Bojová loď - popis, lokalita, životný štýl

Bojová loď je veľmi starodávny a skôr podivný cicavec, ktorý prežil od doby, keď obývali dinosaurov Zem. Kedysi to bolo, že zviera, ktoré má takú tvrdú trvanlivú škrupinu, je najbližším príbuzným bežnej korytnačky, ale potom zoológovia zmenili názor. Teraz sú bojové lode zaradené medzi rovnaké poradie placentárnych cicavcov, medzi ktoré patria len lenošky a anteaters.

Celkovo je Zem obývaná 20 druhmi týchto starých zvierat. Sú si navzájom veľmi podobné, líšia sa len v ich prirodzenom prostredí, veľkosti, životnom štýle a ďalších drobných detailoch.

popis

Predkovia ozbrojencov bežali na Zemi pred 55 miliónmi rokov. Bola to obrovská ťažká bytosť, ktorá priviedla súperov k strachu a hrôze. V súčasnosti sú menšie a menšie. Miestni obyvatelia už dlho označujú zvieratá „pásavec“, čo znamená „ten, kto nosí brnenie“.

Najprv silná škrupina a nápadná, keď sa pozriete na tieto zvieratá. Slúži ako obrana proti drsným dravcom a pomáha pásom prechádzať cez trnité kríky bez poškodenia tela. Škrupina je tvorená z kožných osifikácií, je to bacuľatá platňa, pokrytá zvonku keratinizovanou epidermou. Silné a široké štíty pokrývajú oblasť ramena a oblasti stehien, ktoré sa nachádzajú v 3 pásoch. Medzi sebou sú spojené mäkkou handričkou - to umožňuje, aby sa počas obdobia nebezpečenstva v podobe ježka skladala a mala podobu cievky. Niektoré druhy nie sú obmedzované, ale jednoducho sa skrývajú pod labkami, pevne priliehajú k zemi. A žiadny nepriateľ, ani silný zub a ostré pazúry, nemôže dosiahnuť.

Škrupina je zvyčajne maľovaná vo farbe okolia, farba sa mení od žltej po tmavo hnedú. Existujú druhy na sebe ružové škrupiny.

Dĺžka tela skrýva shell je 80-150 cm, chvost je od 30 do 40 cm, a hmotnosť je 6 kilogramov. Papuľa je dlhá a pretiahnutá, rúrkovité uši, podobne ako bravčové, sú vedľa seba.

Príroda neudelila bitevným lodiam dobrú víziu - je veľmi slabá. Ale je tu rozvinutý čuch a vynikajúci sluch, ktorý pomáha navigovať vo vesmíre a nájsť korisť.

Končatiny skôr krátke, ale silné a vyvinuté. Na zadnej strane - päť dlhých prstov, ozubených, na prednej strane (v závislosti od typu) - od troch do piatich prstov.

Spôsob života

Ako málo živých vojakov je málo známe - v prírodných podmienkach bola táto otázka študovaná zle a ozbrojenci odmietajú žiť v zajatí. Jediným druhom, ktorý bol študovaný, bola deväťramenná bojová loď. Podľa viacerých informácií, ktoré pozorovatelia dostali, možno urobiť celkový obraz.

Väčšina druhov uprednostňuje zostať hore v noci, spať počas dňa. Záleží však aj na veku. Napríklad mladí ľudia žijú aktívne ráno a dokonca aj na poludnie. A s nástupom chladného počasia môže ísť do celodenného režimu.

Zvieratá vedú, väčšinou osamelý život, ale niekedy tam sú páry žijúce spoločne, a niekedy - celé rodiny armadillos. Zvieratá z väčšej časti sedia alebo spia v podzemných prístreškoch.

Prítomnosťou dier v zemi je ľahko zistené, že v tejto oblasti obývajú pásovce. Na obsadenom mieste vykopávajú diery v hĺbke od pol metra do piatich, pričom mnohé chodby idú rôznymi smermi. Zvieratá žijú na krátku dobu v vykopávaných prístreškoch - pásnicovia necítia pripútanosť k svojmu domovu, preto sa môžu ocitnúť ďaleko od svojho domova, nájsť mravenisko alebo termitórium a vykopať v ňom nový prístrešok, zakrytý trávou a suchými listami. Keď prší a voda padá do diery, podstielka sa zmokne a bojová loď ju zmení na čerstvú. Často nie je ďaleko od diery vidieť veľa zhnitých zhnitých listov.

jedlo

Základom stravy sú hmyz. Po prvé, mravce akéhokoľvek druhu a termity. Pri hľadaní potravy zvieratá pomaly prechádzali po zemi, čuchali a hrabali zem a lístie.

Existujú druhy, ktoré získali silné pazúry, s ktorými ničia pne s mravcami a termitármi, a potom pomocou dlhého jazyka zbierajú a posielajú korisť do žalúdka. Niekedy, v rovnakom čase, iní jedinci jedia až 30-35 tisíc hmyzu.

Deväť-belted bojová loď sa vzťahuje na tie vzácne druhy, ktoré sa neboja jesť červené mravce - tzv "hasiči". Trpezlivo znáša bolestivé uhryznutie, kopanie mraveniska a jedenie lariev.

V lete žihľavý pásavec žerie mäsožravé jedlá (hmyz, žaby, jašterice a hlodavce) av zimnom období sa diverzifikuje s rastlinnými dávkami. Milujú zbrane a ovocie (povedzme, tomel), s radosťou pohlcuje hady a jašterice. Nebudú míňať vtáčie vajcia ležiace v hniezde vtákov hniezdiacich na zemi.

