia a Kaspického mora.
  5. Tam je tiež sedavý populácie, ktorá žije po celý rok v Španielsku. Na území Ruskej federácie vtáky hniezdia na jazerách s trstinovými lôžkami a ústiami ústia v ústiach riek. Vnorené miesta sa nachádzajú aj v zónach lesa-step a step.

rozmnožovanie

  1. V hniezdnych lokalitách, ktoré sa nachádzajú na území Ruskej federácie, prichádzajú predstavitelia vtákov pomerne neskoro. Tieto vtáky môžu stáť hniezdo na okrajoch húštiny a rákosu trstiny. Domy sú tiež často umiestnené medzi stonkami trstiny v dosahu.
  2. Doba znášky sa môže výrazne líšiť v dôsledku rozdielu v zemepisnej polohe jednotlivcov. Samica je schopná priniesť maximálne 9 vajíčok. Majú sivobielu farbu. Už po 3 týždňoch sa už začínajú pľuvať na svetlo. Potomstvo je inkubované výlučne samičkou. Ona tiež vyvoláva mláďatá.
  3. Svetlé mláďatá sa už zdajú byť dosť veľké. Takmer okamžite sú schopní sa potápať, plávať a pohybovať sa. O mesiac neskôr sa mladý rast stáva úplne nezávislým.

Stojí za zmienku, že uvažovaní jedinci niekedy kladú vlastné vajcia na iné druhy vtákov. Tento jav sa nazýva parazitizmus. Zástupcovia takýchto vtákov majú jedinečný charakter. Ich počet sa však postupne znižuje. Preto je pohľad braný pod ochranu.

Video: Savka (Oxyura leucocephala)

Pozrite si video: savka Oxyura leucocephala 2 (August 2019).