Armadillos dosiahne sexuálnu zrelosť v druhom roku života. V lete (v závislosti od biotopu a druhov) je čas na svadobné obrady a hry. Muži sa starajú o samice dlhú dobu, tvrdohlavo ich prenasledujú, až kým nedosiahnu dohodu o vzťahu.

Väčšina druhov je pripravená na chov len raz za celý rok. Tehotenstvo je pomerne dlhé - 60-64 dní. Takéto dlhé obdobie je spôsobené tým, že plod sa na chvíľu zastaví vo vývoji. Narodia sa najviac štyri mláďatá - záleží na druhu. Batoľatá sa narodia zrakovo a majú veľmi mäkký obal, stvrdnú s vekom. Počas 15-17 dní, matka kŕmi deti s mliekom (neschopný kŕmiť, jesť potomstvo), potom sa začnú dostať na povrch a zvyknúť si na diétu pre dospelých.

Nepriatelia

So svojou vynikajúcou vonkajšou ochranou a nezraniteľnosťou majú páskovci nepriateľov, ktorí sa môžu vyrovnať so šelmou. Najdôležitejšie a najhoršie sú kojoti, rysi, pumy, aligátori, jaguári a medvede. Niektoré druhy dravých vtákov sú tiež nebezpečné. Obzvlášť postihnutí sú zástupcovia mladšej generácie - telo je pokryté mäkkým, nekonsolidovaným plášťom a malá veľkosť neumožňuje odolať nepriateľovi.

Mnohé bojové lode trpeli obyčajnými autami. Ani zo skutočnosti, že chudobní zvieratá boli pod kolesami. Faktom je, že keď sa bojí, zviera prudko vyskočí. Potom, čo pod vozidlom, zviera odolával reflexu a značné množstvo obrnených vozidiel narazilo na dno auta.

Ukladanie Armadillos


Ľudia už dlho pripravujú mäsové jedlá z pásovcov. A v 21. storočí Hispanics považujú mäso za pochúťku. Keďže zviera neutečie pred nebezpečenstvom, ale skrýva sa len pod pancierom, je pre túto osobu bezbranné. A veľa zvierat zomrelo kvôli tomu, že porezali lesy. A poľnohospodári zničili zvieratá, pretože tvrdo kopali zem. Šesť druhov je uvedených v Medzinárodnej červenej knihe.

druh

  1. Sedem bojových lodí. Rada žije v suchých oblastiach, stretáva sa v Paraguaji, Brazílii, Bolívii a Argentíne. Žije na povrchu Zeme, nemá rád spoločnosti a vedie osamelý život. Tento druh má mnoho detí - až 8 z nich (niekedy 12) rovnakého pohlavia.
  2. Južná dlhosrstá. Žije v Južnej Amerike v Paraguaji, Brazílii, Uruguaji a Argentíne. Tiež, nie je fanúšikom spoločností, je aktívny vo dne iv noci, v závislosti od teploty, počasia a sezóny.
  3. Bojová loď Kappler. Žije v Ekvádore, Kolumbii, Suriname, Peru a Bolívii. Na rozdiel od predchádzajúcich druhov, na vysokú vlhkosť - vykopáva diery v blízkosti riek a močaristých oblastí. To je tiež osamelý, prebudiť v noci.
  4. Ton. Žije na juhozápade Ánd v Peru, miluje lesy a vyvýšeniny - až 3000 metrov nad morom.
  5. Naberaný. Distribuované v západnej časti Argentíny, ako aj v okolitých oblastiach Bolívie. Najmenší z pásov je dĺžka tela iba 14-16 centimetrov, chvost je asi 3 cm, telesná hmotnosť je len 85-90 gramov. Žije medzi kríkmi a kaktusmi alebo v púšti. To tiež kopá nory a podzemné chodby, živí mravce a jej larvy rôznych hmyzu. Zriedka prichádza na povrch, pretože je veľmi neohrabaný a úplne bezmocný.
  6. Schitonosny. Žije v savanských bush oblastiach Paraguaja. Aj malá, dĺžka je 15 cm, chvost je krátky - asi 4 cm.
  7. Malé štetiny. Žije v Bolívii, Paraguaji, Čile a Argentíne. Obýva všetky druhy krajiny - pláne s kríkmi a bez nich, púštny terén, pasienky pestované ľuďmi na plantážach. Propagované na jeseň. Počas roka môže byť niekoľko vrhov. Samica otehotnie až 75-80 dní, narodia sa dve heterosexuálne deti. Hmotnosť novorodenca je asi 110 gramov, kŕmenie trvá asi 60 dní. V desiatom mesiaci života sa stáva sexuálne zrelým.
  8. Veľké štetiny. Žije na Vysočine (do 1250 metrov) Argentíny a Peru. Preferuje trávu savany a pampas. Dĺžka - takmer pol metra, hmotnosť - do 3 kg. Nočné bydlisko, za rok, kedy samica porodí dvakrát, je tehotenstvo asi dva mesiace. Narodili sa dve deti rôzneho pohlavia.
  9. Miniatúrne. Obýva oblasti od južnej po strednú Argentínu. Telo je asi 30 cm dlhé, dĺžka chvosta je 13-15 centimetrov. Uprednostňuje každodenný život, žije v nory. Jedlo - červy, mravce a bezstavovce. Vo vrhu do dvoch detí sa stáva sexuálne zrelý v 10. mesiaci.

Video: bojová loď (Cingulata)